Hlavní navigace

Názor k článku Zaručený elektronický podpis má bezpečnostní mezery od Miloslav Ponkrác - To není vymyšlený a značně za vlasy přitažený...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 9. 2013 14:07

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    To není vymyšlený a značně za vlasy přitažený příklad. To je naprosto reálný příklad.

    Zatímco vybledlých papírl starých ne 10, ale značně více let, už se v praxi a i u soudů objevilo značné množství, u datových schránek se na bezpečnost i průkaznost kašle. Nikdo ani náznakem netuší jak to dopadne.

    Řada IT lidí dokonce podala trestní oznámení na nebezpečnost datových schránek.

    Jednoduše každý systém komunikace musí dbát na průkaznost i po desítkách letech. Pokud ne, pak je lépe se mu vyhnout pro věci, na které záleží. A datové schránky jsou značně nedomyšlené, jako ajťák vím, že lidi, kteří je vytvářeli se učili základní věci za pochodu a výsledkem je dnešní paskvil datových schránek.

    Smyslem datových schránek, tím primárním, bylo vytunelovat peníze ze státního rozpočtu. Výsledkem je dnešní katastrofický nedodělek zvaný datové schránky. Kdyby byl zájem o elektronickou komunikaci, nebyl by sebemenší problém to podle toho navrhnout a fungovalo by to dobře. Ale když primárním účelem bylo tunelování peněz, dělali to lidé, kteří po roce byli překvapeni, že u databází existují indexy, nebo ohledně základních faktů kryptologie. Není v podstatě divu, že datové schránky jsou nedomyšlený paskvil. Příkaz datové schránky používat je krycí manévr pro to, aby tunelování mělo smysl.

    Bylo by dobré, pane AAA, kdybyste nepéroval P2010 za to, v čem má absolutní pravdu.

    Podobně „promyšleným“ počinem tunelování byly Drábkovy programy pro sociální dávky. Také bylo třeba zakrýt tunelování. Ale třeba také Internet do škol ála Autocont, atd.

    Základním problémem totiž je, že elektronizace je používána pro tunelování peněz, nikoli pro funkční elektronizaci. Málokdo tomu rozumí, a tak se to dá snadněji přikrýt.

    Jinak řečeno, současné datové schránky jsou nedomyšlený průšvih. Plně stojím za P2010, a plně odmítám názory AAA.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).