Hlavní navigace

Za babku do Evropy

9. 4. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Evropa je zavalena nabídkou super levných letenek. Pro nás je důležité, že řada z těchto společností létá i do České republiky. Že se nejvíce vydělává na chudých trzích, je známé pravidlo. Pravidlo, které platí i pro leteckou dopravu. A levné letenky nemusí být až tak levné, jak vypadají.

Zatímco k nám ještě před rokem létaly pouze tři nízkonákladové aerolinky, jejich počet se neuvěřitelně zvyšuje. Ne že by jich tolik vznikalo (i když i to je pravda), ale stávající aerolinky si uvědomují, že je i Praha atraktivní lokalitou, kam jejich klienti rádi zavítají.

Obecné informace

Ceny, které nízkonákladové aerolinky obvykle prezentují, nebývají zpravidla konečné. Vidíte-li letenku za 450 Kč, můžete si být jisti, že neobsahuje letištní poplatky, které budou stát pravděpodobně jednou tolik.

Specifika nízkonákladových společností jsou všeobecně známá. Nízká úroveň nabízených služeb, doprava na méně frekventovaná letiště (s nižšími letištními poplatky) nebo užívání virtuálních letenek (klient většinou dostane v případě rezervace pouze číslo, kterým se pak prokazuje při odbavení). Nepříjemná je také skutečnost, že za jídlo a pití se na palubě letadla platí. I když na druhé straně k těmto praktikám přistupují i někteří klasičtí dopravci (např. Swiss).

Levné aerolinky jsou vhodné v případě, kdy je klientovi jedno, zda se dostane do své destinace včas. Očekává-li ale návazný let, může mít v případě zpoždění vážné problémy. Klasické aerolinky se o své klienty v tomto ohledu slušně starají. Také je vhodné zdůraznit, že levné aerolinky podstatně striktněji hledí na váhový limit zavazadel. Za každé kilo navíc se platí. Oproti tomu si vybavuji, že jsem kdysi položil na pás při odbavení svůj 37 kilový kufr (limit byl 20 kg) a pracovnice přepážky ani nemrkla. Při letu s EasyJet bych se zřejmě prohnul nejenom pod jeho vahou.

Výhodou zmíněných leteckých společností je hlavně cena. Ačkoliv se na první pohled ceny liší, v celkovém zúčtování (včetně letištních tax) moc velké rozdíly nejsou. Prakticky lze konstatovat, že ve většině případů lze pořídit jednosměrnou letenku za cenu blízkou tisíci korunám, obousměrnou pak za dvojnásobek. Tedy v případě, že se provede rezervace v dostatečném předstihu (tj. několik měsíců).

Kdo a kam létá

V současné době lze z České republiky (resp. z Prahy) využít služeb devíti nízkonákladových leteckých dopravců.

EasyJet létá do Bristolu, Dortmundu, East Midlands, Londýna (na Gatwick a Stansted) a Newcastlu. Nejlevnější zpáteční letenku do Londýna lze pořídit za 1 843 Kč (Gatwick), popř. za 2 143 Kč (Stansted) včetně všech poplatků.

GermanWings mají ve svém repertoáru pouze dvě destinace. Kolín-Bonn (mají společné letiště) a „nově“ také Stuttgart. A zpáteční letenka do Kolína? Nejlevnější vyjde na 1 932 Kč včetně všech poplatků.

Slovenská společnost SkyEurope létá z Prahy pouze do Košic. Jakožto společnost nabízející levné letenky na relativně chudém trhu je ale drahá. Nejlevnější zpáteční letenku lze pořídit za 3 302 Kč.

BMI Baby je dalším dopravcem z ostrovní Británie. Výběr destinací je relativně široký: Cardiff, London Gatwick, Manchester, Nottingham East Midlands a Teeside. Opět jedna cena pro srovnání. Na Gatwick a zpět do Prahy se lze dostat za 2 272 Kč.

VolareWeb je jednou z mála společností, které odvezou své klienty i na jih. Lze létat do Benátek a Milána. Cena nejlevnějších zpátečních letenek se v současnosti pohybuje na úrovni 2 313 Kč. Opět včetně všech dalších poplatků.

Jet2 létá do Leeds Bradford a do Belfastu. Cena zpáteční letenky začíná včetně všech poplatků od 1 998 Kč. Společnost FlyBe inzeruje jednosměrnou letenku z Prahy do Southamptonu za 39 liber (cca 1 850 Kč) a Snowflake sice létá do Stockholmu, nicméně během letošní letní sezóny všechny pražské lety zrušila.

Už i v Čechách!

Hitem letošní sezóny je první česká nízkonákladová letecká společnost SmartWings. Jelikož je česká, je i výběr destinací (co do různých zemí) bohatší. Následující tabulka udává přehled o cenách nejlevnějších zpátečních letenek.

Ceny zpáteční letenky Smartwings
Amsterdam 3 500 Kč
Kodaň 3 470 Kč
Madrid 3 520 Kč
Paříž 3 480 Kč
Curych 3 410 Kč

Jak je vidět, stejně jako u slovenského SkyEurope nejde v porovnání s ostatními dopravci o nic extrémně levného. Jednu velkou výhodu ale SmartWings má. Letenky se dají zakoupit v pobočkách Čedoku, což je příjemné zpestření pro ty, kdo nechtějí dávat číslo své platební karty neznámé společnosti přes internet. Nemluvě o tom, že zakoupení letenek ostatních nízkonákladových společností platební kartou přes internet bývá často zpoplatněno částkou cca 200 Kč za použití karty.

dan_z_prijmu

Konkurence ČSA?

SmartWings, jakožto dceřiná společnost Travel Servisu, se stala velkým konkurentem domácích ČSA. ČSA samozřejmě hbitě zareagovaly a začaly nabízet letenky do stejných letovisek jako SmartWings za příjemných 2 990 Kč. Včetně letištních poplatků vychází cena na 4 610 Kč.

Ačkoliv jsou ČSA stále o zhruba tisíc korun dražší, je třeba si k ceně připočítat skutečnost, že zahrnuje servis standardních leteckých společností (např. občerstvení nebo asistenci v případě nestihnutí následného letu). Podtrženo a sečteno: lze očekávat, že i čeští SmartWings budou časem muset snížit ceny svých letenek na úroveň ostatních nízkonákladových konkurentů. Nejpozději do doby, kdy nám stejné destinace nenabídnou i jiní, levnější dopravci.

Využil/a jste již levné letecké společnosti?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).