Hlavní navigace

Zahraniční studijní pobyt - rozumná investice (4)

21. 2. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Zahraniční studijní pobyt přinese zkušenosti a lepší znalost jazyka. Je také významnou položkou v životopisu, která znamená konkurenční výhodu na pracovním trhu. Zaměstnavatelé vnímají, že uchazeč, který studoval v zahraničí, je samostatnější, komunikativnější a má lepší oraganizační schopnosti.

Tématem předchozích dílů seriálu bylo, jak se na zahraniční studijní pobyt přihlásit, jaké jsou možnosti studia v zahraničí, finanční stránka pobytu, včetně statistik. Studium v zahraničí se s odstupem času pozitivně promítne také při uplatnění na pracovním trhu.

Pobyt v zahraničí je na pracovním trhu výhodou

Zaměstnavatelé oceňují u absolventa, který byl na zahraničním pobytu, nejenom předpokládanou vyšší úroveň cizího jazyka, ale také jiné přednosti.

„Fakt, že student strávil určitý čas na studiích v zahraničí, je jistě pozitivním prvkem životopisu. Svědčí to o vůli po změně, něčem novém a do jisté míry i o adaptabilitě studenta. V prostředí mezinárodní společnosti je nutné zvládat spolupráci s lidmi z různých světových oblastí, různých kultur a etnik. Studijní pobyt je jistě i v tomto ohledu výbornou přípravou,” uvádí pro server Měšec.cz Zdeněk Šíma z oddělení lidských zdrojů nadnárodní korporace Procter & Gamble. Šíma dále dodává, že významným přínosem pak bývá i lepší znalost cizího jazyka. Ve společnosti Procter & Gamble to dokonce funguje tak, že zahraniční studijní praxe je prvkem ovlivňujícím nástupní mzdu absolventa.

Hlasujte v ANKETĚ a vyhrajte ceny

Panáček

Server Podnikatel.cz a Poštovní spořitelna pro vás společně připravili anketu, která by měla poodhalit některé z problémů, které trápí české živnostníky a segment malých a středních firem.

Podělte se s námi o vaše dobréšpatné zkušenosti. Máte také šanci získat výsledky ankety na svůj email a navíc dostat zajímavé ceny!

HLASOVAT »

„Zkušenosti se studiem či prací v zahraničí mohou kandidátovi ve výběrovém řízení velmi pomoci,” říká pro server Měšec.cz Jan Kopecký z oddělení HR Communication společnosti Siemens. Většina zaměstnanců společnosti totiž používá cizí jazyk téměř denně. Proto je úroveň jazykových znalostí jedním ze základních kritérií výběru. „Zahraniční stáž přináší účastníkům možnost výrazně zdokonalit nejen své jazykové, ale také komunikační a organizační dovednosti,” dodává Kopecký.

„Studium v zahraničí svědčí o určité vyspělosti, nasbírání zkušeností, poznání jiných kultur a prostředí. Předpokládáme, že studium kandidáta zocelí a pomůže mu mít nadhled,” myslí si o zahraničních pobytech Lucie Hlavová, Senior Business Partner oddělení HR Vodafone ČR.

Zkušenosti ze zahraničí se pak na studentech projevují i v následném pracovním zařazení. Zdeněk Šíma se domnívá, že především samostatnost a ochota řešit problémy jsou viditelnými prvky v práci člověka se zahraniční zkušeností, ať již studijní či pracovní. Jan Kopecký za společnost Siemens uvádí, že mezinárodní zkušenost může mít bezprostřední vliv na produktivitu zejména ve schopnosti využít cizí jazyk. „Naše zkušenosti také ukazují, že zahraniční stáž podporuje celkový rozhled a pomáhá rozvíjet sociální a měkké dovednosti, například iniciativu při řešení problémů nebo schopnost prosadit se,” dodává Kopecký pro server Měšec.cz.

Na zemi nezáleží

Země, ve které student svou zahraniční stáž uskutečnil, nehraje při výběru pracovníků roli. Jestliže je však zaměstnavatel zaměřený na specifickou zemi a hledá exportního manažera pro cílovou oblast, zřejmě bude vybírat takového, který v dané zemi má již nějaké zkušenosti. U ostatních pracovních pozic se ale lidé z personálních oddělení shodují, že na zemi nezáleží. Spíš je zajímá délka pobytu. Jan Kopecký říká: „Z pohledu jazykové vybavenosti se jednotlivé země výrazně neliší, úroveň nabytých vědomostí závisí zejména na délce pobytu. Aby se na studentovi pobyt nějak projevil, je třeba, aby trval minimálně 3 - 6 měsíců, ideální doba je asi 1 rok. Vždy však záleží na aktivním přístupu samotného studenta.”

Podle studentů zahraniční pobyt víc dává než bere

Ještě jsem nepotkal studenta, který byl na zahraničním pobytu a řekl by, že mu to nic nedalo. Právě naopak. Studenti se o pobytu vyjadřují s velikým nadšením a výčet věcí, které jim zahraniční zkušenost do života přinesla, je většinou delší.

dan_z_prijmu

Milan Turoň, který strávil semestr v tureckém Canakkale, si pochvaluje zlepšení angličtiny, zvýšení kreativity a získání nového pohledu na svět. Ivana Ševčíková, která byla semestr na belgické Université catholique de Louvain, považuje za největší přínos ze zahraničního pobytu získání větší samostatnosti. Kromě lepší znalosti francouzského jazyka. „Člověk se o sebe musí umět postarat v cizím prostředí, což mu podle mě hodně dá do života. Nenechá se jen tak něčím rozhodit a neutíká před problémy, naopak se je snaží vyřešit. Studijní pobyt v zahraničí taky studenty naučí toleranci k jiným kulturám. Lidé, kteří nějakým podobným programem prošli, jsou většinou velmi otevření, přátelští a snaží se vyjít s ostatními. Osobně si také velmi vážím toho, že jsem měla možnost potkat spoustu skvělých lidí a ještě více toho, že někteří zůstali mými přáteli doteď,” svěřuje se Ševčíková.

Martin Kerek, který absolvoval pobyt jak na jihu v Turecku, tak na severu ve Finsku, popsal přínos z těchto pobytů přímo básnicky: „Míra toho, kolik a v čem se člověk může zlepšit, závisí na tom, kolik je schopný obětovat. Je velmi dobré, když se potkáváte na svém pobytu s domorodci, cestujete po jejich zemi, čtete jejich knihy, snažíte se pochopit jejich kulturu, naučit se fráze z jejich jazyka. Tehdy si začnete všímat odlišnosti mezi kulturou, ze které jste přijeli a ve které se momentálně nacházíte. Můžete pozorovat v čem jako člověk respektive národ vynikáte, v čem například zaostáváte a můžete být lepší.” Na závěr vzkazuje všem, kteří ještě na zahraničním pobytu nebyli: „Nikdo jiný na světě nenabídne někomu určitý balík peněz, aby se vzdělával, cestoval a poznával nepoznané v době okolo čtyř měsíců a v zemi, která mu je sympatická, kterou doteď mohl vidět jenom na obrázcích. Taková šance se nám nabízí, jen dokud jsme na vysoké škole. Jak se říká, odvážným patří svět, tak proč to nevyzkoušet. Člověku to dává zpátky víc, než to bere.”

Máte za sebou zahraniční studijní pobyt nebo se na něj chystáte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktor. Peter Bayer je studentem Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné, obor finance, v němž se taky hodlá uplatnit i po absolutoriu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).