Hlavní navigace

Názor k článku Nestabilní koruna způsobuje finanční ztráty, těm lze předejít od Patrik Chrz - Přidal bych další riziko forwardů (a podobných smluv)...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 2. 2010 0:38

    Patrik Chrz

    Přidal bych další riziko forwardů (a podobných smluv) než jen nepříznivý vývoj kurzu – a to pokles obratu. Po začátku krize na to dost firem dojelo, když měly sjednány smlouvy s bankami na prodej/nákup měn v určité výši. Byly povinny je pak uskutečnit, přestože neměly danou měnu jak použít (jejich dovoz/vývoz klesl) a realizovaly tak další ztrátu.

    Ještě bych požádal, jestli by autor mohl prakticky uvést jakým způsobem se opce realizují, např. v případě prodeje cizí měny.
    Standardně funguje zahraniční obchod tak, že si nechá firma poslat platbu za zboží na svůj účet a banka převede peníze aktuálním kurzem na české koruny (nebo použije služeb devizové společnosti, peníze si nechá poslat na její účet a dostane lepší kurz). Pokud by chtěla realizovat opci, musela by pro příjem cizí měny mít zřízen devizový účet (aby nedošlo k převodu na CZK) a to pro každou měnu zvlášť (a platit paušální poplatky za vedení účtu). Za příjem cizí měny zaplatí zpravidla 1 % z částky. Stejnou částku ale zaplatí za převod cizí měny ven na účet toho, kdo jí opci prodal, jsme tedy na 2 %. Když k tomu připočtu, že devizová společnosti jim dá kurz asi o 2 % lepší než banka, jsme už celkem na čtyřech procentech (a to se zatím kurz nepohnul ani o píď). Nějak se mi nechce věřit, že toto se vyplatí i malé firmě při obratu ve statisících nebo několika málo milionech Kč.
    Napadá mě jediná rozumná cesta – spekulace. Nakoupí opci a místo aby jí realizovala, tak v době splatnosti jí prodá (za předpokladu, že se bude kurz vyvíjet žádaným směrem). Ze zisku z prodeje opce pak (plně nebo částečně) uhradí ztrátu z nepříznivého vývoje kurzu. I tak je ale otázkou, jestli se administrativní náklady (a poplatky za nákup a prodej) s tím spojené vyplatí.
    Pak je tu ale ještě jedna možnost – dohodnout si zajištění kurzu přímo s odběratelem – např. cenu zboží udat ve „vlastní“ měně, nebo vázanou např. na koš měn, nebo si dohodnout nějakou prémii v případě výrazné odchylky v kurzu. Samozřejmě zde záleží na tržní síle dané firmy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).