Hlavní navigace

Za dítě ZTP/P můžete využít vyšší slevu na dani. Stačí změnit pořadí

12. 2. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Máte více dětí a jedno z nich je ZTP/P? Správným pořadím dětí můžete získat větší daňovou slevu. Ukážeme vám, jak na to.

Daňové zvýhodnění na dítě či na děti může využít každý pracující nebo samostatně výdělečný občan, který s těmito dětmi žije ve společné domácnosti a neuplatňuje výdajové paušály. Výše slevy na dítě je určena tím, kolik dětí máte a zda jsou tyto děti případně nositeli průkazu ZTP/P.

Výše slev na dítě je následující:

  • Na 1. dítě se uplatní sleva ve výši 13 404 Kč ročně (1117 Kč měsíčně).
  • Na 2. dítě se uplatní sleva na dani ve výši 15 804 Kč (1317 Kč měsíčně).
  • Na 3. a každé další dítě uplatníte slevu na dani ve výši 17 004 Kč (1417 Kč měsíčně).

Výše slev na dítě ZTP/P je dvojnásobná:

  • Na 1. dítě ZTP/P uplatníte slevu na dani ve výši 26 808 Kč ročně (2234 Kč měsíčně).
  • Na 2. dítě ZTP/P se vám počítá sleva na dani ve výši 31 608 Kč (2634 Kč měsíčně).
  • Na 3. a každé další dítě ZTP/P je sleva na dani ve výši 34 008 Kč (2834 Kč měsíčně).

Jak to napsat do daňového přiznání?

Menší zádrhel nastává, když máte své děti zanést do daňového přiznání. Pokud máte jen jedno dítě, vidíte výši slevy na první pohled, stačí letmý pohled do příslušné tabulky. Pokud máte více dětí, ale žádné z nich není ZTP/P, je vaše situace také jednoduchá. Řídíte se pouze jednou tabulkou a výše slev postupně stoupá s každým dítětem.

Máte-li ale více dětí, z nichž jedno či více, ale ne všechny, jsou ZTP/P, může se stát, že špatně vyplněným daňovým přiznáním se zbytečně připravíte o tisíce korun. V tuto chvíli totiž musíte kombinovat obě tabulky, a pokud zařadíte své dítě na špatné místo, započítá se vám nižší sleva na dani.

Stát totiž neukládá, v jakém pořadí máte své děti do daňového přiznání uvést. Zda od nejmladšího po nejstarší, opačně, nebo zcela náhodně. Je jen na vašem uvážení, podle jakého klíče děti uvedete, datum narození totiž nerozhoduje.

Příklad 1

Ukážeme si rozdíl ve slevě na dani na příkladě. Máte 2 děti, z nichž jedno je ZTP/P. Do daňového přiznání je můžete zanést dvěma způsoby:

  • Dítě s průkazem ZTP/P zanesete na první místo.
  • Dítě s průkazem ZTP/P zanesete na druhé místo.

V prvním případě budou slevy na dani následující. Dítě s průkazem ZTP/P jste uvedli na první místo, takže si za něj můžete odečíst slevu na dani ve výši 26 808 Kč (výše slevy na 1. dítě ZTP/P). Druhé dítě nemá tento průkaz, a tudíž se bude výše slevy na dani řídit jinou tabulkou. Dáváte ho ale na druhé místo, takže mu přísluší sleva na dani ve výši 15 804 Kč (výše slevy na 2. dítě bez průkazu ZTP/P).

Výše slevy na dani v případě, že dítě s průkazem ZTP/P uvedete na první místo.
Autor: Veronika Doskočilová

Výše slevy na dani v případě, že dítě s průkazem ZTP/P uvedete na první místo.

Celková výše slevy je 42 612 Kč (26 808 + 15 804).

Lze to ale i opačně, protože zákon vám neukládá, v jakém pořadí máte děti v daňových přiznáních uvádět. V druhém případě tedy první místo zaujímá dítě bez průkazu. Na základě toho si na něj můžete odečíst slevu na dani ve výši 13 404 Kč (výše slevy na 1. dítě bez průkazu ZTP/P). Na druhé místo jste napsali dítě s průkazem ZTP/P, takže si na něj můžete odečíst slevu na dani ve výši 31 608 Kč (výše slevy na 2. dítě s průkazem ZTP/P).

