Hlavní navigace

Zkuste si s námi: Poznáte padělek české bankovky?

6. 3. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Každý rok se podaří zadržet několik tisíc padělaných bankovek a mincí. Poznali byste padělek? A víte, co dělat, když máte podezření, že peníze ve vaší peněžence nejsou pravé?

Na území České republiky jsou padělky českých bankovek a mincí zadrženy každý rok. Počet zadržených padělků přitom většinou závisí na tom, jak moc byla, nebo nebyla Policie ČR úspěšná při raziích a zátazích.

Například v roce 2014 a 2015 se podařilo zadržet přes 2000 padělaných bankovek ročně. Od té doby však jejich počet klesá. V roce 2016 bylo zadrženo 2132 padělaných bankovek a mincí a v roce 2017 pak o 22 % méně, a sice 1318 padělků, což je nejméně od roku 1990. Drtivá většina je objevena již v oběhu a pouze menšina je zachycena ještě před tím, než jde do oběhu.

Podíl bankovek, které se zadrží v oběhu, kolísá za poslední roky minimálně.

České bankovky a mince se padělají nekvalitně

Podvodníci, kteří padělají české bankovky a mince, naštěstí ve většině případů nevyužívají kvalitní nástroje a při dostatečně důkladném prohlédnutí byste padělek měli poznat.

Padělky českých bankovek a způsob jejich padělání.
Autor: Česká národní banka

Padělky českých bankovek a způsob jejich padělání.

Většina zadržených českých bankovek je velmi nekvalitní a velmi snadno rozeznatelná. Podvodníci je tisknou v 80 % případů na inkoustových tiskárnách, případně na barevných kopírkách (19,59 %). Většinou tak chybí i bezpečnostní prvky. Větší riziko je u tisknutí z ofsetových tiskáren. To ale padělatelé na české bankovky téměř nevyužívají.

Padělání českých bankovek je tak spíše na úrovni tisknutí bankovek na domácí tiskárně.

U padělání mincí jde pak mnohem častěji o technické padělky, které nemají ražbu a pouze tvarem odpovídají té které minci. Podvodníci pak tyto technické padělky využívají do herních automatů nebo automatů na jízdenky.

V zahraničí jsou úspěšnější

Naproti tomu zahraniční měny jsou často padělány mnohem kvalitněji a jejich rozeznání může být složité i po podrobném zkoumání.

Padělky dolarů a způsob padělání.
Autor: Česká národní banka

Padělky dolarů a způsob padělání.

Z grafu je viditelné, že neuměle vytvořené bankovky se u dolarové měny téměř nevyskytují. Padělatelé používají v 60 % případů ofsetovou tiskárnu, což je v podstatě profesionální tisk. Vyznačuje se vysokou kvalitou a padělatelé navíc zdařile napodobují bezpečnostní prvky.

Velmi podobná situace je i u eurových bankovek.

Padělání eurových bankovek a způsob padělání.
Autor: Česká národní banka

Padělání eurových bankovek a způsob padělání.

Zahraniční měny se padělají mnohem více. Zatímco u českých bankovek připadne na 1 padělek 362 392 kusů bankovek v oběhu, u eurových bankovek je to 26 593 kusů bankovek v oběhu na 1 padělek.

Důvod je jednoduchý. Česká měna se dá využít jen na velmi omezeném území. A nejspíše málokterý padělatel vytvoří zdařilý padělek českých bankovek, aby s ním pak jel do Švýcarska směnit peníze za pravé. Naopak eura a dolary se dají měnit v mnohem větším počtu destinací a padělatel ani nepůsobí podezřele.

Dalším důvodem je i hodnota peněz. Pro podvodníky je mnohem lákavější padělat bankovky v hodnotě 100 eur či 100 dolarů než např. 100 Kč. Z tohoto důvodu se i mince v zahraničí padělají mnohem přesvědčivěji. Česká 20 Kč či 50 Kč nemá pro padělatele téměř žádnou hodnotu.

Jak poznat padělek?

Česká národní banka radí, abyste při kontrole pravosti bankovky nejdříve bankovku vzali do prstů a promnuli ji. Bankovní papír, který je na naše bankovky používán, je velmi specifický a na omak jde poznat od například kancelářského papíru.

Pravá bankovka také není hladká a na lícní straně má hmatem citelný hlubotisk. Dále můžete bankovku prohlédnout proti světlu. Zkontrolujte, jestli obsahuje vodoznak a ochranný proužek. Ten má podobu mikrotextu a mění barvu.

Vodoznak, ochranný proužek a soutisková značka.
Autor: Česká národní banka

Vodoznak, ochranný proužek a soutisková značka.

Součástí je také soutisková značka. Poté bankovku sklopte. V ornamentu na rameni portrétu je u pravé bankovky skrytý obrazec s její nominální hodnotou.

Skrytý obrazec s nominální hodnotou.
Autor: Česká národní banka

Skrytý obrazec s nominální hodnotou.

Při pohybu bankovkou se navíc mění proměnlivá barva na líci.

