Hlavní navigace

Názor k článku Zrušit bankovních poplatky? Nesmysl! od Jaroslav L. - Máš do značné míry pravdu, ale musím ti...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 3. 2007 11:20

    Jaroslav L. (neregistrovaný)
    Máš do značné míry pravdu, ale musím ti připomenout, že to co popisuješ se týkalo „divokých 90.let“, tedy doby před privatizací. V současnosti už se takové miliardové divočiny naštěstí nedějí. A mimochodem, to je právě oněch 400-600mld. Kč, které jsme jako stát zasanovali z rozpočtu, aby byly naše banky vůbec prodejné za jinou cenu, než je symbolická 1Kč.
    Co se týče „běžných“ lidí, má banka u nových klientů velmi omezenou možnost ověřit si jejich schopnost splácet v budoucnu úvěr a fakticky musí vycházet jen z toho, co jim klient sám řekne. U klientů, kteří už za sebou mají nějakou úvěrovou minulost, potom je ve hře i několik úvěrových registrů nebo vlastní zdroje údajů banky a jak si můžeš ověřit, tak toho banky taky hojně využívají a stávajícím klientům zhusta dokáží nabídnout úvěry bez dokládání výše příjmů.
    Že si mohou banky formou exekucí pomoci s vymáháním nesplácených úvěrů, to je sice pravda, ale je to činnost navíc, kterou je také třeba zaplatit a jak jsem řekl, tak i přesto je banka povinná vytvořit si a držet po celou dobu než úvěr bude splacen opravnou položku v odpovídající výši a to jsou peníze, které dál nic nevydělávají. No a vezmi si to z objemu 1mld.Kč. Jestliže únosná míra nesplácených úvěrů je do cca 5% u spotřebitelských úvěrů, potom jde v tomto objemu o 50mil. Kč, které je třeba ze zisku vydělit na opravné položky. Další opravné položky se potom musejí vytvářet na celý objem tzv. klasifikovaných úvěrů (to jsou např. takové, které jsou sice splácené, ale se zpožděním).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).