Hlavní navigace

Za kolik bydlet?

22. 10. 2002
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Jiný kraj, jiný mrav. A také jiný plat. Proč se tedy nepřestěhovat za vyšším platem? Stačí si vybrat lokalitu, dům a stěhování může začít. Hypoteční banky vám dnes půjčí peníze až do plné ceny nemovitosti. Kolik ale za rodinný dům zaplatíte? A vyplatí se vám stěhování za vyšší mzdou?

Tržní ekonomika nutí nezaměstnané ke stěhování za prací. Za lepším místem se stěhují i zaměstnaní s nízkými platy. Největším (finančním) problémem změny místa je v takovém případě změna bydliště. Je třeba sehnat nové bydlo, tak proč ne třeba rodinný dům?

Jihočeský kraj
Jihočeský kraj patří co do cen realit k dražší skupině. K vyššímu průměru patří jak ceny domů ve městech, tak mimo město. Zařízený dům v dobrém stavu situovaný ve městě stojí v nabídkách realitních kanceláří okolo 5,5 milionu korun. V ceně kolem 3 milionů korun se pohybují ceny řadových domků, či samostatných rodinných domů ve městě. Čím dále od města, tím nižší cena – ze 3 milionů klesá přibližně na polovinu. V Českých Budějovicích lze dokonce koupit činžovní obydlený dům v ceně kolem 11 mil. Kč. Dům s místnostmi 4+1 přijde zájemce na 2,5 milionu korun. Domek v horším stavu ve vesnici či malém městě stojí pod 500 tisíc.

Co se týče výše průměrného výdělku, umístil se Jihočeský kraj na 5. místě, s 16 745 Kč/měsíc. Srovnáme-li výši cen za nemovitosti a výši příjmů, nevyjde nám příliš příznivý výsledek. 

Jihomoravský kraj
Přestože většina lidí při koupi domku myslí spíše na samotu u lesa než na ruch velkoměsta, jsou ceny domů ve městě až dvojnásobně vyšší než ve vesnicích. V Jihomoravském kraji platí, že čím blíže je objekt Brnu či Znojmu, tím je dražší. Cena většího rodinného domu blízko města se pohybuje mezi 2 a 3 miliony korun. Menší dům v blízkosti Znojma je k mání za 2 miliony. V menších městech jako je Bezkov, Banice, Bedřichov a další se ceny srovnatelně velkých rodinných domů pohybují kolem 1 milionu korun.

Vezmeme-li v potaz kvalitu objektu, dostaneme se k závěru, že koupě domků ve vesnicích je na jihu Moravy výhodnější než na jihu Čech. Na druhou stranu výše průměrného měsíčního výdělku je zde o něco menší – 15 997 Kč/měsíc.

Karlovarský kraj
Karlovarský kraj je cenově velmi ovlivněn přílivem majetných turistů ze všech světových stran. Nicméně více než celého kraje se týká předraženost jen Karlových Varů jako takových. Totéž platí i o nemovitostech. V menším městě, jako je Aš, jsou rodinné domky za cenu něco málo přes 1 milion korun. Ve větším Chebu jsou to již 2,5 – 3 miliony.

Sháníme-li domek v Mariánských lázních, přijde nás to na sumu pod 2 miliony. Ovšem vila se zahradou v tomtéž městě by stála mezi 3 a 5 miliony, podle velikosti a polohy ve městě. Opustíme-li město a rozhlédneme-li se po osamocenějším stavení, nalezneme nabídky za cenu nižší než milion.

Měsíční výdělek občanů Karlovarského kraje patří k průměru v republice. Také ceny nemovitostí se drží zlaté střední cesty. Znamená to, že v jiných krajích nalezneme zároveň levnější i dražší objekty. O něco nižší průměr zde představuje průměrná mzda, která činí 16 007 Kč/měsíc.

Královéhradecký kraj
V menších obcích, jako je Broumov či Bezděkov, kolísá cena rodinných domků v rozmezí 500 a 900 tisíc korun. S vzrůstající rozlohou města vzrůstá i cena – v Adršpachu by stál podobný dům již více než milion korun. Cena pěkného domu v obci, jako je Barchov, se může vyšplhat poměrně vysoko, na více než 1,5 milionu, kdežto větší nebo nový rodinný dům daleko od města přijde kupce na sumu kolem 750 tisíc.

