Hlavní navigace

Zlato nekupujte, pokud věříte politikům

22. 4. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Zlato v poslední době zažilo prudký propad cen. Co bylo hlavním důvodem? A vyplatí se nyní investovat do zlata?

Analytik Jaroslav Brychta ze společnosti X-Trade Brokers se nebojí říkat nepopulární názory. Nyní jsme ho vyzpovídali na téma „zlaté horečky“, která na finančních trzích právě probíhá.

Co vidíte jako hlavní důvod nedávných poklesů cen zlata? V médiích se objevilo, že je to především kvůli oznámenému prodeji zlata ze strany Kypru. Opravdu to byl ten hlavní důvod?

Já si myslím, že u analytiků a novinářů převládá taková blbá vlastnost, že se snaží všechno něčím za každou cenu vysvětlovat. Je fakt, že tohle bylo vysvětlováno jednak tím, že v ten den se ukázalo, že Kypr možná bude chtít prodat své zlaté rezervy. A pak, když ten pohyb byl moc velký, tak to bylo obhajované tím, že ráno přišla z Číny špatná data. Vždycky je proto potřeba najít konkrétní důvod proč. Já se domnívám, že žádný konkrétní důvod z hlediska fundamentu nebyl. Pokud se podíváte například na to, co se dělo na futures trzích a jak velké prodejní objednávky se tam v určitý moment objevovaly, tak je zcela zjevné, že výprodej byl shodou několika okolností. Především ale toho, že se ve velkém sledu objevily opravdu obří objednávky na prodej červnových futures na zlato, nejprve sto tun a za půl hodiny dalších 300 tun.

To je neskutečně moc. Tohle spustilo samozřejmě obrovský pád cen zlata, shodou okolností, i když možná to nebyla shoda náhod, ale záměr – zlato v této době bylo v technické úrovni 1520 dolarů, což byl support, ze kterého se v minulosti odrazilo několikrát. Všichni si proto mysleli, že se to otočí, ale nestalo se tak a těmto velkým objednávkám se jej pod tuto cenu podařilo dostat. Pod touto úrovní byly další čekající příkazy na další short – tak to bývá, pokud existuje takto viditelný a několikrát otestovaný support, pak má trh tendenci pokračovat směrem dolů a navíc plošně s tím pravděpodobně byla spuštěna spousta margin callu a tradeři byli nuceni automaticky uzavírat svoje obchody. To může způsobit efekt sněhové koule, kdy se nabalují příkazy na příkazy. To, co se stalo na zlatu, bylo zcela mimo jakékoliv historické pohyby. Důvodem jsou tedy velké prodejní příkazy, prolomení technické bariéry – trh zkrátka zkolaboval.


Autor: Isifa.com

Ilustrační obrázek

Ví se, kdo spustil ty prodejní příkazy? Nebylo to účelové jednání?

To se zjišťuje velmi obtížně. Ale vypadá to, jakoby někdo zkrátka chtěl spustit tuto paniku a hodit tam nějaké velké objemy a s tím, jak trh bude panikařit, tak se svézt na výprodeji a nakoupit pak zlato zpátky. Tohle je můj scénář – lze to sice velmi obtížně dokázat, ale je to to, co si myslím, protože z hlediska fundamentu se nestalo nic, co by mělo způsobit snížení cen zlata o 10 %. Prodej zlata na Kypru je podle mě druhořadou záležitostí.

Myslíte si, že je nyní vhodný čas uvažovat o investici do zlata?

Já jsem daleko k tomu, abych někomu radil, kam má investovat. Já můžu jen říct to, že jsem zlatu věřil, když stálo 600 dolarů, 1900 dolarů a věřím mu, když stojí 1400 dolarů. Určitě nejsem skvělý stratég ohledně načasování vstupu do pozice, protože kdybych byl, tak už zlato pár měsíců nemám, každopádně je pravdou to, že fundament, který pomáhal zlatu v posledních letech, je stále ve hře. Mám na mysli především znehodnocování papírových měn, následně akumulace dluhu a obavy z toho, že dluhů je už příliš moc a že přijde nějaký problém v podobě inflace, nebo krachu a následné deflace. Tyto obavy jsou dnes mnohem oprávněnější, než byly před několika lety. Pokud se podíváme, co dneska dělají politici a centrální bankéři, pak vidíme, že se problémy zametají pod koberec a to tím způsobem, že jsou dnes ještě nižší úrokové sazby a v ekonomice je více peněz i více dluhů.

