Hlavní navigace

Názor k článku Zapomeňte na Opencard. Jde to lépe a levněji od Martin Pištora - V placení jízdenek v příměstských a meziměstkých spojích...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 2. 2015 1:50

    Martin Pištora

    V placení jízdenek v příměstských a meziměstkých spojích běžnou (bezkontaktní) kartou problém nebude. Ač se v článku píše "nejde o offline transakce", myslím, že by se právě zde hodily.

    Větší problém je u předplatného pro pražskou MHD, kde žádný bezkontaktní terminál při vstupu do vozu není - jen občas revizor.
    Původní koncept Opencard vyžadoval offline provoz. To se ukázalo jako značně nepraktické (nutnost použití validátorů) a mělo by se na to rezignovat. Čtečka revizora by tedy z běžné platební karty přečetla jen nějakou unikátní identifikaci a online v databází DP ověřila, že se k ní váže předplatné.
    Dále je však nutné zajistit nepřenositelnost. Aby na jednu kartu nejezdila celá "rodina". To znamená, že revizor musí být schopen nejen ověřit identitu karty, ale i cestujícího. To se dělá podle fotky na kartě, ale ne běžné platební kartě fotka není. Fotka by se na přepážce DP mohla při zřízení této služby pořídit a uložit do databáze DP. Revizorovi by se pak při kontrole mohla z databáze načíst a na čtečce zobrazit. Spolu s údajem o věkové kategorii, což je pro kontrolu důležité.
    Dále taková karta nesmí být snadno klonovatelná. Aby na kopie jedné karty nejezdila celá "rodina". Nejsem si jist, že už jednoduchá operace přečtení ID karty (bez PIN) je natolik zabezpečená, že ji nejde nasimulovat v klonu karty. Pro běžné placení klonovat vlastní kartu smysl nemá, tady by to někdo mohl zkusit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).