Hlavní navigace

Názory k článku Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí zpětně? Poslanci sami neví, co je správné

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 4. 2020 12:33

    TheRipper

    Cituji z clanku "To v praxi znamená, že drtivá většina kupujících k zakoupení nemovitosti použije veškeré své prostředky a počítá s tím, že na daň z nabytí našetří během cca čtyř měsíců po zakoupení nemovitosti." - prosim autorku clanku, aby uvedla zdroj, ze ktereho vychazi. Takze pokud ma nekdo zaplatit dan cca Kc 100 000,-- (kazdy si sam dopocte kupni cenu) tak s tim jako nepocita pri koupi nemovitosti a dle autorky je schopen tuto castku nasporit za 3-4 mesice? Takto bych taky velice rad sporil .. cca 300tis za rok i hypotekou ... Snad kazdy pocita s tou dani a mel by pri koupi nemovitosti vedet, jak a z ceho dan zaplati. I kdyz v dnesni dobe uz si nejsem nicim jisty ...

  • 21. 4. 2020 20:22

    Blanka_B

    Vážený pane "bez přezdívky",
    děkuji za Vaši připomínku. Možná jsem se nevyjádřila přesně, možná nejde o drtivou většinu kupujících, možná jsem namísto slova „našetřit“ mohla použít slovo „došetřit“. Současně ale také nevím, odkud jste vzal informaci, že daň činí cca 100.000,-„. Já jsem z Ostravy a zde se celá řada bytů prodává za cenu kolem jednoho milionu i levněji, takže daň z nabytí činí 40.000Kč a to za 4 měsíce rodina došetří a to i v Ostravě :-). Z Vaší připomínky, že každý by měl při koupi nemovitosti vědět, jak a z čeho daň zaplatí, mám pocit, že nám jde oběma o totéž, tj. o pomoc občanům, kteří sice měli jasnou představu o tom, jak a z čeho daň zaplatí, bohužel jaksi zapomněli počítat s tím, že na několik měsíců třeba přijdou o většinu svých příjmů.

    Článek měl za cíl poukázat zejména na problematiku stanovení data, resp. toho, co vlastně bude k danému datu rozhodnou událostí, tj. zda to bude podání návrhu na vklad do katastru nemovitostí (což je dle mého názoru špatně) nebo splatnost daně (což je podle mne v pořádku) a také měl poukázat na to, že je špatně, když občané dostávají nepřesné, případně dokonce protichůdné informace (a to nejen o tom, kdy mohou nakupovat důchodci, ale i o podstatně závažnějších věcech. Já osobně se domnívám (a rozhodně nejsem sama), že daň z nabytí nemovitostí je daní nemravnou, poněvadž jde o zdanění již jednou zdaněných peněz a plně proto chápu i komentář dalšího diskutujícího Jehovisty, který by si přál posunutí k polovině minulého roku. Jenže pokud má být zrušení daně z nabytí nemovitosti spojováno s protipandemickými opatřeními, tak jediným správným datem je datum 31.března (pro splatnost daně), resp. prosinec 2019 (pro podávání návrhů na vklad do katastru nemovitostí).

  • 22. 4. 2020 8:21

    TheRipper

    Dobry den, tady vubec nejde o to, jak vysoka je dan. Problem je ve financni gramotnosti obyvatel. Nikdo, by si nemel porizovat bydleni (a cokoli jineho), pokud nema vyreseno financovani (vcetne penez na dan samotnou). Sama pisete, ze neni problem pro ostravaky usporit urcitou castku, tak jak je mozne, ze toho nebyli schopni behem osmileteho ekonomickeho rustu? Nezamestnanost prakticky na nule, platy se zvysovaly a najednou nemaji lide na najem, pripadne cca 30% lidi zada o odklad splatek? Tady neco nehraje, nemyslite?

  • 22. 4. 2020 13:22

    bez přezdívky

    Nezlobte se na me ale co je tohle za stupidni nazor?? Ze by si lide neměli porizovat bydlení kdyz nemaji vyresene financovani??
    Uvedomujete si ze kazdy clovek,ktery si nejakou nemovitost porizuje tak ji plati z uz tak zdaneneho prijmu, tak proc by pak mel platit jeste dan za to ze si dovolil si ze zdanene vyplaty nasetrit a koupit byt??
    Dle meho nazoru je celkove dan z nabyti prijmu nehorazna drzost vuci obycejnym lidem, kteri chodi do prace a dane uz tak odvadeji.
    Kdyz pominu to,ze si mela pani poslankyne nejdrive vse vyresit na vlastnim pisecku a neco o zruseni dane vypustit do sveta az to mela odsouhlasene ve vlastnich radach, tak si myslim ze co se tyka fizickych osob, kteri s nemovitostmi nekseftuji tak by se dan z nabyti platit nemela..

