Hlavní navigace

Zásilkovna vs. Česká pošta: Balík od soukromé firmy je někdy levnější. Potřebujete ale mobil

24. 4. 2019
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Společnost Zásilkovna spustila posílání balíčků mezi fyzickými osobami. Za jednotnou cenu 65 Kč můžete poslat balík do 4 kg. V určitém bodě je tak levnější než Česká pošta, má to však pár ale.

Od středy 24. dubna 2019 přibyla k nabídce dopravců, jež nabízí přepravu zásilek mezi fyzickými osobami, další společnost. Je jí Zásilkovna, která doposud umožňovala přepravu balíčků z internetových obchodů do vybraných výdejních míst v České republice.

Produkt MeziNámi, jak jej společnost pojmenovala, má jednoduché a nenáročné podmínky a v určitém bodě je levnější, než Česká pošta. Není to ale pro každého. Bez chytrého telefonu se neobejdete.

Zásilkovna v České republice

Společnost Zásilkovna vstoupila na český logistický trh v roce 2010. Tehdy také otevřela své první výdejní místo u nás a na Slovensku. V roce 2015 začala k přepravě zásilek využívat vlastní logistiku a od roku 2018 sdružila jednotlivé entity v dalších zemích, kde působí, do jednoho holdingu.

Doposud fungovala Zásilkovna jako prostředník mezi internetovým obchodem a koncovým zákazníkem. Zjednodušeně řečeno – objednali jste si zboží z e-shopu a jako variantu doručení jste mohli zvolit Zásilkovnu. Ta pak zboží od prodejce převzala, odvezla jej do depa a následně doručila na vámi zvolené výdejní místo, kde jste si jej převzali.

Velmi podobně to bude fungovat i nyní, kdy si mezi sebou mohou posílat zásilky fyzické osoby.

Služba pro digitální generaci

Služba nese příhodný název MeziNámi, který odkazuje na to, že si dvě soukromé osoby posílají balíčky mezi sebou. Zásilkovna ji chtěla nastavit tak, aby eliminovala čekání ve frontě, vyplňování formulářů nebo tisk štítků. Téměř veškerý proces proto probíhá digitálně.

Bez čeho se neobejdete, je tak chytrý telefon, a to buď s operačním systémem Android, nebo iOS. Pro ně je totiž mobilní aplikace Zásilkovna dostupná. Pokud patříte k těm, kteří stále využívají Windows Phone, pak službu využít nemůžete.

Po nainstalování aplikace je potřeba se zaregistrovat a zadat vaše kontaktní údaje (jméno a příjmení, telefonní číslo a e-mail). Následně už máte aplikaci k dispozici a můžete odesílat zásilky.

V aplikaci můžete kromě jiného také sledovat zásilky, které jste odeslali, a zpětně procházet archiv odeslaných zásilek z minulosti.

Jak na odeslání

Proces odesílání zásilky není nijak složitý. V aplikaci zadáte rozměry a váhu, jakou vaše zásilka má, uvedete, komu má být zásilka doručena a na jaké výdejní místo. Výdejní místo si zvolíte z těch, které společnost nabízí. Seznam podacích a výdejních míst naleznete na webu Zásilkovny. Aktuálně je jich okolo 1800, přičemž během letošního roku chce Zásilkovna jejich počet zvýšit na 3000.

K dispozici jsou i doplňkové služby, jako například dobírka.

Po vyplnění objednávky vás aplikace přesměruje na platební bránu. Platbu je možné provést pouze online platební kartou. Nijak jinak.Vzhledem k tomu a vzhledem k faktu, že je nutné použít chytrý telefon, není služba určena těm, kteří chytrý telefon nebo internet v mobilu nepoužívají. Osobní podání a zaplacení totiž není možné.

Po zaplacení vám aplikace sdělí 5místné heslo. S tímto heslem a s balíčkem se následně dostavíte na jedno z podacích míst, kde si od vás po sdělení hesla pracovník balíček převezme. On už pak vytiskne příslušný štítek, se kterým balíček odešle. Když půjde vše podle plánu, měl by být balíček do výdejního místa doručen do druhého dne.

Po zaplacení a vygenerování hesla máte 5 pracovních dní na to, abyste na nějakém podacím místě balíček podali. Pokud to nestihnete, objednávka se stornuje a peníze se vám 6. den vrátí na platební kartu.

Pokud vám balíček do výdejního místa přijde, máte na jeho vyzvednutí rovněž 5 pracovních dnů. Tuto lhůtu si ale v aplikaci můžete bezplatně o 5 dnů prodloužit.