Ceny nemovitostí jsou v zásadě nižší než v ostatních krajích. Ale rozdíl není příliš markantní, porovnáme-li všechny podmínky, jako je kvalita domů a jejich vzdálenost od města. Markantní rozdíl není však ani v průměrné měsíční mzdě, která přeci jen je o něco nižší než jinde – 15 944 Kč/měsíc

Liberecký kraj
Liberecký kraj v sobě zahrnuje i velmi vyhledávanou a turisty navštěvovanou oblast kolem Máchova jezera. Kvůli její popularitě se v ní cena chat a chalup pohybuje mezi 1,5 a 2 miliony korun, což je řádově až o milion korun více než v jiných částech kraje.

Cena domů v obcích, jako je Chrastava, se pohybuje mezi 700 a 900 tisíci. Dál od města, obzvlášť od Liberce, cena klesá. Jedná-li se o lokaci zajímavou nebo výhodnou, jako je zmiňované Máchovo jezero, cena opět vzroste. Například v Chlumu se cena za rodinný domek pohybuje ve výši kolem 1,5 milionu.

V Libereckém kraji není příliš velká nabídka opravdu levných stavení. Většina se drží průměru. Podobné je to s průměrným měsíčním výdělkem, který je 16 014Kč.

Moravskoslezský kraj
V Moravskoslezském kraji je nabídka nemovitostí tvořena převážně domy mimo město. Nabídky by se daly rozdělit do dvou hlavních částí – domy v blízkosti měst (Český Těšín, Albrechtice, Bruntál) či v blízkosti hraničního přechodu za cenu od 1 do 2,5 milionů, dále pak stavení stará, horší kvality a daleko od měst, za cenu přes půl milionu, nepřesahující však jeden milion korun.

Ceny nemovitostí v kraji nepřesahují celorepublikový průměr, výše výdělku je však příznivější než ve výše uvedených oblastech – 17 576 Kč/měsíc.

Olomoucký kraj
V Olomouckém kraji syrečků se cena domků pohybuje v rozmezí 1 až 3 miliony korun. Jako vždy se cena odvíjí od vzdálenosti domu od města a podle stavu budovy. Zajímavostí tohoto kraje v oblasti realit je široká nabídka chat a chalup. Cena takovýchto objektů se pohybuje ve dvou relacích: kolem 300 tisíc a kolem 800 tisíc.

Průměrný výdělek je o něco nižší než jinde, stejně tak jsou nižší i ceny chalup. Průměrný měsíční plat je 15 699 Kč.


Pardubický kraj
Velké domy nebo domy s velkými pozemky vyjdou v Pardubickém kraji na více než 2 miliony. Snížení cen s postupující vzdáleností od města je velmi patrné – chalupy a rodinné domky v Jevíčku, Chrastavci a podobných lokalitách stojí pod 300 tisíc Kč. Ve větších městech se cena domů pohybuje kolem 2 milionů, ale za městem již jen kolem 500 tisíc Kč. Chalupy a menší domky přijdou zájemce v průměru na 200 až 600 tisíc korun.

Průměrný měsíční výdělek je nejmenší ze všech v republice – 15 429 Kč/měsíc, nejmenší jsou však zároveň ceny nemovitostí.

Plzeňský kraj
Ve městech jako jsou Bezdružice, Bor u Tachova či Buková stojí rodinný dům kolem 1,5 milionu. Když se poštěstí, lze nalézt dům i za cenu nižší, necelý milion. Čím dále od Plzně, tím je cena menší – v malých vesnicích či na samotách se cena domů pohybuje řádově ve statisících korun.

Přestože je průměrný měsíční výdělek vyšší než ve výše uvedených jmenovaných krajích – 17 565 Kč/měsíc, je cena zejména obytných nemovitostí situovaných dále od měst srovnatelná s ostatními, v mnohých případech je i nižší.

