Hlavní navigace

Za práci v jiném městě odměna. Příspěvky na dopravu a stěhování jsou jisté jen do půlky roku

9. 3. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Dalibor Z. Chvátal
Desítky milionů korun už stát vyplatil lidem, kteří dojíždí za prací nebo se za ní odstěhovali. Pilotní projekty skončí v polovině roku 2018. Víme, kdy o ně můžete žádat.

Česko má sice rekordně nízkou nezaměstnanost i počet volných pracovních míst, Úřad práce ČR i tak láká dlouhodobě nezaměstnané na speciální příspěvky, které mají podpořit ochotu cestovat za prací. Na příspěvku na dojížďku je možné získat až 3500 korun měsíčně, kdo se pak za prací přestěhuje, může na to získat jednorázovou podporu 50 tisíc korun.

V půlce roku u obou příspěvků skončí doba pilotního provozu, zda se v rámci aktivní politiky zaměstnanosti budou vyplácet i poté, zatím není jasné. Dosavadní realizaci vyhodnotí Úřad práce ČR společně s Ministerstvem práce a sociálních věcí v polovině letošního roku. Na základě toho by pak mělo ministerstvo dále rozhodnout, zda tato praxe bude pokračovat i v budoucnu, řekla serveru Měšec.cz Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR.

Příspěvek na dojíždění za prací nabízely úřady práce od dubna roku 2016 v pěti krajích, od listopadu roku 2016 už je dostupný ve všech regionech. Do konce února roku 2018 o něj požádalo celkem 6415 lidí. Nejvíce v Moravskoslezském (1811), Olomouckém (1535), Jihomoravském (626) a Ústeckém (605) kraji. Naposledy v únoru přijaly úřady 295 žádostí o příspěvek. V roce 2017 Úřad práce ČR na podporu dojíždění vyplatil celkem 24,8 milionu korun.

Kde vzít lidi?

Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 3,7 procenta. Bez práce bylo zhruba 281 tisíc lidí, což je nejnižší únorové číslo nejméně od roku 1997. Loni v únoru činila nezaměstnanost 5,1 procenta. Opět narostl počet volných pracovních míst. Firmy tak dál řeší, kde vzít nové zaměstnance, a dál roste tlak na zvyšování mezd. Volných pracovních míst bylo na úřadech práce v únoru zhruba 239 tisíc (čtěte podrobnosti).

Příspěvek už pobíralo nebo pobírá 4181 lidí, kteří dlouhodobě nemohli najít práci. Od Úřadu práce nejčastěji dostávají měsíční částku ve výši 1500 a 2500 Kč. Jsou mezi nimi lidé různých profesí, například administrativní pracovníci, výrobní dělníci, prodavači, automechanik, lakýrník, vychovatel, zdravotníci, programátor, skladníci, učitelé nebo třeba obchodní zástupce, říká Beránková.

O jednorázový příspěvek na přestěhování se za prací ve výši 50 000 Kč je možné žádat od loňského listopadu, dosud tak učinilo 261 zájemců. Nejvíce v Moravskoslezském (62), Olomouckém (51), Zlínském (31) a Jihomoravském (26) kraji. Celkem 118 z těchto žádostí už Úřad práce ČR schválil, a vyplatil tak celkem téměř šest milionů korun. 

Vzdálenosti přestěhování se liší, v některých případech dosahují i 300 kilometrů. Mezi žadateli se objevují například administrativní pracovníci, zdravotní sestry, specialisté v obchodní sféře a cestovním ruchu, pracovník v sociálních službách, zámečník nebo školnice, dodává Beránková.

Podmínky pro příspěvek na dojížďku

Příspěvek na dojíždění za prací je určen těm, kdo jsou v evidenci Úřadu práce ČR nepřetržitě déle než pět měsíců. Tato lhůta neplatí u lidí, kteří přišli o práci v důsledku hromadného propouštění. Výjimku z pětiměsíční lhůty mohou dostat i lidé, kterým s ohledem na jejich kvalifikaci, dosavadní praxi, věk, péči o dítě nebo zdravotní stav nebude úřad práce schopný zprostředkovat zaměstnání v místě jejich bydliště.

