Hlavní navigace

Získejte statisíce na úspory. Nové „zelené“ dotace myslí i na ty, kteří si poradí sami

17. 10. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Od polovina října platí vstřícnější pravidla pro dotace na ekologické úpravy bydlení. Nejvýraznější změny se týkají rekonstrukcí rodinných domů, o něž je největší zájem.

Program Ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám nabízí dotace nyní také na úsporné rekonstrukce domů realizované svépomocí, venkovní stínící techniku, stavbu domu v nízkoenergetickém standardu nebo výměnu starých kamen bez nutnosti zateplení. Slibuje také kompletní vyřízení přes internet.

Od startu programu Zelená úsporám v roce 2014 bylo vyplaceno 22 tisícům žadatelů na úsporné renovace a stavby rodinných a bytových domů přes čtyři miliardy korun. Dalších více jak 14 tisíc žádostí za čtyři miliardy korun je do programu podáno. Celkově se v programu do roku 2021 počítá s rozpočtem 20 miliard korun.

Až 550 tisíc na úpravu svépomocí

Nejvýraznější změny v „zelených“ dotacích se týkají úsporných rekonstrukcí rodinných domů, o něž žádá zhruba polovina ze všech uchazečů. Na příspěvek na zateplení obvodových či vnitřních stěn domu a výměnu oken či dveří nyní dosáhnou i ti majitelé, kteří chtějí rekonstrukci svého domu provést svépomocí, samozřejmě vždy pod odborným technickým dozorem, říká Richard Brabec, ministr životního prostředí.

Mezi výdaje, na které se vztahuje dotace, lze zahrnout faktury za materiál, zápůjčku nářadí i technický dozor. Rozhodné datum pro uznání výdajů je stanoveno na 1. září 2018. Kdo tedy rekonstrukci svépomocí provedl dříve, má smůlu.

Rekonstrukce svépomocí jsme do programu zahrnuli ze dvou důvodů. Jednak kvůli aktuálnímu nedostatku stavebních firem na trhu, ale také, a to především, abychom zkvalitnili rekonstrukce u těch, kteří by tak i tak zateplovali svépomocí, vysvětluje Brabec. Dotace na zateplení, výměnu oken a dveří může uhradit až 50 procent způsobilých výdajů, maximálně je možné na jeden rodinný dům získat 550 tisíc korun. Výše dotace se tedy oproti využití stavební firmy nemění.

Stále se počítá na základě plochy zateplované konstrukce obálky domu a závisí také na celkovém výsledném efektu – co největším snížení energetické náročnosti domu. V případě zateplení jde o 500 – 800 Kč/m2 konstrukce, v případě výměny oken, dveří nebo světlovodů o 2100 – 3800 Kč/m2 plochy, uvádí web nazeleno.cz.

Dotace na rolety

Od 15. října lze také nově žádat dotaci na instalaci venkovní stínící techniky. Mohou to být jak předokenní žaluzie, rolety či slunolamy. Vhodně zvolená technika má tepelně izolační schopnosti, v zimním období zabraňuje únikům tepla a šetří náklady na vytápění, v létě naopak přispívá k tomu, aby se místnosti nepřehřívaly, a tím přirozeně zlepšuje vnitřní klima místností, říká Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR. 

Výše podpory činí 500 nebo 1000 Kč/m2. Vyšší částku získá ten, kdo zvolí při zateplení domu i venkovní stínící techniku určenou ke snížení tepelné zátěže.

Nově i pro nízkoenergetické domy

Nově si mohou o příspěvek říci i stavitelé nízkoenergetického rodinného domu, dosud byl pro získání dotace třeba pasivní standard. Podmínkou je instalace systému řízeného větrání, tedy takzvaná rekuperace.

Od října budeme nově přispívat částkou 150 tisíc korun na stavbu nízkoenergetického domu s rekuperací, nadále zůstává příspěvek ve výši 300 tisíc korun na novostavbu v pasivním standardu nebo 450 tisíc, pokud majitelé novostavbu doplní o další systémy využívající obnovitelné zdroje energie, například instalují fotovoltaické panely, vypočítává Brabec.