Pražský kraj
V Praze je draze. Toto úsloví se říkalo odnepaměti a pravděpodobně jen tak z našich myslí nezmizí. Velký rodinný dům nebo domek s pozemky vyjde na 4, někdy až na 8 milionů, řadový rodinný domek například v Brandýse stojí 1,3 miliony, v Kostelci n. Labem 1,7 milionu korun. Za rodinný dům 4+1 v Praze – Bráníku zaplatí kupec 5,5 milionu Kč. Pozemek pro stavbu obytného stavení v Praze – západ stojí kolem 2 milionů korun.

Je však nutné vzít v potaz výši průměrné mzdy, která činí 23 925 Kč za měsíc, což je nesrovnatelně více než v jiných krajích.

Středočeský kraj
Ve Středočeském kraji se cena rodinného domu mimo město udrží pod hranicí 1 milionu korun. Stejná je cena nedostavěných či malých domků ve městě. V Benešově je cena domků velmi proměnlivá. Pohybuje se v rozmezí 1 až 5 milionů, nejčastěji se drží průměru, tedy 3 milionů korun. V menším městě, například Benátkách nad Jizerou lze pořídit dům za 1 milion korun. Domy z nabídky, které stojí mimo největší města kraje, dosahují ceny kolem milionu korun. To je velmi podobná cena jako ve většině krajů. Přitom je měsíční mzda vyšší než jinde – 18 782 Kč měsíčně.

Ústecký kraj
Obohacený dům (garáží, zahradou…) v Chomutově může dosáhnout ceny až 4 miliony korun. Rodinná vila pak vyjde o 1 milion levněji. Řadový domek nedosahuje obvykle ceny přes 1,5 milionu a samostatný rodinný dům lze sehnat za 1,5 až 2 miliony korun. V menších lokalitách se jeho cena pohybuje kolem 500 tisíc. Cena obyčejné chalupy se pohybuje v rozmezí 300 až 750 tisíc. Luxusní chata může stát až 1,3 miliony Kč.

Domy ve městech jsou ve srovnání s ostatními kraji dražší, ceny chalup se však nevymykají průměru. Při průměrné mzdě 18 328 Kč za měsíc jsou ceny odpovídající.

Vysočina
Větší rodinné domy v oblasti, jako je Chotěboř, se pohybují cenově kolem 1 milionu korun. Dvougenerační, určené k podnikání nebo speciálně vybavené domy lze sehnat za cenu v rozmezí 1,5 až 3 milionů korun. Menší domy ve městě, nebo daleko od města patří do stejné cenové kategorie – nepřesahují cenou milion.

Ceny domů ve městech nejsou vysoké, to ale není ani průměrný plat, který je 14 924 Kč za měsíc.

Zlínský kraj
Ve Zlínském kraji jsou ceny nemovitostí velmi vyrovnané. V menších lokacích, jako je Hulín, Koryčny a podobné, se cena rodinných domů rovná přibližně jednomu milionu korun. Jen o málo více stojí velké rodinné domy v týchž oblastech.

Ceny jsou velmi příznivé, odpovídají výši příjmů, které jsou 15 023 Kč/měsíc.

Cena nemovitostí se však odvíjí i od stavu nemovitosti. Proto nižší pořizovací cena nemusí znamenat nižší náklady na bydlení, ale je třeba počítat i s nutnými náklady na opravu a rekonstrukci. Navíc – ceny nemovitostí se liší stejně jako jeden dům od druhého. Nelze se rozhodovat čistě podle ceny, ale je třeba zahrnout i další skutečnosti, například rozložení místností a samozřejmě velikost.

skoleni_15_4

V dnešní době sehnat peníze na nové bydlení nemusí být problém. Hypoteční banky zaplatí celou cenu pořizované nemovitosti a vám stačí jen dostatečný příjem. Uveden je vždy průměrný příjem, který slouží pouze jako orientace příjmové hladiny. Kdo z nás bere právě průměrný příjem? Může se dokonce stát, že člověk s minimální mzdou v Praze nalezne zaměstnání na Vysočině s platem vysoce nadprůměrným.

Poznámka: Informace o průměrné výši měsíční mzdy pocházejí ze zdrojů Ministerstva práce a sociálních věcí.

Kde byste chteli bydlet?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).