Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Nestabilní koruna způsobuje finanční ztráty, těm lze předejít od Patrik Chrz - Přidal bych další riziko forwardů (a podobných smluv)...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 2. 2010 0:38

    Patrik Chrz

    Přidal bych další riziko forwardů (a podobných smluv) než jen nepříznivý vývoj kurzu – a to pokles obratu. Po začátku krize na to dost firem dojelo, když měly sjednány smlouvy s bankami na prodej/nákup měn v určité výši. Byly povinny je pak uskutečnit, přestože neměly danou měnu jak použít (jejich dovoz/vývoz klesl) a realizovaly tak další ztrátu.

    Ještě bych požádal, jestli by autor mohl prakticky uvést jakým způsobem se opce realizují, např. v případě prodeje cizí měny.
    Standardně funguje zahraniční obchod tak, že si nechá firma poslat platbu za zboží na svůj účet a banka převede peníze aktuálním kurzem na české koruny (nebo použije služeb devizové společnosti, peníze si nechá poslat na její účet a dostane lepší kurz). Pokud by chtěla realizovat opci, musela by pro příjem cizí měny mít zřízen devizový účet (aby nedošlo k převodu na CZK) a to pro každou měnu zvlášť (a platit paušální poplatky za vedení účtu). Za příjem cizí měny zaplatí zpravidla 1 % z částky. Stejnou částku ale zaplatí za převod cizí měny ven na účet toho, kdo jí opci prodal, jsme tedy na 2 %. Když k tomu připočtu, že devizová společnosti jim dá kurz asi o 2 % lepší než banka, jsme už celkem na čtyřech procentech (a to se zatím kurz nepohnul ani o píď). Nějak se mi nechce věřit, že toto se vyplatí i malé firmě při obratu ve statisících nebo několika málo milionech Kč.
    Napadá mě jediná rozumná cesta – spekulace. Nakoupí opci a místo aby jí realizovala, tak v době splatnosti jí prodá (za předpokladu, že se bude kurz vyvíjet žádaným směrem). Ze zisku z prodeje opce pak (plně nebo částečně) uhradí ztrátu z nepříznivého vývoje kurzu. I tak je ale otázkou, jestli se administrativní náklady (a poplatky za nákup a prodej) s tím spojené vyplatí.
    Pak je tu ale ještě jedna možnost – dohodnout si zajištění kurzu přímo s odběratelem – např. cenu zboží udat ve „vlastní“ měně, nebo vázanou např. na koš měn, nebo si dohodnout nějakou prémii v případě výrazné odchylky v kurzu. Samozřejmě zde záleží na tržní síle dané firmy.

  • 10. 2. 2010 19:53

    JirkaZ (neregistrovaný)

    Jenom několik upřesnujících poznámek :
    Zahraniční obchod se realizuje v drtivé většině bud v USD nebo EUR, je tedy potřeba mít max. 2 další účty. Vedení dalšího účtu stojí měsíčně pár korun v porovnání s náklady na konverzi měn.

    Za příjem cizí měny se platí většinou méně než 1%, záleží na dohodě s bankou. Nicméně malé firmy asi nemají příliš velký prostor pro vyjednávání. V každém případě SEPA platba vyjde levněji než 1% a poplatky za ostatní platby mají svůj strop, velmi často cca 1000 CZK. Další výhodou cizoměnového účtu je možnost odeslat platbu v cizí měně svým dodavatelům bez konverze do CZK a zase zpět. Ideální pak je, kdy bilance cizí měny je neutrální, tj. co firma dostane, to pošle dále.

    Firmy zpravidla konvertují v bance, kde mají vedený účet, tj. není zde žádný poplatek při konverzi za pohyb peněz. Pokud má firma přístup na dealing, pak rozdíl kurzu mezi devizovou společností a konverzí v bance je cca 0,2%. pro přístup na dealing není potřeba příliš vysoký obrat.

    Přenesení kursových rizik na zákazníka jsem zatím nikdy nezažil, ikdyž to nelze úplně vyloučit. Já sám bych na pozici zákazníka na takovou podmínku taky nepřistoupil.

    Když to shrneme, u firem s malým obratem se zajištění asi opravdu nevyplatí. Asi bude vhodnější se tímto problémem příliš nezabývat, konvertovat aktuálním kursem a ušetřený čas věnovat svému podnikání.

  • 11. 2. 2010 5:58

    Patrik Chrz

    SEPA platby se vztahují jen na EUR. Jinak těch využívaných měn je víc. Pravda EUR a USD kraluje, ale např. u mého bývalého zaměstnavatele jsme prakticky celý obrat realizovali v CHF :)

    Jinak smlouva s devizovou společností nic nestojí a celé to může běžet naprosto automaticky (odběratel zasílá peníze přímo na jakýsi virtuální účet přímo u devizové společnosti) a zpravidla je to výhodnější než nechat si zasílat na účet u banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).