Dotace lze kombinovat

Dotace je možné i kombinovat. K zateplení tak můžete žádat dotaci třeba na instalaci solárního systému pro ohřev vody a vytápění, na instalaci malé domácí fotovoltaické elektrárny nebo třeba pořídit nový ekologický zdroj vytápění. Na zdroje energie a solární systémy přispívá Ministerstvo životního prostředí až do výše 50 procent výdajů, maximálně však 350 000 korun.

Novinkou je pak možnost získat dotaci 150 tisíc korun na kombinaci fotovoltaického systému s tepelným čerpadlem. 

Program Nová zelená úsporám lze už dnes také propojit s kotlíkovými dotacemi. V kotlíkových dotacích mohou majitelé domů získat finanční podporu na výměnu starého kotle za nový ekologický zdroj. A pokud navíc zateplení nebo instalují solární systém s podporou z Nové zelené úsporám, získají dotační bonus na nákup kotle dalších až 20 000 korun, upřesňuje  Brabec.

Oba programy se navzájem doplňují. Od 15. října jde z Nové zelené úsporám vyměnit stará kamna na tuhá paliva, na jejichž výměnu nelze kotlíkovou dotaci získat a nebude nutné u toho mít současně zateplený dům. Chceme tím podpořit rychlejší výměnu neekologických zdrojů vytápění s cílem zlepšit kvalitu ovzduší. Na výměnu kamen za nový ekologičtější i úspornější a výkonnější zdroj vytápění přispěje Ministerstvo životního prostředí až 80 000 korun, dodává Valdman.

skoleni_15_4

Jednodušší vyřízení

S novým programem slibují jeho autoři také méně administrativy. Jak žádost tak veškeré související dokumenty ke zpracování dotace lze posílat přes internet. Dotaci tak žadatelé vyřídí kompletně z pohodlí domova. Samozřejmě všem žadatelům, kteří potřebují osobní konzultaci či nemají přístup k internetu, jsou stále k dispozici k podání i vyřízení dotace naši odborníci na všech 13 krajských pracovištích Fondu, říká Valdman.

Zrychlit cestu k dotaci mají zájemcům i další opatření. V červenci Fond spustil nové webové stránky programu a vylepšenou on-line kalkulačku. Fond také zrušil některé dosud povinné dokumenty k doložení dotace, jako je výpis z katastru nemovitostí či potvrzení o právní subjektivitě.

Přehled nejdůležitějších změn od 15. října 2018

  • Dotaci na zateplení domu či výměnu oken a dveří získáte i při provedení prací svépomocí. Proplácí se výdaje od 1. září 2018.
  • Příspěvek na venkovní stínící techniku. Požádat o něj lze současně s dotací na zateplení. Výše podpory činí 500 nebo 1000 Kč/m2 stíněné plochy dle způsobu ovládání.
  • Program nově podporuje výstavbu domů v nízkoenergetickém standardu. Novostavbu je třeba doplnit o systém řízeného větrání se zpětným získáváním tepla (rekuperaci). Dotace dělá 150 000 Kč na nízkoenergetický rodinný dům.
  • Do podpory byl zahrnut fotovoltaický systém kombinovaný s tepelným čerpadlem. Fixní výše dotace je 150 000 Kč.
  • Podpora na plynové kondenzační kotle je navýšena až na 35 000 Kč.
  • Dotace až 80 000 Kč na výměnu nevyhovujících kamen za ekologický zdroj vytápění bez nutnosti zateplení domu.
  • Dotační bonus za kombinaci dotace na výměnu kotle (z kotlíkových dotací) s dotací Nová zelená úsporám na zateplení domu je 20 000 Kč, za kombinaci s dotací na solární systémy získáte bonus 10 000 Kč.
  • Dokumenty k dotaci lze dokládat Fondu také v elektronické podobě přes webový informační systém programu, pro zrychlení komunikace budou akceptační dopisy zasílány žadatelům e-mailem.
  • Není nutné dokládat některé dokumenty (např. výpis z katastru nemovitostí, doklad o právní subjektivitě), žadatel je však povinen doložit doklad o vlastnictví bankovního účtu.

Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).