  • 22. 4. 2020 14:05

    Tomáš

    Uvědomte si že platíte daň z příjmu a pak platíte na všem DPH/spotřební daně.. Takže je naprosto normální, že se platí daň z jednou už zdaněného. Existuje i spousta příkladů, kdy se platí daň z daně...

  • 22. 4. 2020 14:15

    TheRipper

    Zkuste si v klidu precist jeste jednou nazor na ktery reagujete. Ja vubec nerozporuji, ze dan z nabyti nemovitosti je spatna dan. Ja jen rikam, ze se tady porad resi, jak se pomuze lidem, kteri nemaji na jeji zaplaceni, pripadne maji na zaplaceni ale vlada chce ty penize nechat lidem (tedy jim "pomoci" v teto dobe). Celych osm let tu slysime, ze ekonomika roste, bankovni sektor je OK, vsichni se maji dobre a ejhle, najednou chce 30% lidi odlozit splatky?!? Lidi nemaji na najem, nemaji na zaplaceni dane?!? Takze jak to tedy bylo tech osm let? Vsichni utraceli a ted breci, ze nemaji penize?!? To je ta financni gramotnost, ktera tu chybi atd. atd ..... To ze se nekdo dostane do financni tisne taky nezpochybnuju (to se muze stat uplne kazdymu), ale tady to ted vypada (nebo se vytvari dojem) ze pulka republiky nema ani korunu.

  • 23. 4. 2020 7:51

    VlK

    Nerozporuji, že člověk by měl čekat i nečekané, zvláště s vládou Bureše je lepší se připravit na cokoliv.

    Na druhou stranu, mluvíme tu o dani z nabytí nemovitosti. Tedy lidech co si koupili nemovitost a ve většině případů používají mnoho let ušetřené peníze a k tomu si půjčují peníze na mnoho let. A při braní hypotéky čelí každý rozhodnutí, kolik si půjčí, resp. jakou rezervu si nechá a z ní bude platit úroky bance. Nejlevnější je si půjčit co nejméně, být bez rezervy. Druhým extrémem je si půjčit vše a rezervu si nechat - tenhle extrém je zakázán - omezení ČNB, které činilo problémy mnohým. A pak je spousta možností mezi tím.

    Ano, jak jsem psal je rozumnější mít větší rezervy (na nalezené problémy v nemovitosti, na vybavení, na nemoc, na ztrátu zaměstnání, na výpadek podnikání), ale prostě někteří zvláště na začátku hypotéky to risknou, ušetří na úrocích.

    A pak je tu samozřejmě jiná otázka, i když s poklesem příjmů počítají, je tu odpovědnost státu za způsobenou škodu. Zvláště když logika opatření pokulhává (teda pokud za opatřeními člověk nevidí schopnost Bureše).

    Proč by ti lidé (a nejen aktuálně vybraní) neměli chtít nahradit škodu?

  • 24. 4. 2020 8:28

    bez přezdívky

    nejspis byli schopni si nějakou častku za ty roky ušetrit, když banky požadovali minimálně 20 % vlastnich prostredku ale dobry urok vam dali az od 30% vlastnich prostredku. Taky si nejspis nasetrili na nevyhnutnosti jako je treba pracka nebo lednice. Nebo na mimoradne vydaje - porouchane auto, potreby deti (mozna deti nemate) . Mozna si dokonce nasetrili na onu dan....ale priklad : nekdo koupil byt a na katastru se stal majitelem 28.02.2020. To znamena ze dan ma zaplatit do konce kvetna 2020. Dejte tomu ze ma prostredky na uhrazeni dane odlozene. Za 2 tydny se dozvi,ze nejspis prijde o zdroj prijmu protoze poskytovani kadernickych sluzeb je zakazan. Kdyby prosel termin 31.03.2020 tak je dotycny namydlenej a ne diky svoji chybe. Jak takova situace vypovida o financni gramotnosti? a stejne nechapu....vy s tou dani z nabiti souhlasite? nebo vas jen stve ze vy ste ji musel platit a nekdo jiny se tomu mozna vyhne? prejte a bude vam prano.....a navic tahle dan je fakt zlodejina....nekdo postavi barak ze zdanenych cihel, ktere vam na stavbu priveze nekdo kdo svoji sluzbu take zdani, pak to postavi parta delnasu kteri odvadeji dan a jejich zamestnavatel za ne taky. Pak to nekdo zaplati ze sveho zdaneneho prijmu....kdyz Vam to po par letech proda tak to zase koupite ze svych jiz zdanenych prijmu a jeste zaplatite dan z
    nabyti.

