Hlavní navigace

Zprávy z Fedu trhy nijak nevzrušily

18. 7. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Výhled měnové politiky USA je nyní podle šéfa Fedu závislý na ekonomickém vývoji. Nákupy aktiv by se však mohly začít snižovat koncem tohoto roku.

Zprávy a události

Počet zahájených staveb v červnu meziměsíčně propadl o 9,9 % na 836 tis. jednotek. Oslovení analytici očekávali naopak vzestup o 5,0 %. Zklamala i vydaná stavební povolení, když jejich počet se snížil o 7,5 % (trh +1,5 %).

Polská průmyslová výroba v červnu vzrostla o 3,0 %, zatímco konsensus ukazoval na zvýšení pouze o 1,45 %. • Ceny průmyslových výrobců pak byly za stejný měsíc meziročně nižší o 1,5 % (trh –1,8 %).

Poslanecká sněmovna ČR zamítla návrh na své rozpuštění a vyvolání předčasných voleb.

Zprávy z Fedu nakonec bez výrazné odezvy trhů

Šéf Fedu Ben Bernanke neřekl americkému Kongresu nic nového ve srovnání s tím, co uvedl minulý týden. Výhled měnové politiky je nyní plně závislý na vývoji ekonomických dat. Bernanke zopakoval, že snižování měsíčních nákupů aktiv pravděpodobně začne koncem tohoto roku a zcela ukončen bude v polovině 2014, pokud hospodářský vývoj bude v souladu s prognózou Fedu..

Béžová kniha Fedu přinesla vcelku optimistické hodnocení současného stavu světové ekonomické jedničky. V období června až počátku července se ve většině regionů dařilo průmyslové výrobě, podniky zaznamenaly růst nových objednávek, dodávek či produkce. Rostla i stavební výroba, a to především u rezidenčních projektů. Fed rovněž pozitivně hodnotil spotřebitelské výdaje a prodej aut.

Kolegové ze Société Générale jsou ve srovnání s trhem v hodnocení budoucího vývoje optimističtější. V tomto kontextu by tak v podzimních a zimních měsících měl přijít další tlak na růst výnosů. Během léta by trhy měly procházet spíše fází korekce. Z tohoto pohledu se tak nedá ani očekávat, že by dolar v nejbližší týdnech začal opět výrazněji posilovat.

Dolar nejprve na Bena Bernankeho reagoval oslabením, nicméně posléze začali investoři opět americkou měnu nakupovat. Kurz USD/EUR se tak nyní pohybuje na nepatrně nižších úrovních okolo hranice 1,31.

Dnešek příliš dat nepřinese. Kromě nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které by měly ve srovnání s minulým týdnem nepatrně klesnout, bude zveřejněn index předstihových indikátorů a indikátor aktivity ve Philadelphii. Oba údaje by dle SG měly zaznamenat vzestup. Ben Bernanke dnes zároveň zopakuje svůj proslov před senátem. Dopad na trhy ale neočekáváme. 

Koruna bez zájmu investorů

Koruna navázala na úvod tohoto týdne a i ve středu jsme zaznamenali velmi klidné obchodování. Rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší cenou, za kterou byl na mezibankovním trhu uskutečněn obchod, činil pouhých devět haléřů. Nejlevněji se euro prodávalo za 25,90 korun.

dan_z_prijmu

Nejúspěšnější měnou v regionu se stal polský  zlotý, který pokračoval v rozšiřování svých úterních zisků. Plán vlády na podporu ekonomiky prostřednictvím nižších daní, který však prohloubí deficit státního rozpočtu, „posvětila“ ratingová agentura Moody’s, která uvedla, že změny ve státní kase se nepromítnou na ratingu polských závazků či minimálně jejich výhledu. Zlotý si tak během včerejška vůči euru připsal zhruba jednu desetinu procenta. Maďarský forint podobně jako česká koruna víceméně stagnoval.

Česká výnosová křivka byla beze změny do té doby, než byl zveřejněn projev Bena Bernankeho před Kongresem. Ten prakticky zopakoval své prohlášení z minulého týdne, i tak však byla na trzích vidět reakce v podobě mírného poklesu sazeb. To se dotklo i českého finančního trhu a výnosy tak o zhruba tři až čtyři body spadly. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).