Hlavní navigace

Zájem o penzijní připojištění roste

21. 8. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Penzijní připojištění se státním příspěvkem už má v Česku více než 3,8 miliónu lidí. Jen za první pololetí letošního roku uzavřeli obyvatelé ČR 300 tisíc nových smluv. Objem úspor spravovaných penzijními fondy tak přesáhl 150 mld. Kč a měsíčně vyroste o další 3 mld. Kč.

Penzijním fondům se daří

Penzijní připojištění se u Čechů těší stále větší oblibě. Dokazují to informace zveřejněné ministerstvem financí a Asociací penzijních fondů České republiky. Na konci prvního pololetí počet lidí, kteří si touto formou spoří na penzi, překročil hranici 3,8 miliónu. To představuje 5% meziroční nárůst. Penzijní připojištění má více než 60 % lidí v produktivním věku, z nichž necelé čtvrtině na něj přispívá i zaměstnavatel.

Ještě výraznější nárůst zaznamenal celkový objem prostředků vedených penzijními fondy na účtech účastníků. V období od počátku července 2006 do konce června 2007 na nich přibylo 25 mld. Kč, což je meziroční nárůst o vynikajících 20 %. Spravované prostředky se navíc penzijním fondům letos daří zhodnocovat lépe než vloni. Za první pololetí dosáhly celkového zisku 2,632 mld. Kč, což je o 940 mil. Kč (56 %) lepší výsledek než před rokem.

Manažeři penzijních fondů tedy mohou být spokojeni. Radost jim ovšem nedělají jen dobré výsledky za první polovinu letošního roku, ale hlavně pozitivní výhled do budoucna. Pro nejbližší období je pro penzijní fondy dobrou zprávou zvyšování úrokových sazeb. Přinese totiž růst výnosů z dluhopisů, které tvoří většinu jejich aktiv.

V delším časovém horizontu pak může manažery a akcionáře penzijních fondů hřát u srdce trvající podpora ze strany státu. Nezůstane přitom jen u doporučování penzijního připojištění státními úředníky i ústavními činiteli při jakékoliv zmínce o důchodové reformě. Zvýšeny nejspíš budou státní příspěvky i daňové výhody a stát vytvoří i lepší legislativní podmínky pro činnost penzijních fondů.

Kdo vládne trhu?

V současné době na českém trhu působí jedenáct penzijních fondů. K deseti fondům s dlouholetou historií se v červnu 2007 připojil jedenáctý – AEGON Penzijní fond. Nejsilnější pozici na trhu, měřeno počtem účastníků, si udržuje Penzijní fond České pojišťovny, jemuž své úspory na stáří svěřilo přes milión lidí. S mírným odstupem následuje Penzijní fond České spořitelny (590 tis. účastníků) a Axa penzijní fond (583 tis. účastníků).

Porovnáme-li úspěšnost penzijních fondů podle objemu prostředků evidovaných ve prospěch účastníků, není vítězství Penzijního fondu České pojišťovny už tak přesvědčivé. Na konci letošního června spravoval 33,9 mld. Kč, zatímco Axa penzijní fond jen o 2,7 mld. Kč méně. Následuje Penzijní fond České spořitelny s 21,8 mld. Kč a Penzijní fond Komerční banky s 20,7 mld. Kč prostředků evidovaných ve prospěch účastníků.

V poměru vytvořeného zisku k objemu spravovaných finančních prostředků je zatím letos nejúspěšnější Generali penzijní fond. Ten je přitom na českém trhu zdaleka nejmenší (27 tis. účastníků, 1,2 mld. Kč prostředků evidovaných ve prospěch účastníků). V letošním prvním pololetí se naopak příliš nedařilo v minulosti velmi úspěšným fondům ČSOB penzijnímu fondu Progres a Zemskému penzijnímu fondu, které na konec tohoto roku ohlásily své sloučení.

Český trh penzijního připojištění – stav k 30.6.2007
Počet aktivních účastníků Prostředky evid. ve prospěch účastníků (mil. Kč) Poměr zisku k prům. objemu vl. jmění účastníků
PF České pojišťovny 1 043 432 33 899 4,40%
PF České spořitelny 590 148 21 804 3,50%
Axa PF 583 359 31 208 4,50%
PF Komerční banky 448 319 20 679 2,90%
ING PF 421 313 17 401 3,70%
ČSOB PF Stabilita 375 733 13 425 2,00%
ČSOB PF Progres + Zemský PF 201 359 4 764 1,70%
Allianz PF 113 031 5 757 3,70%
Generali PF 27 152 1 191 5,70%
Celkem 3 803 846 150 128  –

Zdroj: Asociace penzijních fondů ČR

Penzijní připojištění se změní

Povinné vytváření soukromých finančních rezerv na stáří je jedním z pilířů důchodové reformy. Jejím cílem je omezit budoucí negativní dopady demografického vývoje na státní rozpočet. Význam penzijního připojištění tedy nepochybně poroste. Zároveň je ale zřejmé, že nejprve bude třeba se vypořádat s některými problémy, které provázejí stávající systém penzijního připojištění.

Značné rezervy jsou v transparentnosti hospodaření penzijních fondů. Za stávající situace totiž není příliš zřejmé, jakým způsobem jsou hrazeny náklady na správu, včetně výdajů na reklamu a akvizici nových klientů. Prvním krokem k vyřešení tohoto problému je připravované oddělení majetku fondů od majetku klientů. Následovat by mělo transparentní nastavení poplatků a pravidel pro dělbu zisku mezi klienty a správce fondu.

dan_z_prijmu

Další zásadní připravovanou změnou je podstatné rozšíření možností, které mohou penzijní fondy ke zhodnocování spravovaných prostředků využívat. Doposud je přes 86 % těchto prostředků umístěno v sice bezpečných, ale relativně málo výnosných dluhopisech, pokladničních poukázkách a na termínovaných vkladech. Jen 12 % prostředků je investováno v akciích a podílových listech.

V neposlední řadě je ve hře i další zvýšení státní podpory penzijního připojištění. Jeho atraktivitu i pro mladší lidi má zajistit zvýšení státního přípěvku i daňových výhod při dlouhodobém spoření. Podobně mají být k vyšším příspěvkům na účty penzijního připojištění svých zaměstnanců motivováni i zaměstnavatelé. Nezbývá než vyslovit naději, že stát rovněž zajistí minimalizaci rizika, že lidé o své úspory v penzijních fondech přijdou.

Máte penzijní připojištění?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).