Hlavní navigace

Názor k článku Záložny vymyslely chyták. Úrok připíšou až na konci vkladu od Bedřich Zítko - Článek dle mého úsudku poskytuje zavádějící informace,ikdyž nadpis...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 12. 2010 13:20

    Bedřich Zítko (neregistrovaný)

    Článek dle mého úsudku poskytuje zavádějící informace,ikdyž nadpis je pravdivý.Je skutečnou realitou,že záložny dnes připisují úrok až do skončení vázací lhůty,po niž byl vklad deponován,úroky jsou vyplaceny jednorázově .
    Takovýto postup ovšem není výsadou družstevních záložen,ovšem praktikovaly již i již renomované finanční instituce,bankovní domy,vzpomeňte například na bilboardové akce nejvýznamnější hráče trhu,který nabízel zhodnocení až x procent,ovšem za dva roky.Je zajímavé,že v tom nikdo nahájil práva střadatelů.
    Souhlasím s matematickým náhledem při srovnávání dvou konkrétních nabídek a sice vklad u WPB Capital versus vklad u Akcenta sd. Právě tyo ústavy jistě nebyly vybrány náhodou,bohužel však autorka článku zcela záměrně nastavila parametry takovým způsobem,že po přečtení článku,resp. výpočtu dojde střadatel k závěru,že výhodnější je realizovat vklad u Akcenty sd,přestože nabízí nižší úrok v rovině p.a.,což není za skutečných podmínek pravda.
    Buďme však konkrétní,s nastavenou hodnotou vkladu 1,5 mio Kč máte šanci uzavřít u WPB termínovaný vklad na dobu pět let,což odpovídá právě této sazbě p.a. dle nabídky WPB.sazba 5.95% p.a. je avizovaná jako roční,ovšem úrokový výnos je spočítán až po uplynutí pěti let a vyplacen,zjed­nodušeně lze říci,že vklad 1,5 mio se Vám zhodnotí za pět let 29,75 %,následně se odečtou daně(v tuto chvíli srážková daň 15%) a zbytek je Vám vyplacen,tedy konkrétně částka 1 879 312,50 Kč jde po pěti letech k dobru na Váš účet.Váš výnos po zdanění je tedy 379 312,50 Kč
    Situace je jiná u Akcenty,rovněž vložíte 1,5 mio Kč při nastaveném úročení 5,3 % p.a. poměrná část úrokového výnosu, tedy jedna dvanáctina ročního úrokového výnosu Vám je vyplácena měsíčně na Váš běžný účet,což jistě nůže být pro někoho zajímavé,vždyť je to pěkná měsíční renta,ovšem takto vyplacený výnos se již dále nezhodnocuje,tedy samozřejmě kromě zhodnocení na běžném účtu,což je 0,1%.Měsíčně Vám je samozřejmě stržena i srážková daň,což není na závadu,jelikož to zmenšuje dopady při zvýšení této daně v průběhu následujích pěti let. Ovšem dle takto nastavených parametrů Vám bude postupně na účet vyplaceno 1 837 875,00 Kč,samozřejmě v měsíčních platbách.V konečném důsledku Vám tato varianta přinese zisk o 41 437,5Kč nižší než u WPB Capital.
    Samozřejmě můžete namítnout,že máte šanci nakládat s úroky a tím je následně zhodnocovat,ovšem celkový výnos z kapitalizace těchto úroků nebude dosahovat částky 41 437,5Kč,kterou musíte získat,aby bylo možné říci,že tyto produkty jsou totožné,co se týče jejich výnosnosti.
    Můžete sice argumentovat spekulací, že stát zvýší srážkovou daň z výnosu,stejně tak ale já namítám,že dnes platné úrokové sazby depozitních produktů klesnou,což výrazně omezí Vaši možnost investovat tento úrokový výnos,který Vám již byl vyplacen.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).