Hlavní navigace

Zlato by po Brexitu mohlo dosáhnout až 1400 USD za unci

20. 6. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Drahé kovy značně těží z tržní nejistoty panující před referendem, které se bude ve Spojeném království konat 23. června.

•    Cena zlata se od počátku května přiblížila maximu
•    Index XAUGBP dosáhl nejvyšší úrovně za poslední tři roky
•    Poptávka po produktech obchodovaných na burze podpořených zlatem zůstává silná

Drahé kovy značně těží z tržní nejistoty panující před referendem, které se bude ve Spojeném království konat 23. června. V průběhu května se zlato i stříbro po velmi silném nástupu počátkem roku 2016 opět propadlo na své ceně. Oslabení poháněl posílený dolar spolu s pokusem šéfky amerického Fedu Janet Yellenové a jejích kolegů z federální komise pro otevřený trh znovu nastolit důraznější jestřábí postoj k rychlosti a frekvenci budoucího růstu sazeb.

Tyto pokusy zavést více jestřábí postoj vůči trhu přišly vniveč 3. června, kdy zpráva o situaci na americkém pracovním trhu přinesla horší výsledek, než se očekávalo, a výhledy na růst sazeb nadále poklesly. Ve středu pak po posledním zasedání federální komise pro otevřený trh přišlo umírněné vyjádření. Komise snížila svůj předpoklad vlastního vývoje úroků s tím, že šest jejích členů v roce 2016 očekává pouze jedno zvýšení sazeb.

Kromě měnícího se výhledu ze strany Fedu jsme také vstoupili do poslední fáze před datem konání britského referenda, kdy zastánci odchodu z EU nabírají na síle, trh začíná snižovat riziko a zároveň hledá přístřeší uprostřed kupících se bouří.

Výše uvedená tabulka ukazuje, jak v tomto měsíci prozatím docházelo k téměř dokonalé bouři pozitivního tržního vývoje cen zlata. Zatímco akcie trpí, výnosy ze státních dluhopisů nadále kontrahují s výnosy německých desetiletých dluhopisů, které začátkem tohoto týdne jako poslední snížily ztráty na nulu.

Případné vítězství zastánců odchodu z Unie nevyvolává jen otázky ohledně jeho dopadu na Spojené království, ale také na riziko nákazy zbytku Evropy. Je totiž pravděpodobné, že pokud ostatní země dostanou příležitost, jejich skepse vůči Evropské unii ještě zesílí.

Slábnoucí očekávání růstu sazeb v USA, padající akcie a rostoucí volatilita spolu s kolabujícími výnosy z dluhopisů a obecně zvýšená nejistota způsobily, že ceny zlata prolomily maxima z počátku května. Vzhledem ke stávajícímu oslabení libry šterlinků jsme svědky toho, že index XAUGBP dosahuje nejvyšší úrovně za poslední necelé tři roky.

Poptávka po produktech obchodovaných na burze zastřešených zlatem zůstává silná. Dokonce i během květnové korekce neustále rostla. Hlavními viníky za květnovými prodeji byli taktičtí obchodníci používající futures, protože hedgeové fondy snížily býčí sázky na zlato o jednu třetinu. Vzhledek k ostrému obratu, k němuž došlo tento měsíc, znovu horečně budují dlouhé pozice a během týdne končícího 7. červnem přidali 20 %.

skoleni_15_4

Klíčovou otázkou je, jaký dopad bude mít referendum na zlatý kov. Domnívám se, že odměna za riziko bude mít vzestupnou tendenci. Hlasování ve prospěch odchodu z Evropské unie by téměř jistě prodloužilo pokračující období nejistoty, kdy by akcie utrpěly a nadále by se zvyšovala poptávka po dluhopisech. Přestože by tento výsledek mohl také podpořit dolar a tudíž i vytvořit protivítr negativním korelacím, vnímáme zde zvýšené riziko, že by zlato mohlo vystoupat až na úroveň 1.400 USD, což je maximum z roku 2014.

Výsledek hlasování ve prospěch setrvání v EU by zpočátku spustil všeobecnou úlevu na globálních kapitálových trzích, nicméně s výhledem na pravděpodobné oslabení dolaru a pokračující kompresi výnosů z globálních dluhopisů spatřujeme riziko poklesu na minimální úroveň 1.250 USD za unci.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).