  • 24. 4. 2020 11:05

    TheRipper

    Opet, pomalu a peclive si prectete co pisu, s dani nesouhlasim, ale bohuzel ji mame, tak se s ni musime naucit zit. Stejne tak jsem napsal, ze do slozite zivotni/financni situace se muze dostat kazdy. Jenze tady to vypada, ze po mesici tu je polovina republiky bez penez a to me trosku desi. Desi me, jak lide zachazeji s penezi, jak neuvazene utraceji, nakupuji a to i veci, na ktere nemaji prijmy. To ze "kazdy" musi mit vlastni bydleni, o tom uz radeji ani nepisu. Kdyz na neco nemam, tak si to neporizuju. Pokud nekdo zije z "huby do huby" a ma k tomu hypoteku, tak to proste taky neni dobre.

  • 24. 4. 2020 9:21

    bez přezdívky

    co tady nehraje? vi vite kdy to skonci? vy vite kolik lidi si udrzi praci a za jakych financnich podminek? Doporucena rezerva je 2 - 3 mesicni prijem....Co kdyz budeme v zari na to samem nebo jeste horsim? ono se zije na pohodu kdyz je cloveku 20 -30 let a ma odpovednost jen sam za sebe

  • 24. 4. 2020 6:36

    J, Novák

    No, paní Bendová, musím s vámi nesouhlasit. Když jsem nahlédl do nabídky Sreality, čili poměrně rozšířeného vyhledavače "bydlení", tak jsem v Ostravě z nabídky poměrně standardních bytů 3+1 či 3+kk v paneláku, a to v počtu 45 bytů, nenalezl ani jeden, který by byl nabízen za cenu kolem jednoho milionu, pokud tedy podle vás "kolem" neobsahuje i 1.250.000,- Kč. To už by ale vámi vypočtená daň 40.000,- Kč byla zase trochu vyšší, že?
    JInak jste si skutečně jistá, že běžná rodina, a to i v Ostravě, je schopna došetřit za tři měsíce 40.000,- Kč? Řekl bych, že ze sta rodin by se takové "spořivé" rodiny daly spočítat na prstech jedné ruky, nu, možná dvou... Vždyť se stačí podívat na současný stav: Pár dnů nemožnost pracovat či podnikat a tolik lidí je v hajzlíku, protože nemají na nájem, ba mnohdy ani na základní potřeby! Jak mi chcete tvrdit, že jsou schopni ušetřit za tři měsíce 40.000,- lidí, když je evidentní že ti lidé, kteří žádají o nejrůznější podpory a mají vůči státu natažené ruce, nemají našetřeno ani na měsíční případný výpadek v příjmech?
    A tzv. nemravnost daně z nabytí nemovitostí? Nu, to jste i přečetla včetně toho, co říká opozice, tedy že jde o dvojí zdanění. Je zajímavé, že se zrušením této daně nepřišli odésáci či topáci v době, kdy byli u kormidla. Ale to je jiná kapitola. Pokud bychom posuzovali daně podle "mravnosti", tak by nejspíš přišla na řadu celá plejáda dalších daní, např. DPH. nu, proč mám jako zákazník ze svých zdaněných peněz platit další jakousi daň z přidané hodnoty?
    Jinak se mi líbí, jak jste zásadová: "jediným správným datem je datum 31.března (pro splatnost daně), resp. prosinec 2019 (pro podávání návrhů na vklad do katastru nemovitostí)". A co budete dělat, když nebude po vašem? :))

  • 24. 4. 2020 11:41

    Blanka_B

    Děkuji všem diskutujícím za jejich názory i připomínky, těší mne, že s názory, vyslovenými v článku, většina souhlasí. Vážím si i autorů opačných názorů, poněvadž s nimi lze diskutovat a byla by nuda, kdybychom si pouze vzájemně přitakávali s tím, jak všichni máme stejnou pravdu. Proto si dovolím zareagovat na příspěvek p. Jaroslava Nováka.

