Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Začíná utahování opasků od slurip - výborně - takže místo toho, aby stát motivoval...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 5. 2003 9:51

    slurip (neregistrovaný)

    výborně - takže místo toho, aby stát motivoval nemocné jít se domů na pár dní "vyležet" a neohrožovat kolegy, tak každý raději bude dál chodit do práce, protože první 3 dny budou nejhůř placené. Tím nakazí všechny ostatní. Až bude všem už pěkně blbě tak nakonec stejně zůstanou doma, ale rovnou aspoň dva týdny, aby z toho státu taky něco dostali - přece nepůjdou zpátky do práce po týdnu, když se jim právě v tu chvíli navyšuje nemocenská.

    Správný model by podle mě byl max. nemocenská prvních 3-5 dnů, pak snížit, a na běžné nemoci delší než 2-4 týdny komerční pojištění. Ale asi s vyjímkou určitých závažných dlouhodobých nemocí, které by měl pokrýt stát.

    Stát by tím ušetřil mnohem víc a lidi by motivoval zůstat pár dní doma aby se uzdavili, neohrožovali ostatní a byli co nejdříve opět maximálně výkonní, ale aby se doma na druhou stranu neflákali zbytečně.

  • 14. 5. 2003 10:47

    LK (neregistrovaný)

    On člověk s vyšším příjmem (několik tisíc Kč denně) si nemohl dovolit marodit už teď. Představte si, že místo třeba 1500Kč za den dostanete ušmudlané 400Kč. Známí to řeší tak, že si raději vezmou dovolenou, která je proplácená v plné výši.
    Znám zaměstnavatele, kteří platí plnou nemocenskou z vlastí kapsy, většinou je to limitované (např. na 3 dny, jinde na první měsíc nemoci apod.), takže si člověk může dovolit marodit bez obav, že nezaplatí hypotéku, leasing apod. Ale je fakt, že takový přístup zaměstnavatele je spíš vyjímkou.

  • 14. 5. 2003 11:20

    Petra (neregistrovaný)

    Já musím říct, že nám se ve firmě systém proplácení krátkých nemocí osvědčil. Ale naštěstí u nás pracují lidé, kteří chápou, že i pro ně je toto výhodou a nezneužívají benevolentního systému. Všichni ví, že pokud by se jednou přišlo na to, že místo léčení nemoci někde pobíhá, tak nejen, že mu padne tato výhoda, ale i všechny ostatní. Prostě ztratí důvěru zaměstnavatele a má po srandě.
    Jenže dokud budou existovat lidé, kteří místo dovolené vezmou nemocenskou a vyjedou na chatu na horský vzduch a kašlou na to, že třeba na jejich místo musí nastoupit kolega atd. pak je to všechno o ničem.

  • 14. 5. 2003 11:48

    LK (neregistrovaný)

    Jasně, ono taky kdo má nějakých 30+K, tak to asi moc velký flákač nebude a bere to od firmy jako benefit pro případ nouze, aby si mohl dovolit marodit. To zneužívání by bylo velmi kontraproduktivní, přesně jako píšete.

  • 14. 5. 2003 15:51

    Ode mne (neregistrovaný)

    Ano, je to paskvil, ale zásadní chyba je v tom, že se platí za dny kalendářní a ne za pracovní. Za nemoc od pátku do neděle tak ztratíte jeden den platu a získáte tři dny nemocenské čili většina je v plusu!
    O nepřetržité provozy bych se nestaral, většinou nemají až tak hladové mzdy, jednou dvakrát za rok výpadek dvou placených dnů přežijou, a při delší nemoci je to jedno.

  • 14. 5. 2003 12:03

    ppetr (neregistrovaný)

    ja si beru taky dovolenou a mohu vas ubezpecit,ze marodit jen tak, je pro me prilis velky luxus.ten 1-2 dny v roce ktere na to objetuji se mi rozhodne vyplati.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).