Hlavní navigace

Zdravý trh práce by měl americký dolar podpořit

3. 2. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Freepik.com, podle licence: Rights Managed
Klíčovou událostí dne je publikace lednových čísel z amerického trhu práce. Analytici očekávají čísla potvrzující zdravé trendy, která by se měla pozitivně odrazit v síle americké měny.

Klíčovou událostí dne je publikace lednových čísel z amerického trhu práce. Očekáváme 170 tisíc nově vytvořených pracovních míst, stagnaci míry nezaměstnanosti na prosincových 4,7 % a růst hodinových výdělků o 0,3 % m/m. Čísla potvrzující zdravé trendy by se měla pozitivně odrazit v síle americké měny. Dnešní neformální summit EU by měl přinést diskusi o budoucím společném vývoji Evropy ve světle aktuálního geopolitického vývoje, tedy jak bude EU vypadat bez Velké Británie. Středoevropský ekonomický kalendář je dnes prázdný.

Americký trh práce je na počátku roku v dobré kondici

Volatilitu na měnovém páru USD/EUR tradičně jako každý první pátek v měsíci rozvíří odpolední publikace sady čísel z amerického trhu práce. V lednu se k tomu navíc přidává revize podkladových dat ale i samotné časové řady. Počet nově vytvořených míst by v lednu měl dosáhnout podle našeho odhadu 170 tisíc, což je op 10 tisíc pod tržním konsensem. Připomeňme, že průměr roku 2016 činil 180 tisíc. Průměrný hodinový výdělek v lednu pravděpodobně zopakuje prosincové zvýšení o 0,3 % m/m. To bude znamenat mírný pokles meziroční dynamiky z prosincových 2,9 % na 2,8 % y/y. Nejistota kolem tohoto údaje je ale tentokráte větší než obvykle, protože 19 federálních států zvýšilo od 1. ledna minimální mzdu a dopad tohoto efektu je těžko odhadnutelný. Míra nezaměstnanosti by měla zůstat i v lednu na prosincové úrovni 4,7 %.

Finální údaj kompozitního indexu PMI za eurozónu by měl potvrdit prvotní rychlý odhad 54,3 bodu. Relativně vysoké pozorování, které je pouze o 0,1 nižší proti prosincovému údaji. Výsledné číslo je konzistentní s růstem ekonomiky eurozóny během prvního čtvrtletí o 0,5 % q/q.

Euro proti dolaru na osmitýdenním maximu

Euro se v průběhu včerejší obchodní seance vůči americkému dolaru přehouplo přes hladinu 1,08 a testovalo tak svou nejvyšší hodnotu za posledních osm týdnů. Důvodem nebyl včerejší ekonomický kalendář, který byl relativně chudý. Dolar je rozpačitý z dosavadních kroků nového prezidenta Trumpa. Jeho zvyšující se protekcionistické snahy mohou ohrožovat celý světový obchod a tím i atraktivitu dolaru jako světové obchodní i rezervní měny číslo jedna. Poptávku po zelených bankovkách pak včera snižoval i pokles výnosů amerických státních dluhopisů. Během dnešní asijské seance se kurz držel stabilní na 1,076 USD/EUR, kde i dnes ráno zahajuje. Bez odezvy trhů skončilo mírné zklamání, které přinesl čínský PMI.

dan_z_prijmu

Nezajímavý závěr týdne na středoevropských trzích


Ekonomický kalendář závěru tohoto týdne je naprosto nezajímavý. Koruna zůstane připevněná k úrovni kurzového závazku. Zlotý a forint budou čekat na odpolední americká data z trhu práce. Podle jejich výsledku a následné reakce kurzu USD/EUR je možné očekávat i případný dopad do kurzu PLN či HUF.

Zasedání ČNB nic zásadního nepřineslo

I když včera ČNB měla na programu projednání nové makroekonomické prognózy, byl výsledek tohoto jednání z pohledu finančních trhů nezajímavý. V podstatě odpovídal našim očekáváním, která jsme představili v úterý ve svých čtvrtletních Ekonomických výhledech (http://bit.ly/CEO1q17CZ). Inflační vyhlídky byly ve světle překvapivě vysokého tempa růstu spotřebitelských cen v posledních měsících revidovány výše. ČNB tak předpokládá, že na horizontu prognózy, tedy v průběhu první poloviny příštího roku, bude inflace mířit k inflačnímu cíli shora. Byla potvrzena minimální doba trvání kurzového závazku do konce Q1 17. Jako nejpravděpodobnější vidí ČNB stále jeho opuštění kolem poloviny roku. To je podle nás v souladu s naším výhledem, že exit bude 4. května. Více ke včerejšímu jednání ČNB naleznete v komentáři Viktora Zeisela (http://bit.ly/CNB0217CZ).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).