Hlavní navigace

Z regionálních měn posiloval pouze polský zlotý. O kolik?

29. 11. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Česká koruna ve čtvrtek zaznamenala marginální ztráty, když oslabila z ranních úrovní okolo 27,34 CZK/EUR na 27,36.

Zprávy a události

Peněžní zásoba v EMU se v říjnu meziročně zvýšila pouze o 1,4 % (trh 1,7 %), když v září byla vyšší o 2,0 %. Ekonomická důvěra se v listopadu zlepšila z 97,7 bodu na 98,5 bodu (trh 98,0 bodu). Zlepšení zaznamenala důvěra v průmyslu a ve službách, u spotřebitelů se nezměnila.

Německá míra nezaměstnanosti v listopadu v souladu s očekáváním stagnovala na úrovni 6,9 %. Dle předběžného odhadu inflace v listopadu mírně stoupla z 1,2 % y/y na 1,3 % (trh očekával stagnaci).

Evropská měna si ve čtvrtek připsala mírné zisky

Den díkůvzdání stál za menší likviditou. Nicméně ani dnes to nebude na trzích o moc lepší, jelikož v pátek si většina Američanů bere dovolenou, začínají totiž ve velkém vánoční nákupy. Z USA se tak žádných zajímavých dat opět nedočkáme. Z eurozóny stojí za zmínku určitě vývoj říjnové peněžní zásoby, když její růst dále zpomalil na 1,4 % meziročně (cíl ECB je +4,5 %). Vývoj úvěrů dále potvrzuje roztříštěnost EMU, která je velmi patrná u úvěrů nefinančním korporacím (pokles dokonce o 3,7 % meziročně). Například v Itálii se tyto úvěry propadly o 5,7 % y/y, v Portugalsku o 6,6 % a ve Španělsku dokonce o 19,3 % y/y! Bez růstu úvěrů je oživení v EMU velmi křehké. Riziko deflační pasti, které je v EMU daleko větší než v ČR, patrně přinutí ECB dodat výraznější měnový stimul do ekonomiky (další snížení sazeb, dodání likvidity atd.).

Kromě údajů o peněžní zásobě byla v EMU zveřejněna i ekonomická důvěra za listopad, která svým zlepšením podpořila společnou evropskou měnu. Euro si včera vůči dolaru přispalo mírné zisky, když kurz USD/EUR se posunul z ranních úrovní okolo 1,3580 USD/EUR nad 1,3600.

Dnes se z EMU dočkáme říjnové míry nezaměstnanosti, která by měla stagnovat na úrovni 12,0 % a inflačních čísel za listopad, které budou trhy pozorně sledovat. Očekává se mírná akcelerace z 0,7 % na 0,8 % y/y (podobně i česká meziroční inflace v listopadu poroste). Ve Francii budou ještě zveřejněny spotřebitelské výdaje za říjen.

Z regionálních měn posiloval pouze polský zlotý

Česká koruna ve čtvrtek zaznamenala marginální ztráty, když oslabila z ranních úrovní okolo 27,34 CZK/EUR na 27,36. Z okolních regionálních měn se dařilo pouze polskému zlotému, který posílil o 0,2 %. Žádná zajímavá data v regionu zveřejněna nebyla. Podle maďarského guvernéra existuje další prostor pro snižování sazeb. Polský guvernér pak optimisticky poznamenal, že v poslední době zveřejněná data jsou dobrá a ekonomika se opět vrací na cestu oživení.

dan_z_prijmu

Dnes bude zveřejněna česká peněžní zásoba za říjen, když v září vzrostla o 5,1 % meziročně (dopad na trhy je minimální). Z Polska se pak dočkáme zpřesnění údajů o HDP za třetí čtvrtletí a inflačních očekávání za listopad. Polská ekonomika letos postupně zvyšuje tempo mezikvartálního růstu, když v prvním čtvrtletí se přidaná hodnota zvýšila o 0,3 %, ve druhém 0,5 % a ve třetím dle předběžného odhadu již 0,6 %. Na trzích i dnes bude panovat nižší likvidita, když v USA si lidé berou po čtvrtečním svátku ve většině případů dovolenou.

Česká swapová výnosová křivka ve čtvrtek poklesla na dlouhém konci o 4 bb, krátký konec se de facto nezměnil. Za pohybem na málo likvidním trhu stály klientské obchody.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).