Dále je třeba uzavřít nový pracovní poměr v jiné obci, než ve které bydlíte. O příspěvek tak není možné žádat například na dojíždění z jednoho konce Prahy na druhý. Pracovní poměr musí být uzavřený na dobu neurčitou nebo na dobu určitou minimálně v délce šesti měsíců. Zaměstnání musí také být s jedním konkrétním místem výkonu práce, musí mít jasně stanovenou adresu. S výjimkou Moravskoslezského kraje pak tato práce nesmí být v zahraničí.

Úřad práce při rozhodování, zda příspěvek přidělí, zkoumá i to, zda máte jediné známé bydliště, zda je tedy stejná adresa trvalého pobytu a adresa pro doručování. Musí tomu tak být nejméně od prvního dne měsíce, který předcházel měsíci, v němž jste o příspěvek požádali.

Příspěvek nedostanete, pokud vaše mzda překračuje 1,5násobek průměrné mzdy (bere se ta z vyhlášky ministerstva práce). Nedostane jej ani ten, kdo se vrací k zaměstnavateli, u kterého už v předchozích dvou letech pracoval. Vyloučeny jsou i pracovní smlouvy u zaměstnavatelů, u kterých jste v době podání žádosti nebo v měsíci předchozím vykonávali takzvané nekolidující zaměstnání, tedy například práci na dohodu, která nebrání evidenci na úřadu práce.

Žádost o přidělení příspěvku musíte podat nejpozději jeden pracovní den před nástupem do nového zaměstnání a zároveň v době vedení v evidenci o zaměstnání. 

Pokud vám úřad práce příspěvek na dojíždění přidělí, stane se tak maximálně na příštích 12 měsíců. Během této doby budete muset každý měsíc dokládat výplatní list, až poté vám úřad příplatek vyplatí. 

Výše příspěvku se pohybuje v rozmezí od 1000 do 3500 Kč měsíčně podle dojezdové vzdálenosti. Minimum je 10 kilometrů. Výjimka platí pro případy, kdy mezi bydlištěm a místem výkonu práce neexistuje pravidelné spojení veřejnou dopravou. Na nejvyšší částku dosáhnou ti, kteří za prací dojíždí více než 50 kilometrů.

Výše měsíčního příspěvku podle délky dojíždění
Dojezdová vzdálenost Výše měsíčního příspěvku
Do 10 km Pouze v případě, že není spojení veřejnou dopravou, a to 1000 Kč.
Od 10 do 25 km 1500 Kč
Od 25 do 50 km 2500 Kč
Nad 50 km 3500 Kč

Zdroj: Úřad práce ČR

Podmínky pro příspěvek na stěhování

Podobné podmínky, jaké je třeba splnit pro příspěvek na dojíždění, platí i u příspěvku na přestěhování. O jednorázových 50 tisíc korun můžete žádat až šest měsíců poté, co jste si novou práci našli a co jste tedy odešli z evidence úřadu práce. Zároveň je třeba se přestěhovat alespoň o 50 kilometrů.

skoleni_15_4

I tento příspěvek je pro nezaměstnané, kteří byli v evidenci alespoň pět měsíců nebo přišli o práci v rámci hromadného propouštění. Výjimku z pětiměsíční lhůty mohou i u tohoto příspěvku dostat i lidé, kterým s ohledem na jejich kvalifikaci, dosavadní praxi, věk, péči o dítě nebo zdravotní stav nebude úřad práce schopný zprostředkovat zaměstnání v místě jejich bydliště.

Pracovní smlouva musí být rovněž uzavřena na dobu neurčitou, nebo alespoň na šest měsíců. Zároveň platí, že pokud v nové práci nevydržíte alespoň půl roku, budete muset příspěvek na stěhování vracet.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).