Hlavní navigace

Názor k článku Zákon o úvěru: přehledně, co se mění a jaké bude mít dopady od L. - Co je na tom mlhavého? To je docela...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 7. 2015 9:17

    L. (neregistrovaný)

    Co je na tom mlhavého? To je docela normální přístup, že regulován je ten, kdo v oboru podniká, kdo to dělá nahodile a neveřejně, regulován není. Když budu veřejně nabízet obědy, tak musím plnit hygienické normy, když pozvu sousedy na oběd, tak nic plnit nemusím. Samozřejmě jako u každé hranice se mohu vyskytnout hraniční případy, ale zrovna v tomhle oboru jich (= lidí, co nějak masivněji půjčují) podle mě bude dost málo.

    Problém je v tom, že P2P půjčky jsou dobré pro zprostředkovatele (má provizi jistou) a pro problematické dlužníky (mají šanci vytáhnout peníze z někoho dalšího). Pro věřitele je to spíš past, protože samozřejmě nemají zpracovaný risk management a málokdo má takový kapitál aby mohl dostatečně rozložit riziko. Takže čekám, že jako věřitelé se nachytají hamouni oslepení možným zhodnocením, budou to brát jako "takový lepší spořicí účet" a ti kdo nebudou mít štěstí pak budou hledat vinu všude jinde jen ne u sebe.

    Takže pokud by jim to zamezilo, tak to bude spíš dobře. Nicméně tipuji, že se objeví právní konstrukce jak udělat P2P půjčky i v rámci tohohle zákona.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).