Hlavní navigace

Zatímco Rudé náměstí slavilo, Wall Street kroutil hlavou na stagnujícím růstem

2. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Svátek práce byl konečně po letech oslaven tak jak to má být – tedy na Rudém náměstí zavlály vlajky se srpem a kladivem v opravdu hojném počtu. V blízkosti Kremlu prý v průvodu pochodovalo až 100 tisíc odborářů-vlastenců. Staré (pro někoho dobré) časy se tak vracejí – a půjde-li to takto dále, už brzy se možná můžeme těšit na přenosy vojenských přehlídek z Rudého náměstí. Ty byly v televizi vždycky zábavnější, zejména když kremelské panorama lemovaly nosiče jaderných raket SS-20.

Zatímco v Moskvě pracující slavili, tak vrazi z Wall Streetu měli stále na pilno a rozebírali proč se ekonomice stýčka Sama v prvním kvartále tak nedařilo (růst se prakticky zastavil). Tradiční a všemi přijímané “sezónní” vysvětlení spočívá v tom, že tentokrát Ameriku zasáhla příliš tuhá zima. Velmi znepokojivě však ve statistikách vyčnívá propad vývozu (o 7,5%), který buď bude v následující sérii revizí “opraven” směrem vzhůru, anebo naopak jde opravdu medvědí signál z globální ekonomiky, který stojí za hlubší zkoumání.Dnes by nicméně v centru pozornosti měly být rozhodně dubnové statistiky z amerického trhu práce.

Data předcházející tomuto reportu (zejména pak ADP a ISM) byla vesměs pozitivní, což signalizuje, že přírůstek nových pracovních míst byl minulý měsíc velmi silný. Podle našeho názoru je možné, že dubnová hodnota bude někde v blízkosti 230 tisíc nových pracovních míst, což by byla nejvyšší hodnota za posledních pět měsíců. Oživení na trhu práce po tuhé zimě by mělo být vidět i v poklesu míry nezaměstnanosti, jež by se mohla přiblížit hodnotě 6,5% – tedy úrovni v níž ještě nedávno americké centrální banka viděla metu pro ukončení současné formy měnové expanze (tedy tzv. kvantiativního uvolňování).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).