Hlavní navigace

Zdanění akcií: Jak na časový test a dividendy?

3. 3. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Na některých zahraničních trzích, oproti pražské burze, jste mohli solidně na akciích vydělat. Pokud chcete začít investovat, tak pozor na časový test a daně.

Investovat v zahraničí má smysl

Češi příliš na akciových trzích neinvestují. Koneckonců, osudy některých zdejších firem mohly investora na pražské burze připravit o drtivou část finančních prostředků. Jako takové společnosti si můžeme vyjmenovat například uhelný konglomerát NWR, developerské společnosti ORCO, ECM nebo mediálního giganta CME. Pokud jste tyto společnosti nakupovali v předkrizovém období, pak jste přišli o víc než 95 % finančních prostředků. Vývoj těchto společnosti se také projevil na celkovém indexu PX, který nepřesáhl své předkrizové hodnoty.

Průzkum: Který z faktorů by pro vás byl nejdůležitější při rozhodování kam investovat, při výběru podílových fondů?
Autor: Pioneer Investments, investičníweb.cz

Průzkum: Který z faktorů by pro vás byl nejdůležitější při rozhodování, kam investovat při výběru podílových fondů?

Vývoj ve Spojených státech byl přitom opačný. Americká burza, reprezentovaná hlavním indexem Dow Jones Industrial Average (DJIA), mohla investorovi přinést v minulých letech zajímavé výnosy. Český investor také vydělal na oslabování koruny vůči dolaru.

Pokud chcete investovat do akcií, pak si budete muset dát pozor na takzvaný časový test, v případě dividendových akcií také budete muset započítat daň z dividend. Výhodou cenných papírů je, že z nich nemusíte platit žádné sociální ani zdravotní pojištění, což neplatí u závislé činnosti (zaměstnanec) nebo u příjmů ze samostatně výdělečné činnosti (OSVČ).

Co je časový test?

„Časový test“ je v podstatě období mezi nákupem a prodejem cenného papíru, které se v roce 2014 prodloužilo na 3 roky, po uplynutí tohoto období nemusíte platit ze zisku z prodeje akcií daně. Pokud jste akcie nakoupili například v roce 2013 a stále je držíte, pak pro vás platí minulý časový test v délce 6 měsíců, akcie tak můžete prodat – žádné daně platit nemusíte. V případě, že jste velkým investorem do akciové společnosti nebo máte vlastní akciovku, pak můžete mít problém. Daňové osvobození se totiž týká jen občanů, kteří nemají celkový přímý podíl na základním kapitálu nebo hlasovacích právech společnosti 5 % a více v posledních 24 měsících.

Vadí investorům časový test? Odpovídá analytik

Jan Macek, analytik Swiss Life, prodloužení časového testu mezi nákupem a prodejem cenného papíru, který se uplatňuje při zdanění příjmů z prodeje cenných papírů, nekritizuje: Prodloužení časového testu na tři roky není pro investory tak velká zátěž, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pokud jde o aktivní obchodníky, těm stejně nestačila ani doba šesti měsíců, uvádí.

Podle něj dlouhodobější investoři zase dobře ví, že jak pro dluhopisové, tak akciové investice je tříletý investiční horizont minimum. Pro investice do fondů peněžního trhu zase posledních několik let nejsou vhodné podmínky, jejich výnosy jsou téměř nulové. Jsou ovšem investoři, a není jich málo, na které reálný dopad prodloužení časového testu má. Jsou to například všichni, kteří využívají některého z populárních investičních programů založených na pravidelné měsíční investici. Na druhou stranu i zde není problém tak horký. Velká většina takovýchto investorů využívá program s funkcí tzv. životního cyklu, který jako pojistku před poklesem hodnoty investice na konci sjednané doby investování přelévá majetek investora z dynamických (akciových) fondů do fondů dluhopisových nebo peněžního trhu, dodává.

Lze se časovému testu vyhnout?

Ano, časovém testu se můžete vyhnout v případě, že jste drobným investorem, váš příjem z akcií nesmí překročit za zdaňovací období čásku 100 000 korun. Je důležité upozornit, že tato hranice 100 000 Kč je zavedena pro příjem z akcií, nikoliv zisk (příjem – výdaj). Pokud tedy například v letošním roce nakoupíte burzovně obchodované fondy v celkové hodnotě 50 000 korun a po několika měsících je prodáte za 60 tisíc, nebudete tento příjem uvádět ve svém daňovém přiznání za rok 2014. Pokud hranici 100 000 korun překročíte a nedodržíte časový test, pak budete muset podat daňové přiznání a tento příjem zdanit.

Konkrétní vyplnění formuláře krok za krokem najdete ve stále aktuálním článku Jak na daně z cenných papírů? (MODELOVÝ PŘÍKLAD). V případě, že daníte, nezapomeňte si uplatnit veškeré náklady, které jste měli u brokera v případě nákupu či prodeje akcií.

Zvažte, zdali spekulovat nebo investovat

Také zvažte, zdali strategie investování na kratší dobu než 3 roky je skutečně správná. Nejen, že vám to stát pořádně osolí 15% daní z příjmů, ale stabilních výnosů s adekvátním rizikem je možné dosahovat především v dlouhodobém horizontu. Pokud například nakoupíte „levnou“ společnost s vysokým ziskem vůči své tržní hodnotě, které neustále zisk roste, pak tato společnost má v dlouhodobém horizontu velmi nadějné vyhlídky, že poroste i její hodnota. Je to také základ investiční strategie hodnotového investování, kterou například zastává „investiční guru“ a jeden z nejbohatších lidí na světě – Warren Buffett. Čtěte více: Zbohatněte pomocí hodnotového investování

Podle jednoho brokera, který si pochopitelně nepřál být jmenován, údajně nemá Ministerstvo financí dostatek prostředků a lidí, aby kontrolovalo provedené obchody ze strany malých hráčů na burze. Podle něj je údajně minimální pravděpodobnost, že tyto příjmy dokáže Ministerstvo financí odhalit. Nic by se tak údajně nemělo stát, pokud se drobný investor rozhodne, že nebude své zisky z obchodování danit. Tento postup zatajování příjmů však nemůžeme v žádném případě doporučit, ale odsuzujeme ho, neboť dochází k obcházení zákona a hrozí vysoké pokuty.

dan_z_prijmu

Jak na daň z dividend?

Další věcí, kterou budete muset vzít v úvahu je také daň z dividend, která dosahuje 15 %. Pokud například ČEZ rozhodne, že vyplatí dividendu 50 Kč, pak vám na účet přijde jen 42,50 Kč.

Jak bylo nepřímo uvedeno, daň z dividend nijak řešit nemusíte. V případě ale, že máte společnost v zemi, kde je daň z dividend nulová (a s touto zemí má ČR uzavřenou smlouvu o zamezení dvojího zdanění), pak se můžete této dani vyhnout a dostat dividendu celou. Jelikož jsou zde vysoké náklady na přesunutí do jiné země, vyplatí se to především velkým investorům – ti malí budou muset nadále platit daň z dividend. Tato daň se tak ukazuje jako značně antisociální. Čtěte více: Daň z dividend: Pokud se nezruší, budou bohatí dále vydělávat

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).