Hlavní navigace

Rozhoupe Sandy americký Fed k agresivnější politice?

31. 10. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pomalu začíná sčítání škod po hurikánu Sandy. Akciové trhy z toho mohou být stále nervózní. Rozhoupe Sandy americký Fed k agresivnější politice?

Tak pomalu začíná sčítání škod po hurikánu Sandy. Pokud se odhady škod nijak výrazně nevyhoupnou nad současné odhady 10ti až 20ti miliard dolarů, měla by je americká ekonomika jako celek bez vážnějších problémů vstřebat. 

skoleni_15_4

Původní odhady ale mohou být častokrát zavádějící. U hurikánu Katrina byly původní odhady škod také zhruba 20 mld. USD, ale ve finále škody překonaly 60 mld. USD. Akciové trhy mohou být v období sčítání škod po řádění Sandy ještě nervózní, pokud ale odhady nebudou výrazně narůstat, měla by se pozornost brzo soustředit na americká čísla (především na páteční payrolls a nezaměstnanost) a blížící se volby. V tuto chvíli si s hurikánem Sandy zjevně neví moc rady americký dolar.

Na jednu stranu v období přírodních katastrof tradičně funguje jako super-bezpečná měna, a to i v případě, že se jedná o katastrofy v USA. Na druhé se ale držitelé dolarů bojí, že Sandy může rozhoupat americký Fed na konci roku k agresivnější politice poté, co skončí operace Twist (operational twist – prodej krátkých a nákup dlouhých dluhopisů). Dilema měnového páru EUR/USD přešlapujícího pod 1,300 možná brzo pomohou vyřešit řečtí politici. Ti se znovu rozhádali nad úsporným balíkem v hodnotě přes 17 mld. eur. Bez něj si těžko sáhnou na novou tranši z MMF, kterou již v průběhu listopadu budou zoufale potřebovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).