Hlavní navigace

Změnit penzijní plán, či nikoli? - rada odborníků

15. 10. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Penzijní fondy měnily penzijní plány. Klienti s již uzavřenými smlouvami se mohou rozhodnout, zda si ponechají svůj současný, nebo změní penzijní plán na nový. Komu se změna vyplatí? Zeptali jsme se odborníků z penzijních fondů.
Aleš Prokop, PF ČS

Aleš Poklop, Penzijní fond České spořitelny

Při změně penzijního plánu by měl každý klient především zvážit, kdy a v jaké formě by chtěl prostředky z penzijního připojištění vybrat. Podle nejstarších penzijních plánů mají klienti nárok vybrat prostředky již v 50 letech věku. Po dvou letech spoření ale získávají pouze snížený státní příspěvek v rozpětí 40 – 120 Kč měsíčně oproti současným 50 – 150 Kč měsíčně.

V případě, že klient se smlouvou podle staršího penzijního plánu ví, že prostředky nebude potřebovat již v 50 letech, rozhodně se mu vyplatí přejít na nový penzijní plán. Získá vyšší státní příspěvek a zároveň se mu budou všechny peníze ještě 10 let zhodnocovat. Nový penzijní plán také umožňuje větší výběr v nabídce doživotních penzí. Je možné si určit, zda a po jakou dobu budou osoby určené klientem zajištěné formou pozůstalostní penze. Ta může být vyplácena po dobu 24 měsíců, do konce zvolené garantované doby nebo doživotně.

Pavel Němec, PF ČP

Pavel Němec, Penzijní fond České pojišťovny

Změnu penzijního plánu doporučujeme klientům, jejichž stávající penzijní plán neumožňuje získávání státního příspěvku v plné výši po celou dobu spoření. To platí pro smlouvy sjednané podle podmínek platných do předchozí novely zákona z roku 2000. Tehdy činil maximální státní příspěvek 150 Kč měsíčně pouze v prvních dvou letech spoření, poté již jen 120 korun. Pokud se klient v tomto případě rozhodne pro změnu penzijního plánu, získá vedle trvale zvýšeného státního příspěvku také širší výběr druhu penze. Dle novely zákona ale současně dojde k posunutí věkové hranice pro výplatu starobní penze na 60 let věku klienta.

Kateřina Štěrbová, ČSOB PF

Kateřina Štěrbová, ČSOB penzijní fondy

Přechod na nový penzijní plán má význam pouze pro ty, kteří začali spořit ještě před novelou. Pobírají totiž nižší státní příspěvky, takže pokud chtějí maximalizovat výhody plynoucí ze spoření na důchod, je pro ně výhodné uvažovat o nové smlouvě. Díky ní budou mít nárok na vyšší státní příspěvek, tedy 150 korun, po celou dobu spoření. S ohledem na novou věkovou hranici sice budou muset někteří klienti čekat na důchod déle, než předpokládali, na druhou stranu se však příspěvek státu k jejich penzi zvýší. Navíc se společně s naspořenými prostředky v průběhu let ještě efektivněji zhodnotí.

Nový plán pak ocení i ti klienti, kteří předpokládají, že by si v budoucnu rádi nechali vyplácet dávky ze svého penzijního připojištění do zahraničí.

Nový penzijní plán ČSOB Penzijním fondu Stabilita je platný od 1. 9. 2004.

skoleni_15_4

Shrnutí redakce

Odborníci z penzijních fondů se jednoznačně shodují na tom, že se změna penzijního plánu vyplatí zejména klientům, kteří uzavírali smlouvu o penzijním připojištění ještě před novelizací zákona v roce 2000, a to v případě, že chtějí využívat vyšší státní podpory po delší dobu spoření. Nevýhodou v tom případě ale je, že peníze mohou získat až o deset let později než podle původního penzijního plánu.

Novelizace a změna penzijních plánů v souvislosti se vstupem do Evropské unie nebude mít na většinu občanů s uzavřenými smlouvami větší vliv. Pouze v případě, že budou chtít zasílat penzi z penzijního připojištění do zahraničí, má význam přejít na nový penzijní plán.

Co vše se v penzijním připojištění změnilo vstupem do EU?

Čtěte v článku Petra BukačePenzijní připojištění se mění“.

Uzavřeli jste penzijní připojištění svým nezaopatřeným dětem?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).