Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Ze snu o bydlení se snadno stane podvod od bob - Článek řeší cenu. Ale já si všimnul jedné...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 1. 2015 6:12

    bob (neregistrovaný)

    Článek řeší cenu. Ale já si všimnul jedné velice zajímavé věci. Před asi rokem a půl jsem sháněl byt v Praze. Dnes vidím nabídkové ceny cca o 10% vyšší.

    Ale je tu ještě jedna hrozně divná věc - počet nabízených starších bytů je zlomek toho co před tím rokem a půl. A to zlomek opravdu malý možná 1/4 možná ještě méně. Asi je to efekt toho že se křivka cen otočila nahoru a nikdo nechce prodávat.

    Takže pokud chcete koupit rozumný byt a klidně máte dost peněz prostě si nevyberete protože není z čeho.

  • 12. 1. 2015 10:07

    P2010 (neregistrovaný)

    To bude tim, ze stare byty (vcetne panelaku) jsou jeste v civilizovanych lokalitach s infrastrukturou (MHD vcetne nocni, male obchody, skoly, kabelovy Internet atd.) zatimco vetsina tech novodobych developerskych projektu jsou takove vesnicke ubytovny za prazskou cenu bez niceho. Nejen ze tam ted nic neni, ale velmi pravdepodobne se to nezlepsi ani v budoucnu.

    Dnes si sice rado nadava jak komuniste staveli "kralikarny" aniz by se myslelo na dalsi zazemi ... smesne kdyz vidim co a kde se stavi dnes (a za kolik).

  • 12. 1. 2015 11:25

    Ludek_II (neregistrovaný)

    Mnooo, tak úplně nesouhlasím. Žiju na tom "komunistickém" sídlišti a moc dobře pamatuju, že tady po vystavění také nic nebylo. Jedna sámoška na celé sídliště /cca 20 000 obyvatel/. Spolužák bydlel na druhé straně a jezdil s rodiči na nákup s malým vozíčkem /aby se pro každou blbost nelítalo 5 km do obchodu/. Školy: zoufale málo míst /já sám jsem zažil tzv. "směnování" - půl třídy na ranní a druhá půlka odpolední vyučování - fakt lahůdka/. Zdravotní středisko bylo uděláno z jednoho BYTU, radnice byla udělána v bytě atd atd.
    Dneska je to tady o něčem jiném. Obchodů pět, benzinky 4, škol tři zádele a ještě jsou prázdné. Jediné, čeho rapidně ubylo jsou parkovací místa.

  • 12. 1. 2015 11:44

    thr

    No nevím, pokud se podívám v pražských lokalitách, kde se občas vyskytnu, na nedávno otevřené bytové projekty, tak jsou vesměs z hlediska vybavenosti a obslužnosti celkem v pohodě. Proti tomu, jak vypadalo po výstavbě (a docela dlouho po ní) Jižní město je to takřka idylka.

    Něco jiného jsou různé projekty cílené na rodinné (nebo alespoň řadové) domky v satelitech, tam je to samozřejmě podstatně horší, ale na druhé straně co by se tak asi mělo "na vesnici" čekat? Ono je populární popisovat, jak se pro vesnice zhoršila veřejná obslužnost, ale když si třeba vybavím jednu vesnici, kde máme od roku 1976 chatu a tak mám plynulé srovnání, tak to před rokem 1989 stálo za prd téměř stejně jako dnes a v pár bodech se dnes naopak situace zlepšila. Prostě odsun z velkoměsta do menšího městečka či přímo na vesnici má řadu výhod, ale také přinese své problémy :-(

  • 16. 1. 2015 4:47

    J, Novák

    Ono se k tomu také váže to, proč jsou pro developery tak zajímavé bývalé kotelny na panelových sídlištích. Pro nezasvěcené: Dnes už zejména v Praze je většinou dálkové topení, takže tzv. blokové kotelny ztratily naprosto svoji funkci. A protože tyto kotelny byly většinou přilepeny u vedlejšího paneláku, přičemž obsluhovaly vždy několik paneláků, tak měly veškeré napojení na ty paneláky - elektřina, voda, často i plyn. A tak po jejich rušení vznikla ideální místa pro stavbu nových domů, které velice úzce souvisí s těmi stávajícími. Dnes to v Praze vidíte velice často, jak je tomu na venkově, nevím. A má to i další výhody: Sídliště jsou zabydlená, zazeleněná, zajištěna MHD, zahuštěna prodejní síť, školy, školky... Prostě ideální záležitost. A věřte či nevěřte, ty domy jsou třeba poněkud jinak architektonicky řešeny, koneckonců, od doby výstavby těch původních uběhlo 30, 40 a někdy i více let, ale když jsem sledoval průběh stavby těch nových domů, tak až zas tak kvalitnější stavby, než ty tzv. králíkárny, to rozhodně nejsou. Mají jednu obrovskou výhodu - musí mít podzemní garáže, takže nezabírají další parkovací místa.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).