Hlavní navigace

Životní minimum se sníží!

3. 2. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Životní minimum má určovat minimální náklady na život v České republice a je na něj navázána řada sociálních dávek. Vláda včera rozhodla o jeho výrazném snížení - chce motivovat lidi k práci. Jaké bude vaše životní minimum a jak jeho změna ovlivní státní sociální podporu?

Životní minimum je jako na houpačce. Koncem loňského roku vláda nejprve pohrozila, že životní minimum sníží, ale nakonec ho naopak zvýšila, a včera přišla s dalším návrhem na jeho snížení. Důvodem je motivace lidí s nízkými příjmy k práci.

Vláda připravuje nejen novelu zákona o životním minimu, ale také zákon o hmotné nouzi, který má nahradit zákon o sociální potřebnosti – na jeho základě jsou lidem s nízkými příjmy vypláceny dávky sociální potřebnosti.

Hlavní změna čeká konstrukci životního minima. Dosud je životní minimum rodiny vypočítáváno ze součtu životních minim členů domácnosti a životního minima domácnosti, jehož výše závisela na počtu členů rodiny.

Měsíční částka potřebná k zajištění základních osobních potřeb jednotlivce
Osobní náklady Výše životního minima
dítě do 6 let 1 750 Kč
dítě od 6 do 10 let 1 950 Kč
dítě od 10 do 15 let 2 310 Kč
dítě od 15 do 26 let (nezaopatřené) 2 530 Kč
ostatní 2 400 Kč

Platné od 1. 1. 2006

Měsíční částka potřebná k zajištění společných potřeb domácnosti
Počet členů domácnosti Výše životního minima
jednotlivec 2 020 Kč
dvoučlenná rodina 2 630 Kč
tří a čtyřčlenná rodina 3 260 Kč
pěti a vícečlenná rodina 3 660 Kč

Platné od 1. 1. 2006

Podle chystané změny dojde ke zrušení životního minima domácnosti a ke změně životního minima jejích členů, které bude nově záviset na počtu členů domácnosti, respektive jejich započítání do částek životního minima. První dospělá osoba bude mít životní minimum nejvyšší, druhá dospělá, případně dítě, bude mít životní minimum nižší a třetí a další nejnižší.

Životní minimum dle návrhu vlády
První osoba v domácností Druhá osoba v domácnosti Třetí a další osoba v domácnosti
Dospělá osoba 2 870 Kč 2 580 Kč 2 580 Kč
Dítě do 6 let  – 1 870 Kč 1 310 Kč
Dítě 6 až 15 let  – 2 300 Kč 1 610 Kč
Dítě 15 až 26 let  – 2 630 Kč 1 850 Kč

Zdroj: MPSV

Zrušení části na životní minimum domácnosti má bezprostřední vliv na příspěvek na bydlení. Tato dávka v současné podobě má být zrušena a nahrazena doplatkem na bydlení, který by byl plně v kompetenci obcí – ostatně, obce vědí lépe než Ministerstvo práce a sociálních věcí, jaké jsou nezbytné náklady na bydlení a jak dostupné jsou levné byty.

Na životní minimum jsou navázány i další dávky sociální podpory (přídavky na děti a sociální příplatek – jejich přiznání i výše závisí na životním minimu, dávky pěstounské péče, porodné, zaopatřovací příspěvek a rodičovský příspěvek – jejich výše se odvozuje od životního minima). Ministerstvo chce jejich konstrukci změnit tak, aby nedošlo ke změně jejich výše. Nu, nechme se překvapit.

<calculator id=„13“></cal­culator>

Motivace k práci nebude dána pouze nižšími dávkami na dorovnání životního minima. Dlouhodobě nezaměstnaný může o nárok na dávky přijít v případě, že odmítne krátkodobou nebo veřejně prospěšnou práci z jiného než závažného důvodu (např. zdravotní stav či dopravní „nedostupnost“).

dan_z_prijmu

Zákon bude znát také pojem „existenční minimum“. To bude vypláceno lidem bez příjmu, kteří budou vyřazeni z řad příjemců dávek v hmotné nouzi pro odmítnutí práce. Existenční minimum má být 2 010 Kč pro první dospělou osobu v domácnosti a 1 810 Kč pro každou další.

Změny, které nebyly prosazeny na podzim minulého roku, prošly vládou včera. Zatím jen formou věcného záměru, který má Ministerstvo práce a sociálních věcí předložit, ale i to je posun. Již dlouho se totiž hovoří o potřebě zvýšit rozdíl mezi životním minimem a minimální mzdou za účelem motivace nízkopříjmových skupin obyvatel k práci, přičemž zvyšování minimální mzdy není tou správnou cestou.

Souhlasíte se snížením životního minima?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).