Proměna barev při pohybu bankovky.
Autor: Česká národní banka

Proměna barev při pohybu bankovky.

Vpravo na líci je pak dvoubarevný iridiscentní pruh.

Dvoubarevný iridiscentní pruh.
Autor: Česká národní banka

Dvoubarevný iridiscentní pruh.

Největší pozor si dejte u bankovek v hodnotě 500 Kč, 1000 Kč a 2000 Kč. Ty se padělají nejčastěji.

Pokud si nejste jisti, můžete použít i aplikaci České peníze, kterou spustila Česká národní banka a která kromě jiných funkcí nabízí i možnost rozeznávání bankovek. Aplikace je k dispozici pro mobilní telefony s operačním systémem Android, iOS a Windows. Aplikace je bezplatná.

Zdařilé a nezdařilé padělky

Padělky se dělí do 5 kategorií od těch velmi zdařilých, a tudíž velmi nebezpečných, až po ty neumělé, které jsou rozpoznatelné i pouhým okem. Padělek nejvyšší nebezpečnosti (1) se zatím na českém území zadržet nepodařilo. Zbylé 4 stupně padělků si ale můžete prohlédnout a zhodnotit, jestli byste případný padělek rozpoznali.

Toto je padělek 5. stupně nebezpečnosti. Jde o velmi neumělý padělek.

Stupeň nebezpečnosti 5.
Autor: Veronika Doskočilová

Stupeň nebezpečnosti 5.

Tento padělek se vyznačuje použitím nekvalitní tiskárny, nemá ochranné bezpečnostní prvky a je viditelné i odlišné barevné provedení. Může být v extrémním případě i jednostranný. Tato úroveň odpovídá padělání, kdy je bankovka jen okopírována na tiskárně a podvodník zkouší, jestli to náhodou nevyjde a neudá ji v obchodě.

Další padělek, stupně 4, je už o něco zdařilejší, ale stále spadá do méně zdařilých pokusů.

Stupeň zdařilosti 4 - méně zdařilé.
Autor: Veronika Doskočilová

Stupeň zdařilosti 4 – méně zdařilé.

I tady je použita nekvalitní reprodukční technika a téměř žádné napodobení ochranných bezpečnostních prvků. Pokud už použity jsou, tak velmi nezdařile a jedná se o velmi dobře rozpoznatelné napodobení. Bankovka může být i neostrá, rozmazaná, pravděpodobně vytištěná na domácí tiskárně. S takovouto úrovní padělků se v České republice setkáte nejčastěji.

Další úroveň padělku – 3 – zdařilý padělek, je už na našem území spíše vzácností.

Padělek stupně 3 - zdařilý padělek.
Autor: Veronika Doskočilová

Padělek stupně 3 – zdařilý padělek.

V tomto případě už padělatelé použili kvalitnější formu tisku a napodobili zdařileji určité ochranné bezpečnostní prvky.

Posledním padělkem je česká bankovka se stupněm padělání 2 – nebezpečný.

Padělek se stupněm nebezpečnosti 2 - nebezpečný padělek.
Autor: Veronika Doskočilová

Padělek se stupněm nebezpečnosti 2 – nebezpečný padělek.

Tento padělek je zhotoven nejspíše na ofsetové tiskárně a úroveň napodobení je velmi zdařilá. Z tohoto důvodu jde i o nebezpečný padělek, kdy jeho rozeznání může být velmi obtížné. Také jsou kvalitně napodobeny všechny ochranné prvky.

Máte v ruce padělek? Neplaťte, nebo vás zavřou

Nepříjemná situace pro vás nastává, když přijmete bankovku a pojmete podezření, že není pravá. Pokud si toho všimnete včas, máte právo odmítnout takovou bankovku přijmout a požádat o jinou. Jestliže to ale zjistíte až později, máte bohužel smůlu.

S takovou bankovkou ale nemůžete jít do obchodu a zaplatit s ní, abyste tak pomyslného černého Petra přesunuli na někoho jiného. Tím se totiž dopouštíte trestného činu. A to dokonce i v případě, že platíte padělkem a nevíte o tom.

Trestní sazba se pak pohybuje od 1 roku výše podle toho, jestli jde o první takový případ a opravdu je pravděpodobnější, že jste o padělku nevěděli, nebo jestli už máte v minulosti za podobný prohřešek záznam. Nejčastěji jsou udělovány tresty odnětí svobody v délce 3 až 5 let.

skoleni_15_4

V květnu bude nová emise

Česká národní banka se i nadále snaží, aby bylo těžké napodobit české bankovky a mince. I z toho důvodu připravuje novou emisi 100 Kč a 200 Kč bankovek. Ta je plánována na květen a při zběžném pohledu na bankovku rozdíl nepoznáte.

Při podrobnějším zkoumání ale objevíte více bezpečnostních prvků, které mají podvodníkům ztížit padělání. Bližší podrobnosti banka sdělí, až se bude nová emise blížit. Starší bankovky samozřejmě zůstanou v oběhu i nadále.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).