Hlavní navigace

Zlatý Měšec 2013: Výsledky čtenářské ankety

21. 2. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Anketa o nejlepší finanční instituci má své vítěze. Čtenáři rozdali známky a sami dali finančním institucím hodnocení, co si o nich myslí.

Rok 2012 můžeme označit jako rok přelomový pro banky a penzijní fondy. Nové banky měly za sebou první uzavřený rok svého působení a stávající banky začaly intenzivněji používat motivační nástroje, aby jim klienti neodcházeli. 

O nevybírání poplatku za vedení spotřebitelského úvěru rozhodl Spolkový soudní dvůr v Německu 7. června 2011, ale až v roce 2012 se toto dostalo do povědomí české veřejnosti. Mají na tom vliv právník Petr Němec, který jako první požádal svoji banku o vrácení poplatku a svůj úspěch rozšířil do médií a Občanské sdružení spotřebitelů TEST, které začalo vyhrožovat žalobami na banky, pokud nezruší poplatek za vedení hypotéčního úvěru. Názory na poplatky s úvěry zazněly ve slovním hodnocení čtenářů i v letošní anketě Zlatý Měšec 2013, budeme proto sledovat, kam se tento novodobý hon na poplatky posune. 

Penzijní fondy si nemohly nechat ujít historicky (možná neopakovatelný) okamžik, kdy bylo možné uzavřít smlouvy na penzijní připojištění platné za původních podmínek. Tahákem byla hlavně možnost získat po 15 letech spoření 50 % svých vkladů zpět a jistota nezáporného výnosu.

V letošní anketě Zlatý Měšec 2013 se výrazně zvýšila spokojenost s bankami a pojišťovnami, ale pouze z obecného pohledu. Za kladným posunem k bankám stojí nové menší banky, které svoji strategii postavily buď na nízkých poplatcích, nebo na zákaznickém přístupu (a působivé reklamě), na který klienti velkých bank léta čekali. U pojišťoven je to spíše naopak, spokojenost čtenáři hlásí s velkými giganty a třeba Česká pojišťovna si meziročně významně polepšila, přestože v anketě nezvítězila.

Výrazný posun je vidět i v hodnocení finančních institucí. Lidé si (konečně) všímají podmínek, poplatků a úroků a dokáží je porovnat s nabídkou bank. Ve výsledku tak zjišťují, že nabídka nebankovních společností často předčí nabídku bank a nemají obavy ji akceptovat. Kritika výše úrokové sazby a poplatků za úvěr zůstává, poplatky nemá rád nikdo.

Podívejte se na fotografie z předávání diplomů ankety Zlatý Měšec 2013

Zlatý Měšec 2013 – jak jsme hodnotili

Cílem ankety bylo zvolit nejlepší finanční instituci z pohledu komplexního hodnocení dostupnosti a kvality služeb. V roli porotců byli samotní hlasující čtenáři finančního serveru Měšec.cz, kteří jsou klienty těchto institucí. Anketa probíhala v období od 21. listopadu 2012 do 21. ledna 2013.

Nahlédněte anketě Zlatý Měšec 2013 pod pokličku. Stáhněte si podrobnou analýzu severu Měšec.cz a podívejte se také na výsledky hlasování.

Podle čeho jsme nominovali

Abychom zaručili spravedlivý postup při nominaci společností do jednotlivých kategorií, vybrali jsme pouze ty, které působí na českém trhu podle pravidel daných legislativou a splňují přísné podmínky České národní banky. V případě úvěrových a leasingových společností je dobrou zárukou členství v úvěrovém registru nebo členství v České leasingové a finanční asociaci. Ve všech případech jsme nominovali pouze ty společnosti, které skutečně (reálně) působí na území České republiky a nabízejí své služby občanům nebo drobným podnikatelům.

Kategorie Banky a družstevní záložny

Umístění Banky a družstevní záložny Celkový průměr
1. Fio banka, a.s. 1,41
2. mBank (BRE Bank S.A., organizační složka podniku) 1,71
3. Air Bank, a. s. 1,74
4. Raiffeisenbank a.s. 2,39
5. Česká spořitelna, a.s. 3,04

Kategorie pojišťovny

Umístění Pojišťovny Celkový průměr
1. UNIQA pojišťovna, a.s. 1,66
2. Allianz pojišťovna, a.s. 1,75
3. Pojišťovna České spořitelny, a.s., Vienna Insurance Group 1,80
4. ČSOB Pojišťovna, a. s., člen holdingu ČSOB 1,92
5. Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group 1,93

Kategorie Úvěrové společnosti

Umístění Úvěrové společnosti Celkový průměr
1. ŠkoFIN, s.r.o. 1,99
2. CETELEM ČR, a.s. 2,14
3. ČSOB Leasing, a.s. 2,17
4. Home Credit a.s. 2,77
5. Provident Financial s.r.o. 3,82

Kategorie Penzijní fondy

Umístění Penzijní fondy Celkový průměr
1. Allianz penzijní fond, a.s. 1,59
2. ING Penzijní fond, a.s. 2,14
3. AXA penzijní fond a.s. 2,31
4. Penzijní fond České spořitelny, a.s. 2,39
5. Penzijní fond České pojišťovny, a.s. 2,41

Kategorie Obchodníci s cennými papíry

Umístění Obchodníci s cennými papíry Celkový průměr
1. Fio banka, a.s. 1,38
2. ING Investment Management (C.R.) a.s. 1,79
3. Conseq Investment Management, a.s. 1,86
4. Česká spořitelna, a.s. 2,23
5. brokerjet České spořitelny, a.s. 2,30

Fio banku čtenáři serveru Měšec.cz zvolili vítězem v kategorii Banky a družstevní záložny. Meziročně si vylepšila známku pro kategorii bank (1,41 vs. 1,46). Druhé místo v kategorii obhájila také mBank se známkou 1,71, meziročně si ale mírně pohoršila (1,47). Třetí místo získala nová Air Bank se známkou 1,74, v loňské anketě se nekvalifikovala. V první pětici najdeme i Raiffeisenbank se známkou 2,39 (vs. 2,20), meziročně si také pohoršila. V letošní anketě se na prvních páté pozici se známkou 3,04 ukázala i Česká spořitelna. Tu někteří klienti v komentářích skoro pranýřovali, což se projevilo výslednou horší známkou, ale na druhé straně jsou klienti, kteří na Českou spořitelnu nedají dopustit.

