Hlavní navigace

Názory k článku Za dobrotu na žebrotu. Varovala před nebezpečím, až na něj sama zemřela

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 2. 2016 8:48

    * (neregistrovaný)

    No, po pravdě řečeno, tady žádný ideálně spravedlivý rozsudek neexistuje.

    I když na tomhle mě neštymuje fakt, že se soudí o odškodné pozůstalí. Kdyby se soudila paní samotná řekněme o náhradu mzdy, tak bych takový rozsudek chápal. I když je čistě věc názoru, zda je 80% přiměřené, vzhledem k spoluvině.
    Jenže zde se soudí pozůstalí, jako by paní bylo nějaké nemyslící hospodářské zvíře, co spadlo do příkopu, a oni utrpěli škodu.

    A poučení z celého případu? Asi žádné.

  • 15. 2. 2016 12:03

    thr

    Moc se mi to nezdá z hlediska té míry spoluzavinění. Přijde mi, že v tomto případě byla příčinou úrazu především její vlastní aktivita - věděla o nebezpečí, přesto tam něco dělala... Z hlediska příčinné souvislosti mi to přijde hodně na její straně. Rozsudek NS je asi v pořádku v tom smyslu, že potvrdil spoluzodpovědnost vlastníka za péči o objekt, nicméně v tomto konkrétním případě bych čekal míru spoluzavinění poškozené podstatně vyšší.

    Ale jak je v příspěvku výše, toto je případ, kde opravdu asi ideálně spravedlivý rozsudek neexistuje, zvolené řešené NS je řekněme přijatelné.

  • 15. 2. 2016 14:57

    Lubik (neregistrovaný)

    Ta paní už nevěděla jak dokázat městu, že je ta jáma nebezpečná, tak to dokázala tím, že do ní sama spadla. Za to byla ta srážka 20%.

  • 15. 2. 2016 16:41

    * (neregistrovaný)

    Srandičky. Problém je v tom, že se stačí projít po poli, lesem, po městě, a během hodinové procházky lze najít "nebezpečných míst" desítky.

    Neoplocený břeh potoka, úvoz, strž v lese, silnici vedle které je neohrazený příkop, propustek bez zábradlí. A je-li tam zábradlí, splňuje aktuálně platné legislativní požadavky? Většinou ne.

    Ale kanály jsou zakryty, na mostech je zábradlí atd.

    No a z článku vůbec nejde říci, o co šlo. Můžeme spekulovat, a nejspíš se nebudeme mýlit, že paní si z nějakého důvodu vyhlédla kus škarpy v polích, a rozhodla se konat dobro. Samozřejmě, je i možné, že se jednalo o nějaké frekventované místo, kde skutečně hrozilo, že tam někdo náhodně spadne, nejen ta paní co to místo cíleně vyhledávala ke svému pohybu... ale to je dost nepravděpodobné. Ono i dítě od 2 let chápe, že jsou nebezpečná místa, a šestileté děti se těmto místům dokáží téměř spolehlivě vyhnout.

    O čem ale spekulovat nemusíme je fakt, že se tam nikdy nikomu nic nestalo, kromě té paní, co to místo cíleně vyhledávala.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).