Takže čím bude politická a ekonomická situace horší, tím spíše by se mělo přemýšlet o zlatu?

Dokud budou tato řešení a recepty na krizi převládat v ekonomickém mainstremu, pak zlato je ideální instrument, kterého by se měl každý držet. Neříkám 100 %, ale například mít ve zlatě 10 %, a to jako poslední rezervu. Pokud totiž zlato nemáte, pak to znamená, že věříte politikům – to je jednoznačné. Když máte zlato, pak dáváte najevo to, že jste velmi obezřetní vůči tomu, co se ve světě děje a bojíte se, že může přijít nějaký kolaps. Ten je velmi obtížné předvídat a načasovat – nevíme ani jak bude probíhat, nebo zdali se objeví v podobě vysoké inflace či deflace – to se můžeme jen domnívat. Problémy však přijdou a je zcela přirozené snažit se na ně připravit. To jak dnes funguje finanční sektor, který je neustále dopován levnými penězi, jak fungujou státy, jak hospodaří, jak jsou zadlužené soukromé subjekty, tak to už dlouhodobě nedává smysl. To může zlatu velmi pomoci ve srovnaní s jinými aktivy. Ano, je správný čas nakupovat zlato a klidně může spadnout o 20 %, kdo však zlato koupí, kupuje si alespoň nějaké zajištění do budoucna.


Autor: Isifa.com

Ilustrační obrázek

A jak by měl drobný investor nakupovat zlato? Kupovat přímo fyzické zlato?

Těžko se definuje nejlepší forma investice, myslím si, že všechno dává v určitém časovém rámci nějaký smysl, ať už akcie těžařů, které jsou dnes mimořádně levné, nebo fyzické či papírové vlastnictví zlata. Pokud se však člověk příliš nevyzná a nechce se zabývat podrobnostmi investování do derivátů a do akcií, tak samozřejmě, nejvíce dává smysl nakoupit zlaté slitky nebo zlaté mince.


A co takové pamětní mince? Vyplatí se do nich investovat?

Pamětní mince bych si já osobně nekoupil, protože jim nerozumím. Značnou část jejich ceny totiž tvoří sběratelská hodnota. To už můžu raději nakoupit obraz a spekulovat o tom, jakou hodnotu bude mít za 10 let. Pokud se v nich ale někdo vyzná, pak samozřejmě nic nenamítám.

Ještě bych ale přidal jednu vsuvku se zlatem – je velice zajímavé, že pozorujeme obrovskou divergenci poptávky po zlatě. Já si shodou okolností včera nějaké zlato nakupoval a přišel mi email od jednoho z prodejců, že nejsou 100 gramové, 200 gramové, 500 gramové a kilogramové slitky – kvůli tomu, jak je velká poptávka. Zajímavé, že se to stalo v ten samý den, co cena zlata spadla o 10 %. Indície o tom, jak vysoká poptávka po fyzickém zlatu přichází z celého světa. Americká mincovna prodala po tom obřím výprodeji na zlatě 63 tisíc uncí zlata za jediný den. To je prosím zhruba takový objem, který normálně prodává za měsíc. Poptávka z Indie a asijských zemí po zlatě je také obrovská. Klesá však spekulativní poptávka, především po zlatých EFT, což enormně tlačí cenu dolů. Na trzích se totiž prodává podstatně více papírového zlata než toho fyzického.

Jak zlato uchovávat, aby bylo v bezpečí? Má smysl ukládat zlato v trezorech bank? 

skoleni_15_4

Zlato se nekupuje proto, aby se dávalo do banky. Pokud věříte bankám, tak tam můžete mít svoje depozita. Spekulovat o tom, že by tohle zlato mohlo být jednou znárodněno, se možná dnes může zdát trochu úsměvné. . Ale ve Spojených státech se to v minulém století stalo a proč by se to nemohlo stát jednoho dne v České republice? Spojené státy byly tehdy mnohem svobodnější země, než je dnes ČR, nebo kterákoli jiná země, včetně dnešních Spojených států. A podívejte se, co se před pár týdny stalo na Kypru. Kdo by si v Československu představil v roce 1952, že o rok později dojde k měnové reformě? S vlastnictvím zlata přichází odpovědnost – pokud máme auto, tak se o něj musíme starat, aby nám ho někdo neukradl. Pokud máme cennosti v bytě, tak se musíme starat, aby nám ho nevykradli zloději.

Takže zlato někam schovat a pokud možno nikomu neříkat kam. Jen na to pak nezapomenout *smích*.

Je zlato momentálně vhodnou investicí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).