    Především jsem nikde nepsala o bytech 3+1, doslova jsem v diskusi uvedla, že „jsem z Ostravy, kde se celá řada bytů prodává za cenu 1 milionu i levněji“ a na tom si trvám. A to Vás ujišťuji, že je celá řada oblastí, kde se byty prodávají ještě o hodně levněji, než mnou uvedený příklad jednoho milionu. Když použiji Vámi uvedený vyhledavač, tak takovýchto bytů pod 1 mil.Kč se v ČR aktuálně nabízí 958, z toho právě Moravskoslezský kraj je v počtu těchto bytů do 1 mil. na 2. místě v celé republice, konkrétně jich zde je 87, na 1.místě je Ústí s 302 byty do 1 mil, Praha ani Středočeši nic, viz https://www.sreality.cz/hledani/prodej/byty?cena-od=0&cena-do=1000000 .

    Tato diskuse (ani článek) ale nebyla o výši daně z nabytí nemovitosti, ani o tom, jaký a za kolik lze koupit byt, ale o tom, zda její zrušení k datu 31.3. je opatřením, které pomůže lidem zasaženým krizovou situací nebo zda by do toho měli být zahrnuti i poplatníci od prosince 2019. Také nevím, zda si správně vykládáte význam slova „došetřit“, rozhodně to neznamená našetření celé částky.

    Stejně tak vytrhujete z kontextu můj názor na správnost data 31.3.2020 (pro splatnost daně). Toto jsem uvedla v diskuzi s tím, že se jedná o jediné správné datum v případě spojování zrušení této daně s protipandemickými opatřeními a na tom si trvám. Samozřejmě by se asi nejen mi, ale celé řadě dalších osob líbilo, kdyby toto datum bylo posunuto ještě více zpětně, to by se ale pak dotklo i osob, u nichž ke splatnosti daně došlo již před vypuknutím krize, možná by se našli i takoví, kteří by toto datum naopak navrhovali posunout třeba až k datu schválení tohoto zrušení (např. s argumentací o retroaktivitě, případně snížení dopadů na státní rozpočet). V obou případech by pak ale nebylo správné zaštiťovat toto zrušení protipandemickými opatřeními.

    K Vašemu poslednímu dotazu, co budu dělat, když nebude „po Vašem“. Přiznám se, že to zatím nevím, nejspíš ale nic a podřídím se demokratickému rozhodnutí našich politiků. Zatím však vím, že než bude rozhodnuto, dělám v rámci svých možností vše proto, aby bylo rozhodnuto správně a mezi tyto aktivity počítám i zveřejněný článek. Stejně tak bych se mohla zeptat i já Vás, co děláte Vy pro své právo svobodně se vyjádřit a pokusit se zvrátit rozhodnutí politiků, kteří dle Vašeho názoru rozhodují špatně? (Tedy kromě kritiky a nesouhlasu v diskusním fóru-toto v žádném případě nezlehčuji, drtivá většina občanů nedělá ani to a pouze pak nadává po hospodách). I v diskusních fórech by však měly být používány pravdivé a nezavádějící informace.

  • 21. 4. 2020 18:30

    Pepe

    Já si myslím že paní ministryně by měla držet ústa a konat. Kvaknout něco do TV a pak začít teprve jednat zapricinilo pravý opak rozhybani realit. Protože teď všichni čekají co bude od kdy to bude atd. Stejně jako Maláčová s navýšením mateřské. Taky kvakne do TV a pak se jde zeptat jestli na to budou Penize. Já si myslím že toto je poplasna zpráva a mělo by se toto trestat.

  • 21. 4. 2020 18:49

    Tomáš

    Takze chce udelat A a zase udela B. Diky tomuto zamrznul prodej second-hand bytu. Dobra prace! V dnesni dobe je nejhorsi nejistota a ta nejistota co vytvorila, je fakt velka....

  • 21. 4. 2020 20:38

    Martin43

    Pokud někdo NAVRHUJE NĚCO UDĚLAT , beru to tak, že zatím to NENÍ. Až pokud se návrh SCHVÁLÍ, beru to jako skutečnost a je možné dále počítat. Je to stejné jako nekonečné pohádky o přistání na Měsíci. Za rok, za další rok, v roce 2020, v roce 2022 určitě...