Výše slevy na dani v případě, že dítě s průkazem ZTP/P uvedete na druhé místo.
Autor: Veronika Doskočilová

Výše slevy na dani v případě, že dítě s průkazem ZTP/P uvedete na druhé místo.

Celková výše slevy je 45 012 Kč (13 404 + 31 608).

Pokud vyplníte daňové přiznání prvním způsobem, zbytečně se připravíte o slevu na dani ve výši 2400 Kč. Nemusí se to zdát jako velká částka, ale pokud máte dětí více, částka se samozřejmě navyšuje.

Příklad 2

Máte 4 děti a jedno z nich je ZTP/P. V tomto případě máte více možností, jak děti do daňového přiznání zavést:

  • Dítě s průkazem ZTP/P umístíte na první místo.
  • Dítě s průkazem ZTP/P umístíte na druhé místo.
  • Dítě s průkazem ZTP/P umístíte na třetí místo.
  • Dítě s průkazem ZTP/P umístíte na čtvrté místo.

Tentokrát si nebudeme ukazovat všechny možnosti, ale pouze rozdíl mezi tím, pokud dítě napíšete na první a poslední místo.

Dítě s průkazem ZTP/P jste umístili na první místo, takže sleva na dani za toto dítě bude činit 26 808 Kč. Druhé a další děti průkaz nemají, takže slevy na dani budou činit 15 804 Kč (výše slevy na dani za 2. dítě), 17 004 Kč (výše slevy na dani za 3. dítě) a 17 004 (výše slevy na dani za 4. dítě – ta se již nemění).

Výše slevy na dani, pokud dítě s průkazem ZTP/P uvedete na první místo.
Autor: Veronika Doskočilová

Výše slevy na dani, pokud dítě s průkazem ZTP/P uvedete na první místo.

Celková výše slevy na dani bude činit 76 620 Kč (26 808 + 15 804 + 17 004 + 17 004).

A teď opačně. Vaše 3 děti bez průkazu jste uvedli na první 3 místa. Výše slev na dani na tyto děti bude činit 13 404 Kč (výše slevy na dani za 1. dítě), 15 804 Kč (výše slevy na dani za 2. dítě) a 17 004 Kč (výše slevy na dani za 3. dítě). Na čtvrté místo jste uvedli dítě s průkazem ZTP/P, takže si na něj můžete odečíst slevu ve výši 34 008 Kč (výše slevy na dani za 3. a další dítě s průkazem ZTP/P).

Výše slevy na dani, pokud dítě s průkazem ZTP/P uvedete na poslední místo.
Autor: Veronika Doskočilová

Výše slevy na dani, pokud dítě s průkazem ZTP/P uvedete na poslední místo.

Celková výše slevy na dani bude 80 220 Kč (13 404 + 15 804 + 17 004 + 34 008).

Rozdíl ve výši slevy v tomto případě dělá 3 600 Kč.

Takovýto postup, kdy si sami vyberete, v jakém pořadí uvedete své děti do daňového přiznání, je zcela v souladu se zákonem. Záleží na poplatníkovi, na které z dětí si uplatní daňové zvýhodnění ve výši stanovené na jedno dítě, na které ve výši stanovené na druhé dítě, příp. ve výši stanovené na třetí a každé další dítě, a v jakém pořadí uvede děti v daňovém přiznání. Je zřejmé, že poplatník v tomto případě může daňové zvýhodnění optimalizovat a dítě s průkazem ZTP/P, na které se zvyšuje daňové zvýhodnění na dvojnásobek, může poplatník nárokovat v nejvyšší možné výši, sdělila redakci Měšce Petra Petlachová, tisková mluvčí Generálního finančního ředitelství.

dan_z_prijmu

Dítě s průkazem ZTP/P vždy na poslední místo

Z uvedených příkladů je patrné, že čím dále umístíte v daňovém přiznání dítě s průkazem ZTP/P, tím větší bude výše slevy. Obecně platí, že pokud chcete uplatit slevu co nejvyšší, uveďte v daňovém přiznání dítě s průkazem ZTP/P vždy až jako poslední. Státu je totiž úplně jedno, kam a v jakém pořadí dítě napíšete. Vy se ale jakýmkoli jiným vyplněním zbytečně připravujete o možnost uplatnit vyšší slevu na dani.

K vyplnění daňového přiznání můžete využít naše daňové formuláře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).