Hlavní navigace

Názor k článku Zákoník práce: Odpočinek a přestávka na jídlo od jezevec - Pokud vám socánkové zasekají smluvní prostředí nesmysly, vede...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 2. 2007 14:52

    jezevec (neregistrovaný)
    Pokud vám socánkové zasekají smluvní prostředí nesmysly, vede to jen ke dvěma důsledkům: buď k obcházení zákona, a nebo ke ztrátě pracovních míst.
    Dám vám příklad. U jezevčí nory je venkovská prodejna potravin, s limitním obratem daným konečnou množinou potenciálních kupujících. Dokud byla minimální mzda X, zaměstnávala tam tři holky - prostřídaly se behěm nemocí i dovolených a bylo to celkem v pohodě. Dneska je tam jen jedna, a majitel postupně uvažuje o tom, že to zavře uplně. Zeptejte se tech dvou vyhozených děvčat, co v místě už neseženou práci žádnou - jestli by radši nedělaly bez přestávek, s kratší dovolenou a nebo za menší plat, než být na dlažbě.
    Jiný příklad: máme ve firmě kluky-montéry, když maj hotovo můžou jít domů. Zeptejte se jich, jestli radši pracují 12 hodin denně, a ve čtvrtek jdou domu a mají třídenní vákend - a nebo jestli radši socialistické přestávky a omezení pracovní doby. Stejně nemají večer co dělat, jen čumět do bedny nebo chlastat v hospodě. Nebo si odmakat svoje a jet na chatu už ve čtvrtek. Bohužel to legálně nejde.
    Jiný příklad: máme ve firmě kluky-montéry co bydlí daleko a přes týden přespávají na ubytovně. Zeptejte se jich, jestli radši pracují 12 hodin denně a vydělají si peníze (jsou placení v úkolu) - a nebo jestli radši socialistické přestávky a omezení pracovní doby. Stejně nemají večer co dělat, jen čumět do bedny nebo chlastat v hospodě. Bohužel to legálně nejde.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).