V kategorii Pojišťovny z loňského druhého místa přeskočila na první UNIQA pojišťovna s průměrnou známkou 1,66, následovaná Allianz pojišťovnou se známkou 1,75. Meziročně se ale známky obou pojišťoven mírně zhoršily. Allianz pojišťovnu si její klienti ve slovním hodnocení velmi pochvalují, ale stejně jí to letos nestačilo k vítězství. Na třetím místě skončila Pojišťovna České spořitelny se známkou 1,80. Naposledy jsme ji viděli přede dvěma lety na pátém místě se známkou 1,89, pojišťovna si tedy polepšila. ČSOB Pojišťovna se známkou 1,92 a Česká podnikatelská pojišťovna se známkou 1,95 skončily za sebou na čtvrtém a pátém místě. Naopak Slavia pojišťovna z loňského pátého místa vypadla.

Po třech letech v kategorii Úvěrové společnosti opět zvítězil ŠkoFIN se známkou 1,99 (v roce 2010 měl 1,73). Společnosti CETELEM se podařilo získat velmi pěkné druhé místo se známkou 2,14, o dva roky dříve byla na čtvrtém místě (2,43) a výrazně si s hodnocením polepšila. ČSOB Leasing se posunul z loňské čtvrté na letošní třetí pozici, ale meziročně dostal horší známku (2,17 vs. 1,92). Společnost Home Credit jsme mohli potkat již v roce 2010, kdy se se známkou 2,24 umístila na 4. místě, a totéž si zopakovala i letos, ale s výrazným propadem známky na 2,77. Že i ne příliš lichotivá známka 3,82 může znamenat pozici mezi první pěti, ukazuje příklad Provident Financial. Pro společnost hlasovalo mnoho čtenářů, čím došlo k její kvalifikaci mezi společnosti, se kterým se v anketě dál pracuje. A jde mimo jiné o důkaz, že lidé s Provident Financial sice nejsou moc spokojení, ale pro půjčky si k této společnosti stále chodí. S výjimkou společnosti CETELEM však byly známky úvěrových společností meziročně horší. ŠkoFIN a ČSOB Leasing se v první pětce ucházejí už tři roky po sobě, ale Cetelemu se podařilo dostat do první pětice až po čtyřech letech. Přestože se podmínky úvěrových společností na trhu zlepšily a dokonce více otevřely i pomyslné nůžky k úvěrování, celková známka se meziročně zhoršila.

Kategorii Penzijní fondy opět vyhrál Allianz penzijní fond se známkou 1,59 a za posledních 5 let tak potvrdil absolutního vítěze této kategorie. Na druhém místě skočil ING Penzijní fond se známkou 2,14 a třetí AXA penzijní fond se známkou 2,31. Pro oba fondy je druhé a třetí míst premiérou. Čtvrtá a pátá pozice patřila fondům České spořitelny (2,39) a České pojišťovny (2,41), které si tak vyměnily loňské pozice. V letošní anketě z první pětice vypadl AEGON Penzijní fond a Generali penzijní fond, nahradily je právě fondy ING a AXA. Allianz patří mezi oblíbené penzijní fondy, ale i v této kategorii se meziročně celkové hodnocení zhoršilo.

Poslední dva roky lidé investují hlavně s Fio bankou, ta opět obhájila první místo se známkou 1,38 v kategorii Obchodníci s cennými papíry, meziročně si navíc polepšila. Na druhém místě patřila společnost ING Investment Management se známkou 1,79 a třetí příčka náleží společnosti Conseq Investment Management se známkou 1,86, které znají klienti zvláště přes externí distribuční sítě. Pro obě společnosti jde na těchto příčkách o premiéru. Skupině České spořitelny patří čtvrté a páté místo, o které se dělí Česká spořitelna (2,23) se společností brokerjet České spořitelny (2,30). Brokerjet jsme mezi prvními pěti už viděli (2009–2011), Česká spořitelna měla tříletou pauzu (2010). V této kategorii došlo ke kompletní obměně společností, s výjimkou prvního místa. Radovat se může skupina České spořitelny. O co hůř si vede spořitelna v kategorii bank, o to lepší hodnocení má v oblasti investování.

Ve zkratce

Finanční skupina Allianz obhájila prvenství v kategorii Penzijní fondy a v kategorii Pojišťovny si odnesla velmi dobré druhé místo.

Finanční skupina České spořitelny se dostala do tří kategorií. Na pátém místě skončila Česká spořitelna v kategorii Banky a družstevní záložny, v kategorii Pojišťovny se probojovala na třetí místo Pojišťovna České spořitelny a v kategorii Obchodníci s cennými papíry obsadily čtvrté a páté místo společnosti brokerjet České spořitelny a Česká spořitelna.

dan_z_prijmu

Fio banka opět obhájila prvenství ve dvou kategoriích. Klienti ji vnímají velmi pozitivně jako svoji banku a oceňují i možnosti snadného investování.

Skokany roku se stalo šest společností: Air Bank, AXA penzijní fond, Conseq Investment Management, ING Penzijní fond, ING Investment Management a Home Credit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).