Hlavní navigace

Názor k článku Zákon o úvěru: přehledně, co se mění a jaké bude mít dopady od Luk - Ugh?! Cože?! Není to pravda, půjčování příbuzným bude možné...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 7. 2015 21:50

    Luk (neregistrovaný)

    Ugh?! Cože?!

    Není to pravda, půjčování příbuzným bude možné i nadále, ale ... v zákoně je to záměrně definováno mlhavě („Pro účely tohoto zákona se rozumí ... poskytovatelem ten, kdo v rámci svého podnikání poskytuje spotřebitelský úvěr“), s tím, že - jak uvádí důvodová zpráva - se to vymezí judikaturou a mělo by se to posuzovat individuálně. Vzniká tak samozřejmě právní nejistota, protože si nikdo nemůže být předem jistý, jestli nespadne do režimu zákona a nedopadne na něj sankce až do výše 20 mil. Kč. Ohledně té sankce je ale naopak pravděpodobné, že ji v daném případě nepůjde legálně uložit v případě, že byly peníze půjčeny nepodnikatelem (a současně by nebyl použitelný ani trestní postih za neoprávněné podnikání; v obou případech se ale jedná jen o můj subjektivní názor, opravdu budeme muset počkat na judikaturu).

    No, pokud to omezí P2P půjčky jen dobře. Aspoň bude méně fňukalů co budou ječet jak to, že jim nikdo neřekl, že půjčku nemusí dlužník splatit.

    P2P půjčky spotřebitelům to samozřejmě prakticky znemožní. Budou moci existovat pouze P2P půjčky podnikatelům. Ale že je to dobře, si nemyslím. Podle stejného klíče by se dalo zakázat jakékoli podnikání, protože je vždycky z podstaty rizikové a každý může zkrachovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).