Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Zažije Česko renesanci nájemního bydlení? od Obyvatel - Autor clanku velmi dobre vystihl podstatu problemu soucasne...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 7. 2008 1:26

    Obyvatel (neregistrovaný)
    Autor clanku velmi dobre vystihl podstatu problemu soucasne nabidky najemniho (vlastne ne, trh tu jeste neni) bydleni. Tim totiz paradoxne neni na prvnim miste cena, ale (cituji): "Práva jedné skupiny nájemníků prozatím zůstávají chráněna příliš, práva druhé skupiny nájemníků naopak téměř vůbec, a to bez ohledu na majetkové a sociální poměry obou těchto skupin""

    Vztahy majitel - trzni najemnik zde presne kopiruji uroven ostatnich sluzeb (viz muj predchozi prispevek). Predstava, ze on je majitel a muze si delat co chce (viz usmevne napady jako kazdodenni neohlaseny pristup do bytu ve 22:00 apod.) je ciste buranska, protoze poskytovanim teto sluzby se vzdava nekterych svych vlastnickych prav. Podobnym problemem je i trvale bydliste. Prvotnim pristupem by mela byt slusnost na obou stranach. Jenze tu u nas nelze predpokladat, protoze vse je zde obvykle dovedeno do krajnosti "na ostri noze". On je "pan majitel", najemnik je "lina socka co nema na hypoteku". Umyslne to prehanim, ale staci si projit nektere diskuze k clankum na toto tema. Clovek se nekdy neprestava divit. Stehovat se co pul roku z jednoho bytu do jineho je neprijatelne, takhle nelze trvale zit

    Tento stav spolecne s nefunkcnim trhem, kde ceny jsou stale spise spekulativni nez trzni prispiva k tomu, ze vlastne jediny opravdu pouzitelny zpusob je "vlastni bydleni" (opet zavadejici pojem - vlastni znamena ze jsem to zaplatil hned cele, to neni totez co hypoteka), protoze tam alespon nejsem zavisly na rozmarech nejakeho podivina. Svym zpusobem mi z toho vychazi, ze nejvetsi zajem na zachovani regulovaneho najemneho maji soucasni developeri a ustavy poskytujici hypoteky, neprijde vam ? :-)
  • 25. 7. 2008 12:22

    karotka (neregistrovaný)
    Presne tak, ted jste uhodil hrabicek na hlavicku. Developeri a banky, ti z toho maji penize. A samozrejmne spekulanti. Ve vetsine prodanych novych bytu totiz nebydli ti, co je koupili, ale ti, kterym je pronajali.

    Jeste k tomu clanku. 3000000 za panelakovy byt je cena velice vyjimecna a to same za 2+kk v cihlaku je cena v Praze uplne nesmyslna. Pocitejte spise o 500000 vice.
    Takze postavit si neco .... no proc ne. Pozememky jsou za babku. Na okraji Prahy pouze za 2500 m/2, ve vyprodeji se slevou ! :) Minimalni rozmer parcely je 800m/2 takze asi 2000000. Tak jdeme na to ne :) !

    Velice me zaujal nazor, ze "Normalni clovek bydli ve svem". Takze normalni je jenom ten, kdo na to ma. Jinymi slovy, ten kdo neni schopen platit 15000 mesicne hypoteku neni normalni. A co kdyz to je treba ridic autobusu a je to jeho mesicni plat. Ti jsou taky treba. To si pak muze v parku postavit stan. A neni nad to, kdyz pak slysi, ze pani Paroubkova dostala pridelen statni byt. A tak to tady prece funguje vsechno.
  • 25. 7. 2008 12:35

    Obyvatel (neregistrovaný)
    Nedavno jsem se tu ptal proc zde prakticky neexistuje druzstevni vystavba bytu. Mozna prave proto, ze by si dokazala lepe ohlidat znacne mnozstvi spekulaci s byty a to se dnes nenosi. Ja bych byl ochoten do neceho takoveho jit. Uz jen proto, jak plno lidi rika "ze to nejde".

    Ale kdepak, normalni clovek prece "dela to po cem je poptavka", takze si oblece kravatu, nekde koupi MBA a jde jak zde nekdo vtipne napsal "klikat do Excelu". Prece se nebude zahazovat nejakym podradnym zamestnanim. Akorat ze tohle by muselo udelat asi milion lidi, kdoz chteji bez pomoci rodicu ci jineho zdedeneho majetku bydlet.

    Jen bych snad podotkl, ze ja sam mam plat take nadprumerny, ovsem to neznamena ze jsem lhostejny k tomu prusvihu, ktery tu obecne s bydlenim vznikl.
  • 25. 7. 2008 13:33

    Paly (neregistrovaný)
    Predpoklad: Ricic ma 15ooo.
    Veskere penize da do splatky hypoteky. Zit bude z platu manzelky/pritelkyne (ktera s nim v byte bydli).
    Kdyz nema manzelku/pritelkyni, tak nemusi mit vlastni byt a setri si ... az se ozeni/seznami muze koupit byt (+ a platit hypoteku).
    No asi placam z nesmysly - v Praze nebydlim a nevim jak to tam chodi. Ale me to takhle v Plzni funguje - jen jsem se ze vsi na vysocine prestehoval do ubytovny v Plzni a ted sel jeste nejaky rok setrit do podnajmu (a nejsem ridic autobusu).
    Ale rozhodne si myslim ze by pan ridic mel neco delat se zamestnanim - podle inzeratu co byvaji v hromadne si na 15ooo cisteho prijde ridic v Plzni(podle intenzity inzeratu stale dost ridicu nemaji). V Praze je jak znamo draz. Tak co takhle se prestehovat do Plzne - ridic praci sezene a bydleni bude mit zaplaceno driv.
  • 25. 7. 2008 13:39