Na černý obal zapomeňte. A na pravidelný tvar také

To, jak zabalíte zásilku, je v podstatě čistě na vás. Zásilkovna nebude trvat na tom, aby měl váš balíček pravidelný tvar, ani se nebude zajímat o barvu zásilky. Zjednodušeně řečeno můžete zabalit boty do igelitky, zalepit lepící páskou a odeslat. Jestli si zásilku zabezpečíte obalovým materiálem, aby se nepoškodila, je také na vás. V přepravních podmínkách to sice společnost doporučuje, ale nutit vás do ničeho nebude.

Společnost přirovnala maximální velikost odesílaného balíku přibližně ke krabici od mikrovlnné trouby.

Nejdelší strana vaší zásilky může mít maximálně 50 cm. K tomu musí být součet délky, šířky a výšky maximálně 120 cm. Váha balíčku nesmí překročit 4 kg. 

Výše uvedené parametry není možné překročit. Pokud byste chtěli poslat těžší nebo větší balíček, musíte prozatím ke konkurenci. A nebo si počkat. Zásilkovna plánuje spustit i druhou službu, zaměřenou právě na nadrozměrné balíčky. A tam už budou povolené rozměry vyšší.

Cena je pevná pro všechny zásilky

Společnost nastavila pro svůj produkt jednotnou cenu, a to 65 Kč. Ať tedy váš balík váží 500 gramů nebo 4 kg, cena je totožná. V podstatě by se služba dala rozdělit takto: Buď splňujete podmínky přepravy – viz parametry výše, a pak ho poslat můžete za uvedenou cenu, nebo parametry nesplňujete a balík musíte poslat s konkurencí.

Jako doplňkovou službu si můžete připlatit tzv. dobírku. Za tu zaplatíte dalších 19 Kč.

Poslední položka, za kterou si můžete připlatit, je pojištění zásilky. Standardně jsou všechny zásilky pojištěny na 300 Kč. To je v ceně. Pokud posíláte něco dražšího, můžete si zásilku dopojistit. Za každých 100 Kč hodnoty balíku navíc zaplatíte 50 haléřů. Maximální hodnota posílané zásilky může být 5000 Kč. Celkem si tedy připlatíte maximálně 23,50 Kč.

Křehké zboží označit nemůžete

Z přepravy jsou vyloučena živá zvířata a to, co podléhá zkáze. Pokud byste tedy svému milému napekly buchty a chtěly mu je poslat, tudy to nepůjde. A pokud to stejně zkusíte, balíček se pravděpodobně zastaví na depu a Zásilkovna ho nedoručí.

Vše ostatní ale poslat můžete. Jen musíte předmět zabezpečit, aby se cestou nepoškodil. Společnost garantuje, že s balíčky bude zacházet opatrně, ale občasným nechtěným nehodám a pádům nikdo nezabrání.

Pokud tedy budete posílat například sklo, vždy ho řádně obalte a zabezpečte. Možnost označit zboží jako „křehké“ bohužel Zásilkovna nenabízí. Na balíček to sice můžete vyznačit sami, ale s balíčkem bude zacházeno standardně, jako s ostatními.

Na druhou stranu, když zásilka dojde poškozená, nebo nedojde vůbec, společnost vám vyplatí částku, na kterou byla zásilka pojištěna.

Podací a výdejní místa

Podací a výdejní místa jsou totožná. Pokud tedy máte například naproti přes ulici trafiku, která je zapojena do mapy Zásilkovny, můžete v ní zásilku jak odevzdat, tak si ji tam nechat poslat.

Ti, kteří služby Zásilkovny využívají, jsou možná zvyklí na to, že při tvorbě objednávky na e-shopu jim systém hlásí, že dané výdejní místo je plné jiných zásilek a jemu tam objednávku už nedoručí. Leda by počkal, až se místo uvolní.

U zásilek mezi fyzickými osobami vám aplikace nic takového nenahlásí. Balíček můžete odevzdat na jakémkoli podacím místě, které v mapě najdete, a jsou povinni vám ho tam přijmout.

Zásilkovna však není povinna jej doručit přesně do toho výdejního místa, které si určíte. Pokud je plné, doručí jej do jiného nejbližšího volného výdejního místa, které může být třeba 100 metrů vzdálené. O tom všem vás informuje SMS zprávou.

