Hlavní navigace

Zajišťování neboli hedging nabývá na významu

26. 8. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V posledním roce jsme na trzích viděli neobvyklou volatilitu a nervozitu, která znesnadňovala jakékoli predikce a očekávání. Některé měnové kurzy, například americký dolar nebo středoevropské měny, dosahovaly extrémů. Proti nepříznivým dopadům těchto výkyvů na naše investice či finance se dá bránit hedgingem neboli zajištěním měnového rizika.

Neobvyklá volatilita ovládající současné trhy nemá vliv pouze na společnosti, kterých se pohyby měnových kurzů týkají, ale také na investory na kapitálových trzích. Silná česká koruna trápí exportéry, protože snižuje inkasované částky za jejich výrobky prodané na zahraničních trzích. Stejným způsobem ale silná česká koruna snižuje i výnosy českých investorů na zahraničních trzích. Příkladem může být investice do německých akcií denominovaných v eurech. Zaplatím-li za jednu akcii 50 eur při kurzu 25,0 CZK/EUR (1250 Kč), ta za půl roku vzroste na cenu 60 eur a mezitím koruna posílí na 23,0 CZK/EUR, znamená to, že při nezměněném měnovém kurzu bych vydělala 250 Kč, ale protože koruna posílila, vydělám jen 130 Kč. Zde jsem se vystavila měnovému riziku a prodělala jsem na tom. Ale šlo tomu alespoň částečně předejít pomocí zajištění.

Ovšem je nutné zdůraznit, že cílem hedgingu není zisk, ale eliminace rizika nepříznivého dopadu pohybů měnových kurzů na hospodářské výsledky firmy či jiného subjektu. Firma se vystavuje měnovému riziku v případě, že její příjmy z prodeje zboží a služeb jsou v jiné měně, než jsou její náklady. Vedle exportérů jsou tomuto riziku vystaveny i firmy, které například drží část svých aktiv v cizí měně nebo mají výrobní závody v zahraničí. Pro všechny tyto subjekty je zajištění takřka nezbytností.

Zajištění jen pro velké hráče?

Ohledně zajišťování kolují také mýty. Jedním z nich je, že je určeno jen pro velké hráče. Pravdou je, že největší české banky nabízejí nejjednodušší formu zajištění, velikost kontraktu od 20 000 eur, v případě jiných produktů je potřeba uzavřít kontrakt až na statisíce eur. Doba ale pokročila a trhy vyvinuly produkty, které zajistí již částku 10 000 eur či ekvivalent v jiné měně. U uvedených vyšších sum se jedná o forwardové a swapové kontrakty. Nižší sumy lze právě zajistit pomocí CFD (kontraktů na vyrovnání rozdílu) nebo opcí.

CFD a opce – řešení pro menší a střední firmy

Jak CFD, tak opce jsou finanční deriváty operující na základě finanční páky, což znamená, že k zajištění 10 000 eur vám postačí složení mnohem menší částky. Výše této zálohy, neboli marže, se liší společnost od společnosti, pro náš příklad postačí 1:100. To znamená, že pro zajištění oněch 10 000 eur postačí 100 eur, což momentálně představuje přibližně 2 450 Kč. Cenou CFD je tzv. spread, tedy rozdíl mezi nabídkovou a poptávkou cenou kontraktu, ten se opět může lišit, ale v našem případě by měl být nižší než 500 Kč. Prostředky na účtu je dobré mít vyšší než marže, je totiž potřeba, aby účet odolal nepříznivému pohybu a pozice se tak zbytečně neuzavřela.

Opce jsou odlišným instrumentem v tom, že marže se zde neskládá a jsou specifickým podmíněným derivátem, který svému vlastníkovi dává právo (ne povinnost) nákupu nebo prodeje daného aktiva (akcie, měna, atd.). Cenou opce je tzv. opční prémie, která zároveň představuje horní hranici ztráty. Nevýhodou opce je, že jsou dražší než CFD, ale zase v případě opce můžeme na dané pozici i vydělat, zatímco u CFD se pouze vyrovná pozice zajišťovaná a zajišťující, tzn. že součet pozic by měl být co nejblíže nule. Oba instrumenty se liší také v dobách expirace, kdy opce jsou standardně dostupné s maximální expirací půl roku, CFD až jeden rok.

Princip zajištění je zcela jednoduchý

Nejdůležitější je uvědomit si jednu zásadní věc. Pozice, pomocí které se zajišťujeme, musí mít vždy opačný ziskový scénář než pozice zajišťovaná. To znamená, že pokud držíme eura (long pozice) a očekáváme, že oslabí (budeme ztrácet), zajistíme se pomocí pozice opačné, tedy prodej eura (short pozice), na které budeme na poklesu eura vydělávat. Součet těchto dvou pozic by se měl blížit co nejvíce nule. Tento scénář zajištění můžeme aplikovat pomocí CFD kontraktu na prodej eura/nákup koruny či jiné měny, nebo pomocí nákupu put opce (budeme vlastnit právo prodat eura). Dalším důležitým faktorem při zajištění je objem. Ten by měl být totožný na obou pozicích.

Na trzích existují i jiná rizika než měnová

Setkáme se také s rizikem úrokovým nebo rizikem komoditním. Riziku úrokovému se vystavují především finanční instituce, které se proti němu také zajišťují. Riziko komoditní se týká především výrobních společností, jejichž hlavní činnost je spojena s některou komoditou, ať už energetickou (ropa, uhlí, zemní plyn) nebo zemědělskou (pšenice, kukuřice) či jinou. Za poslední rok tyto společnosti jistě pocítily komoditní boom, který měl na některé z nich pozitivní dopad, na jiné naopak dopad fatální. Tady se lze ovšem zajistit, stejně jako při měnovém riziku, jak na pokles, tak na růst cen.

skoleni_15_4

Hedging je v dnešní dynamické době nezbytnou záležitostí a kromě eliminace případných ztrát z faktorů, které nemáme možnost ovlivnit, dochází i k přesnějšímu finančnímu plánování. Tím samozřejmě k menším výkyvům v hospodářských výsledcích, což znamená i větší důvěru investorů a věřitelů. To vše lze uskutečnit s relativně nízkými náklady a naprostou dostupností.

Autorka je analytičkou společnosti X-Trade Brokers.

Poškodilo vás posilování koruny v minulém období, nebo jste na něm naopak vydělali?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Specializuje se převážně na měnový a dluhopisový trh a vývoj světové ekonomik.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).