Hlavní navigace

Názor k článku Z redakční schránky: Obchoduji s finančními deriváty, ale nepodnikám. Musím se někde registrovat? od P.C. - Zákon o podnikání na kapitálovém trhu rozlišuje "investiční...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 7. 2008 14:13

    P.C. (neregistrovaný)
    Zákon o podnikání na kapitálovém trhu rozlišuje "investiční cenné papíry" a "deriváty", byl bych proto se zařazením derivátů mezi cenné papíry velmi opatrný.

    Ale když to trochu pokroutím, tak se dopracuji třeba k následující konstrukci: Z definice derivátu plyne, že i warrant je vlastně derivát, ovšem Singer (a to je šajba, před kterou se musí ohnout všichni úředníci na FÚ), označil warranty za investiční cenné papíry, takže deriváty jsou vlastně investiční cenné papíry :-). Za použití dostatku slovního žonglování na to jistě kývne každý berňák.

    Na druhou stranu je tu stanovisko Komory daňových poradců "KDPIS -782/29.05.02 - Daňové aspekty derivátů", se kterým v podstatě souhlasí i MFČR a píše se v něm: "V případě fyzické osoby nepodnikatele budou příjmy z titulu derivátových operací zdaňovány dle §10 ZDPR s tím, že v rámci jednoho zdaňovacího období je možné kompenzovat zisky a ztráty z titulu derivátových operací." Sice se přímo nezakazuje kompenzovat zisky z akcií ztrátami z derivátů, ale každý poradce to tak chápe nejpozději po přečtení tohoto stanoviska.

    Zkrátka diskutovat můžeme donekonečna, ale před úřady si to musíme obhájit každý sám. A bude hůř.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).