    Obyvatel (neregistrovaný)
    "Kdyz nema manzelku/pritelkyni, tak nemusi mit vlastni byt" - tim jste me opravdu pobavil :-) Kdo podle vas jeste nemusi mit vlastni byt ? Takze opet skoncime tim, ze se ma prestehovat pres pul republiky do mesta a poridit si manzelku. Jinak pod stan. Bravo.
  • 25. 7. 2008 13:57

    Jarmila (neregistrovaný)
    Vy pořád nechápete, že bytů je dost. Jen jaksi nejsou v Praze nebo v krajských, popř. okresních městech. Že jsou třeba po různých Prdelákovech. Jenže kapitalisti to holt vzali zkrátka vylili dítě i s vaničkou. Fabriky jsou kolem Prahy a kolem větších měst. Tam se taky stahujou lidi za prací. Až vláda pochopí, že to je pitomost hodná tak Rio de Janeira nebo Mexico City, tak začne (jednou možná, chci se toho dožít) podporovat vznik zaměstnání na dálku (což není problém v době mobilů a internetu), vznik menších firmiček po Prdelákovech atd., aby jsme nakonec neměli Prahu od Benešova po Mělník a od Plzně ke Kolínu a kolem liduprázdno, pak totéž kolem Brna a Ostravy. Podívejte se na první vesnici. Tisíce chalup. Některé jsou prázdné, část slouží jako rekreační objekty a zbytek chátrá. Zapojte mozek. Copak chceme v tom našem krásném Česku slumy, bezdomovce a čtvrti za ostnatým drátem? Kdy už proboha dostaneme rozum??
  • 25. 7. 2008 14:09

    Obyvatel (neregistrovaný)
    A proc to vytykate me ? Ja s vami souhlasim a chapu to. Problem zamestnani na dalku je u nas spise psychologicky (cesky burano-sef potrebuje pocit ze na vas dohlizi, protoze jste neproduktivni ves) nez pravni a pak take technologicky. Sehnat opravdu pouzitelne a spolehlive pripojeni k Internetu v Prdelakove je velmi problematicke, kdyz tam pomalu neni ani obchod ani restaurce.

    Pro me osobne je lokalni zamestnani nepodstatne, pracuji 95% na dalku. Problem je pro me misto kde se da zit. A to bohuzel neni ceska vesnice, kde nejsou naprosto zadne sluzby (restaurace, kultura, doprava atd.). Ty tam budou, az se tam prestehuje vic lidi v produktivnim veku, kteri maji tzv. perspektivni zamestnani. A ti se tam prestehuji, az tam takove sluzby budou. Zacarovany kruh. Z Prahy, jakkoli ji mam rad, se stava pomerne spinavy odpad. Bohuzel, co do sluzeb, je to stale jedine mesto v tomto state.
  • 25. 7. 2008 16:08

    Paly (neregistrovaný)
    Souhlasim - dospeli jsme ke spolecnemu nazoru.
    Jen mame jinou predstavu o reseni.
    Vy chcete podporovat vesnice, ja nechci podporovat ani vesnice ani mesta :).
    Ve velkych mestech je bydleni drahe a to vyzene lidi na venkov - a za lidmi pujde prace a kultura. Verim ze trh si s tim poradi - zatim na to mel 20 let za dalsich 20 budeme dal. Verim ze kdyz se budou vytvaret ruzne podpory a vyhody, ze se tim trh deformuje - muze vzniknout neco dobreho, ale take to muze byt nedomyslene a muze vzniknout katastrofa.
  • 25. 7. 2008 15:12

    Paly (neregistrovaný)
    Nakonec at si to dela jak chce. Chtel vedet jestli nekdo ma predstavu jak dal.
    Ja predstavu mam. Ale urcite existuji i jina dalsi reseni(mensi byt, ubytovna).
    A urcite odmitam dotovat bydleni jednomu cloveku v 2+kk v Praze jen aby si tu nestezoval ze je v Praze draze. Jestli se ale najde nekdo kdo mu koupi byt, tak ja jsem hned dalsi na rade kdo ho chce taky - ale prosim v Plzni, pokud mozna v centru. (za nami nasleduje poradnik mnoha miliony jmen)
    Predem dekuji za nabizene penize na me pohodli.
    PS:Omlouvam se dotycnemu ridici z Prahy, tento prispevek neni miren proti nemu.
  • 25. 7. 2008 14:18

    milan (neregistrovaný)
    Ona to bude i otazka ceny toho bytu. V Praze stoji byt treba 4mil a v Jeseniku 650 tis - ten stejny. Rekneme ze v Praze ma ridic 35tis a v Jeseniku 17tis. Svete div se, ten v Jeseniku bude bydlet driv.
  • 25. 7. 2008 14:22

    Obyvatel (neregistrovaný)
    Za predpokladu ze v Jeseniku bude mit stale praci za 17 tisic. Ted do toho zapojme spekulaci, zda-li si tu praci spise udrzi v Jeseniku nebo v Praze.
  • 25. 7. 2008 14:42

    %%% (neregistrovaný)
    Spravne, vse v CR je predevsim o znamostech, vcetne zamestnani. Dobra mista jsou obsazena ihned (pro kamarady), pokud to nejde snadno, vytvori se divadelni konkurz, ve kterem je predem rozhodnuto kdo se prijme, ale je potreba mit vse dle formalniho vyberoveho rizeni, na verejne dostupnych mistech se casto podhodnocuje zamestnanec a strida pak jedno misto za druhym, pri stejne spatnych podminkach.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).