Vhodná alternativa k dražší poště

Na začátku března jsme vás v článku Pošta mění ceník. Kdo si od března připlatí za balíky? informovali o tom, že Česká pošta mění způsob výpočtu poštovného za balíčky. Místo váhového limitu nově aplikuje rozměrový limit. Zjednodušeně řečeno se nový systém nyní vyplatí těm, kteří posílají malé, ale těžké věci, nebo obecně menší balíčky. Ostatní si oproti původnímu výpočtu připlatí.

Ceny balíků České pošty od 1. března 2019
Cena/Druh služby S (nejdelší strana do 35 cm) M (nejdelší strana do 50 cm) L (nejdelší strana do 100 cm) XL (nejdelší strana do 240 cm)
Balík Do ruky
Základní cena 129 Kč 159 Kč 209 Kč 359 Kč
Cena se Zákaznickou kartou (A) 119 Kč 149 Kč 199 Kč 349 Kč
Cena s předáním podacích dat online (B) 119 Kč 149 Kč 199 Kč 349 Kč
Cena se slevou A + B 109 Kč 139 Kč 189 Kč 339 Kč
Balík Na poštu
Základní cena 109 Kč 139 Kč 189 Kč 339 Kč
Cena se Zákaznickou kartou (A) 99 Kč 129 Kč 179 Kč 329 Kč
Cena s předáním podacích dat online (B) 99 Kč 129 Kč 179 Kč 329 Kč
Cena se slevou A + B 89 Kč 119 Kč 169 Kč 319 Kč
Obyčejný balík
Základní cena 89 Kč 119 Kč 169 Kč 319 Kč
Cenný balík
Základní cena 129 Kč 159 Kč 209 Kč 359 Kč
Cena s předáním podacích dat online 121 Kč 151 Kč 201 Kč 351 Kč
Doporučený balíček
Základní cena 99 Kč 119 Kč 169 Kč
Cena s předáním podacích dat online 91 Kč 111 Kč 161 Kč
Balík Expres
Základní cena 182 Kč 182 Kč
EMS – Express Mail Service
Základní cena 159 Kč 189 Kč 269 Kč
Cena s předáním podacích dat online 149 Kč 179 Kč 259 Kč

Pro varianty L a XL zatím Zásilkovnu využít nemůžete. K variantě S a M to ale může být levnější alternativa. Pokud se vejdete do rozměrového limitu Zásilkovny, ušetříte.

Vejdete se do 5 cm?

Řada lidí místo balíků využívá na České poště tzv. Doporučené psaní. To sice evokuje, že jde o dopisy, ale šikovný zákazník pod Doporučené psaní schová i menší balíček. Doporučené psaní má totiž povolené maximální rozměry 50 × 35 × 5 cm. Šikovnější zákazník takto pošle kosmetiku, triko, mikinu, vhodně poskládané kalhoty, knihy atd.

Ceny jsou pak oproti balíkům výrazně příjemnější.

Do hmotnosti Základní cena Cena se Zákaznickou kartou
Při jednorázovém
podání 1–9 ks
Při jednorázovém
podání 10 a více ks
50 g – Standard (max. rozměry 23,1 × 16,4 × 0,5) 44 Kč 42 Kč 37 Kč
100 g 52 Kč 50 Kč 45 Kč
500 g 54 Kč 52 Kč 48 Kč
1 kg 60 Kč 58 Kč 54 Kč
2 kg 66 Kč 64 Kč 60 Kč

Maximální hmotnost Doporučeného psaní je 2 kg. A tady se nachází další prostor, kdy je výhodnější použít Zásilkovnu, a ne Českou poštu.

Pokud má váš balík přes 5 cm, typicky může jít o tlustší knihu, boty, kabát, ale i třeba rozměrnější balení kosmetiky, spadáte u pošty pod balíčky a cena roste. Pokud se ale vejdete do parametrů Zásilkovny, cena je 65 Kč.

Zjednodušeně řečeno: Pokud se vám zásilku podaří poslat jako Doporučené psaní, je výhodnější ho využít. Pokud už byste spadali do balíku velikosti S a M, je levnější využít služby Zásilkovny.

Zatím po ČR, časem i do zahraničí

Aktuálně je balík MeziNámi možné poslat pouze v rámci České republiky do výdejních míst. Zásilkovna ale do budoucna plánuje dvě vylepšení. Prvním bude možnost zasílat i do zahraničí, nejprve nejspíše na Slovensko a do Maďarska.

skoleni_15_4

Druhým vylepšením je chystaná možnost doručovat zásilky na vaši adresu, tedy opravdu vám fyzicky do rukou.

Datum spuštění těchto možností ale ještě není známo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).