Hlavní navigace

Zahraniční obchod v lednu: Výsledkem je další rekord

8. 3. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Obchodní bilance skončila v lednu rekordně vysokým přebytkem v hodnotě 29,6 mld. Kč, což je výsledek meziročně o 11,7 mld. Kč lepší. Vývoz i dovoz v porovnání s předchozím měsícem zrychlil meziroční tempo růstu na 11,0 %, respektive na 6,3 %.

Zahraniční obchod zůstává hlavním zdrojem pozitivních dat z reálné ekonomiky. Především vyšší tempo růstu vývozů dokazuje relativně stabilní poptávku po českém zboží. S tou souvisí i zvýšení tempa vývozu do Německa, potažmo do celé Evropské unie. Český vývoz tak prokazuje částečnou odolnost vůči ekonomickému zpomalení v Evropě.

Z hlediska komoditní struktury se stále daří hlavní složce vývozní části zahraničního obchodu. Stroje a dopravní prostředky meziročně rostly o 11,0 % a dávají tak relativně dobrou předzvěst pro lednové výsledky průmyslu.

Jiný pohled na lednové výsledky však odhalí i jisté vady na kráse. Dovozy sice meziročně zrychlily růst v korunovém vyjádření, ale za tímto vývojem stojí převážně kurzové variace. V přepočtu na eura dovoz zpomalil z prosincových 3,6 % na 1,8 %. V dolarech dokonce vývoz meziročně poklesl.  Je tak vidět, že firmy váhají s nákupy vstupů pro uspokojení budoucí poptávky po jejich produkci.

dan_z_prijmu

Taktéž domácnosti nemají dostatek prostředků pro nákupy zboží na zahraničních trzích. Navíc slabá koruna v kombinaci s cenami komodit (především ropy) bude působit přes ceny vstupů negativně na ziskovost firem. Ty totiž kvůli vysoké konkurenci a slabé poptávce nemohou tyto změny v plné míře kompenzovat zvýšením cen.

Registrovaná míra nezaměstnanosti vzrostla v únoru meziměsíčně o 0,1 procentního bodu na 9,2 %. Počet uchazečů o práci se tak zvýšil na 541 685 osob. V porovnání s únorem minulého roku je nezaměstnanost o 0,4 procentního bodu nižší. Počet volných pracovních míst po sérii poklesů vzrostl meziměsíčně o 6,4 % na 36 671 a tím se snížil počet uchazečů připadajících na jedno volné pracovní místo (z lednových 15,5 na 14,8). 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je makroekonomický analytik GE Money Bank

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).