Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Zákoník práce: Proč ho nechceme? od pepik - novy zakonik prace jsem necetl, ale pochybuji, ze...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 10. 2005 15:46

    pepik (neregistrovaný)
    novy zakonik prace jsem necetl, ale pochybuji, ze by tam mohla byt napr. zminka a nezodpovednem spolecenskem chovani pri nemoci.

    V kazdem zamestnani kde jsme pracoval, tak vsude bez vijimky jsem se setkal s nezodpovednym pristupem lidi nemocnych chripnou a podob. sezonni nemoci.
    Co me na tom nejvice zarazi je uboha argumentace nedostatku penez z nemocenske. To, ze se nakazi touto sezoni nemoci nekolik dalsich lidi uz nedokazou tihle lidi pochopit.
    Klidne bych dal do zakoniku prace paragraf na toto chovani jako hrube poruseni pracovni kazne (ohrozovani zdravi lidi), ktere ohrozuje chod firmy, ktera takove lidi zamestnava.
    Co me mrzi je to, ze pokud ja mam takove onemocneni, ktere si plne vedomuji a abych nenakazil dalsi lidi, tak jdu proste hned k lekari a vylezim se z toho. Ostatni ve firme zustavaji zdravi. Ja bych klidne mohl argumentovat, ze si to financne nemuzu dovolit, ale prave opak je tou pravdou.

    TEN KDO ZUSTAVA NEMOCNY V PRACI, TAK OHROZUJE FUNGOVANI NEJEN FIRMY, ALE I CELE SPOLECNOSTI.
    A to by tam podle me melo byt. Neni to prece jasne?
    Diky
  • 17. 10. 2005 16:11

    CD (neregistrovaný)
    Jenže ta argumentace ostatních v mnoha případech platí.
    Pokud totiž mají plat takoý, že z něj jentaktak zaplatí nezbytné osobní životní minimum rodiny, nájemné, základní pojištění a nejlevnější typ dopravy, tak v případě výpadku jedné mzdy jsou z nich bezdomovci. Příkladem může být Pražská čtyřčlená rodina (2 dopělí a dvě děti - manželka na mateřské): potřebují byt - pokud nemají štěstí a nemají reguované nájmené, tak je ten byt se základními poplatky vyjde na 13000 Kč. Osobní životní minimum pro čtyři osoby je 11000 Kč (I když v Praze je poměrně těžké z této čáskty opatřit pouze jídlo bez ostatních potřeb). Dalších 1000 Kč rodina vydá na MHD. To je 25000 Kč čistého, bez kterých se rodina neobejde.
    Pokud manžel v rodině vydělává 31000 Kč hrubého a manželka bere rodičovský příspěvek 3500 Kč, tak při jednotýdenní nemoci nemá rodina na jídlo. Při třítýdenní nemoci nemá rodina na nájem. Chození do zaměstnání a nakažení svobodných kolegů je problém (ale malý) - zůstat doma a vlastně zůstat na ulici je problém velký.
  • 9. 11. 2005 9:09

    Milan (neregistrovaný)
    Jsme tříčlenná rodina, ne v Praze. Žiju s družkou, donedávna jsem platil ještě na dvě vlastní děti. Družka má jedno na VŠ (ještě 3 roky). Družka naštěstí zdědila po rodičích byt, takže hradíme jen služby a údržbu. Náš společný příjem je cca 17-18.000,- čistého, a to máme práci oba a naštěstí nemusíme dojíždět, já jezdím do práce na staré Babetě, ona na kole. Radši jsme se nevzali, přišli bychom o přídavky na její dítě. I tak musíme obrátit každou korunu. Společný příjem kolem 30.000,- je pro nás nedostižný sen. Přijít jeden z nás o práci v našem věku (kolem 50 let) by pro nás byla katastrofa.
  • 17. 10. 2005 16:31

    Pavel (neregistrovaný)
    Ergo kladívko je zájmem zaměstnavatele, aby zaměstnanec chřipku vyležel a nelezl s ní do práce. Například mě zaměstanavatel umožňuje (a stejné to bylo i v mých třech předchozích zaměstnáních) vyležet chřipku, aniž bych musel k doktorovi a dá mi za to plnou mzdu. Vyplatí se to jemu i mně (a všem zaměstnancům).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).