  • 23. 4. 2020 12:43

    bez přezdívky

    Podle mě je zapotřebí se na to podívat spíš víc do historie - spousta lidí v posledních letech platila vysoké částky za nemovitosti (v Praze klidně i dvojnásobné proti roku 2010) protože v době růstu se ceny vyšplhaly do extrémů, z této částky byla vždy odvedena daň z nabytí (z kupní ceny když byla vyšší než odhad nebo tabulková sazba) a teď nemovitosti půjdou dolů. V drtivé většině lidé kupovanou nemovitostí ručí bance na hypotéku - pokud nás čeká propad cen nemovitostí (a to se dá předpokládat), většina lidí opravdu zasažených nebude schopna krýt prodejní cenou nemovitosti dluh vůči bance. Vrácení alespoň části (třeba 50%) daně z nabytí by pomohlo stabilizovat schopnost splácet. To je také jeden z důvodů proč se teď snaží všichni odložit splátky bance (30% lidí - jak tu píše někdo přede mnou) - prostě všichni čekají na ekonomické následky, ty doopravdy přijdou až za cca 2 měsíce. Realitní trh dostane obrovský zásah a bude to hodně podobné krizi z roku 2008 - ti kdo nakupovali reality za účelem AIRBNB už si teď rvou vlasy, čeká je minimálně několik měsíců (ale možná i let) výpadek příjmů.

    Daň z nabytí sama o sobě mi připadá nemorální a špatně nastavená, ale to je téma do jiné diskuze.

  • 23. 4. 2020 19:16

    Blanka_B

    Dovoluji si připojit odkaz na včera zveřejněné informace z oficiálního zdroje, tj. Ministerstva financí:
    „bez ohledu na to, zda a kdy bude návrh schválen, by z něj měli prospěch všichni, jejichž daň je splatná od 31. března 2020. Ti by již neměli povinnost daň zaplatit. To by se týkalo všech poplatníků, kteří dokončili svůj vklad na katastr v průběhu prosince 2019 nebo později. „Jedná se o množinu lidí, kterým jsme v rámci liberačního balíčku odsunuli úhradu daně z nabytí až do konce srpna. Nyní tuto daň nemusí platit vůbec. Těm, kteří ji už v předstihu zaplatili, vznikne přeplatek, o jehož vrácení mohou požádat,“ říká ministryně Schillerová
    Zdroj: https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2020/zruseni-dane-z-nabyti-nemovitych-veci-pr-38157
    Teď nezbývá, než doufat, že poslanci nepřijdou s pozměňovacími návrhy, které by tento termín posunuly.

  • 28. 4. 2020 9:59

    bez přezdívky

    Dobrý den, paní Blanková, děkuji za článek.
    Rád bych se zeptal, prosím, jak je myšlen ten datum "daň je splatná od 31. března 2020" - je tím myšleno i datum 31. března?

    Tedy, my jsme podali návrh na vklad v listopadu, v prosinci byl proveden, lhůta pro zaplacení daně je od 1. ledna do 31.března.

    Vztahovala by se na nás tato novinka, v případě, že by byla textace "daň je splatná od 31. března 2020" zachována? Nebo máme smůlu, jelikož tím efektivně směřují až na datum 1. dubna?

    Děkuji moc!:) Vlado

  • 17. 6. 2020 10:46

    bez přezdívky

    Dobrý den Vlado,

    jsme se ženou ve stejné situaci (podání Návrhu v listopadu, zápis v prosinci), po telefonu mi nám příslušná daňová úřednice a po konzultaci s její kolegyní sdělila, že bychom na vrácení měli mít nárok, tedy až návrh schválí senát. Podobnou informaci jsem dohledal i v tomto článku https://www.behounek.eu/l/dan-z-nabyti/.

    Osobně ale zůstávám skeptický a s vrácením moc nepočítám.

    S pozdravem,
    Václav

  • 20. 5. 2020 10:53

    bez přezdívky

    Bohužel jsem asi méně chápající, ale lidé co nabyli nemovitost zápisem do KN v prosinci 2019, měli jasně daný termín splatnosti daně do 31.3.2020. (Daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí musí být podáno nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, v němž byl v katastru nemovitostí proveden a stejný termín je pro zaplacení.) Tudíž dle uvedeného, nikdo z těch co nabyli nemovitost v prosinci 2019 nebude moci zažádat o vrácení přeplatku na dani.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).