Hlavní navigace

Z redakční schránky: Mateřství a živnost, jak na peníze

12. 5. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nastávající maminky, které jsou vedeny jako osoby samostatně výdělečně činné, mají často mnoho nezdpovězených otázek, na jakou finanční pomoc dosáhnou.

Mateřství při podnikání a živnosti

Na jaké všechny státní příspěvky mají maminky v těhotenství a mateřství nárok?

Maminky během těhotenství a rodičovské dovolené mají nárok na standadní příspěvky jako každý jiný občan České republiky při splnění zákonných podmínek. V oblasti státní sociální podpory (SSP) je zákonný nárok na dva státní příspěvky bez ohledu na výši příjmů, které maminka měla. Těmito příspěvky jsou porodné a rodičovský příspěvek.

Podle výše příjmů pak mohou získat další příspěvky SSP: sociální příplatek a příspěvek na bydlení. Dostupné jsou i speciální dávky SSP jako pohřebné nebo dávky pěstounské péče, ty však s narozením dítěte nesouvisejí. Dávky SSP vyplácejí úřady práce.

Mimo dávky SSP lze v případě hmotné nouze žádat o dávky sociální péče. Mezi ně patří příspěvek za živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc. O tyto dávky se žádá na místně příslušném obecním nebo městském úřadu. Svým charakterem jsou určeny pro velmi chudé občany a vždy se zkoumají nejen příjem, ale i majetkové a sociální poměry maminky. V praxi je při žádostech o tyto dávky pro nejchudší občany živnostenský list překážkou.

A na jakou podporu v mateřství má nárok maminka, která nečekaně otěhotněla, ale pracuje na živnostenský list, přičemž si platí pouze minimální sociální pojištění?

Pokud maminka-osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) platí minimální zákonné sociální pojištění, ale již si neplatí dobrovolné nemocenské pojištění, nedostane peněžitou pomoc v mateřství (PPM), neboli tak zvanou mateřskou. Mateřská se vyplácí ještě před samotným porodem. Dobrovolně nemocensky pojištěným maminkám-OSVČ bude místně příslušná správa sociálního zabezpečení vyplácet PPM podobně jako u zaměstnavatele. Samozřejmě v přiměřené výši placeného pojistného, takže u minimálních plateb maminka dostane na PPM max. 1800 Kč měsíčně. Aby se mohla radovat z tučné mateřské, musela by platit zálohy ve výši okolo 7000 Kč měsíčně, což je neefektivní.

To nic nemění na tom, že všechny maminky-OSVČ mají po porodu nárok minimálně na dvě dávky SSP: porodné a rodičovský příspěvek. Ty jsou poskytovány bez ohledu na výši příjmů, a tím i bez ohledu na minimální placené povinné zálohy OSVČ.

Kolik tedy lze získat maximálně?

Na to nelze jednoznačně odpovědět. Maximální výše příspěvků se odvíjí od skutečné situace konkrétní maminky, a ta je vždy jiná. V průměru lze získat tyto finanční prostředky podle následujícího příkladu.

Maminka-OSVČ, platí minimální zálohy na daně a sociální pojištění, není nemocensky pojištěna.

Během těhotenství nemá nárok na mateřskou, ale může žádat o vybrané dávky SSP (sociální přípatek, příspěvek na bydlení). Po porodu obdrží ze zákona 13 000 Kč jako porodné a v tomto příkladu dále rodičovský příspěvek ve výši 7600 Kč měsíčně během prvních 21 měsíců života dítěte a dalších 3800 Kč měsíčně až do dovršeného 4. roku dítěte. Celkem získá během 4 let minimálně částku 275 200 Kč, což v průměru odpovídá měsíčně 5733 Kč. Tato částka může být vyšší o zmiňované další sociální dávky podle potřebnosti.

Jak přesně postupovat při žádosti o tyto dávky? Kde vůbec o ně žádat?

skoleni_15_4

O výplatu PPM (mateřské) se žádá příslušná správa sociálního zabezpečení, tj. Okresní správa sociálního zabezpečení, pro maminky z Prahy je to Pražská správa sociálního zabezpečení. O výplatu SSP se žádá místní úřad práce. Ale pozor, je-li vyplácena PPM, maminka nesmí podnikat. Podmínkou rovněž je, že maminka musí mít účast na nemocenském pojištění OSVČ minimálně 180 dnů v období jednoho roku před porodem. PPM je vyplácena po dobu 28 týdnů. Pokud maminka porodí dvě nebo více dětí, vyplácí se PPM po dobu 37 týdnů, přičemž po uplynutí 28 týdnů podpůrčí doby PPM náleží, jen jestliže maninka dále pečuje alespoň o dvě z těchto dětí.

Vždy platí pravidlo, že o jakoukoli dávku je nutné požádat, úřad ji nikdy sám nevyplatí. O dávky SSP lze požádat osobně na úřadu práce, ale mnohem efektivnější je vyplnit online na webu Ministerstva práce a sociálních věcí formuláře dávek SSP, ty si vytisknout a s požadovanými dokumenty zaslat poštou na místní úřad práce. Vyhnete se tak frontě a dávka vám bude vyplacena na váš bankovní účet nebo udanou adresu. Počítačově zdatné maminky mohou při podání žádosti o dávky SSP využít i elektronický podpis, poté zcela odpadá potřeba využít poštovních služeb, vše si zařídí od počítače.

Vyplatí se platit si dobrovolné státní nemocenské pojištění?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).