Hlavní navigace

Zápis z jednání Fedu přinese diskuzi o normalizaci bilance centrální banky

22. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Prodeje stávajících domů ve Spojených státech v lednu zřejmě mírně stouply. Zápis z posledního zasedání Fedu by se mohl věnovat otázce normalizace bilance centrální banky, přesnější údaje ohledně načasování zvýšení sazeb však zřejmě nepřinese.

Z evropských dat nás čeká německý únorový Ifo index, které si v obou složkách pravděpodobně nepatrně pohorší. V regionu je dnes kalendář ekonomických událostí prázdný.

Nálada v německém průmyslu se zřejmě zhoršila

Ve Spojených státech bude dnes zveřejněna statistika prodejů stávajících nemovitostí. Ty by po prosincovém propadu měly stoupnout o 0,2 % m/m. Kromě toho nás čeká zveřejnění zápisu z posledního zasedání americké centrální banky. Vzhledem k tomu, že představitelé Fedu v posledních týdnech několikrát zmínili otázku normalizace bilance Fedu, je možné, že zápis z jednání bude obsahovat i diskuzi na toto téma. Kdy bude redukce objemu aktiv a pasiv zahájena, a jakým způsobem bude probíhat, se však zatím zřejmě nedozvíme. Nemělo by to být ale dříve, než se bude klíčová úroková sazba nacházet na úrovni 1,0 – 2,0 %.

Německý Ifo index se podle ekonomů SG v únoru opět mírně snížil. Nicméně i tak se nachází vysoko nad dlouhodobým průměrem a naznačuje, že se německé ekonomice povede dobře i v letošním roce. Lednová inflace v eurozóně bude podle ekonomů SG o jednu desetinu nižší, než s čím počítal předběžný odhad (1,7 % y/y). Nejvyšší hodnoty v letošním roce by měla dosáhnout v únoru (1,9 % y/y). Průměrná hodnota za celý letošní rok zřejmě nepřekročí 1,5 %.

Vyšší PMI euru nepomohly

Předběžné výsledky únorových PMI z eurozóny příjemně překvapily. Kompozitní PMI dosáhl nejvyšší hodnoty za posledních pět let, přičemž průměrná hodnota indexu za leden a únor (55,2 bodu) převýšila průměr za celý rok 2016. Únorová hodnota PMI by byla konzistentní s růstem HDP eurozóny v Q1 17 o 0,7 – 0,8 % q/q. Nicméně pro odhad růstu HDP má zpravidla největší vypovídací schopnost až třetí měsíc v daném čtvrtletí, na jehož výsledky si ještě budeme muset počkat. Lepší než očekávané PMI dorazily i z Francie a Německa.

dan_z_prijmu

Euru to k silnějším hodnotám ovšem nepomohlo. Za celý den naopak proti dolaru ztratilo 0,7 %, když oslabilo na 1,053 USD/EUR. Trhy pravděpodobně začínají spekulovat, že by ke zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech mohlo dojít již na březnovém zasedání (15. března), a tak jsou makroekonomická data z eurozóny odsunována do pozadí. Spekulacím na dřívější zvýšení sazeb nahrál i člen FOMC Patrick Harker. Ten minulý týden prohlásil, že březnové zvýšení sazeb je stále ve hře. Trhy tomuto scénáři dávají 38% šanci. Euro se tak vůči dolaru dostalo na nejslabší úroveň za poslední zhruba měsíc a půl.

Regionální kalendář je dnes prázdný

Regionální ekonomický kalendář bude dnes prázdný a ani včera žádná zajímavá data zveřejněna nebyla. Kurz koruny zůstal vůči euru přilepen u kurzového závazku. Ostatní regionální měny posilovaly. Polský zlotý i maďarský forint si shodně připsaly 0,3 %. Maďarský forint posílil na 306,98 HUF/EUR; polský zlotý na 4,3 PLN/EUR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka pracuje jako analytik v Komerční bance.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).