Hlavní navigace

Z redakční schránky: Vyplatí se měnit banku? Jak dlouho může být dítě ve školce?

4. 8. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Cena bankovních služeb je trnem v oku čím dál většímu počtu klientů bank, ale univerzální spásonosné řešení neexistuje. Je nutné hledat kompromis a ujasnit si priority. Rodič, pobírající podporu, může dát dítě do školky, ale za stanovených podmínek.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Synovi budou příští týden 3 roky. Chci být až do 4 let na rodičovské dovolené. Byli jsme u zápisu do MŠ, kde na přihlášce bylo uvedeno, že je přijat na celý den. Ve školce by mi hlídali a zapisovali pouze 4 hodiny denně, abych nepřišla o rodičovský příspěvek. Je to možné a je potřeba nějaké potvrzení z MŠ, že syn navštěvuje školku pouze 4 hod., i když byl přijat na celý den? V. S.


Postup mateřské školy je zcela v souladu s platnými předpisy. Je v pořádku, že je Vaše dítě přihlášeno na celý den, přestože v praxi bude školku navštěvovat pouze polovinu, tj. 4 hodiny denně. Celodenním přihlášením se navíc nezbavujete možnosti v případě potřeby své dítě nechat ve školce celý den. Úřady práce, které vyplácejí rodičovský příspěvek, zpravidla potvrzení od mateřské školy nepožadují a nemáme informace, že by na potvrzení trvali. Přesto by ho nebyl problém vyhotovit. Zda vaše dítě skutečně mateřskou školu navštěvuje v souladu s platnou legislativou pro výplatu rodičovského příspěvku lze snadno ověřit, např. kontrolou či návštěvou pracovníka Úřadu práce. Nejčastěji se tak děje po anonymním udání, ale samozřejmě namátkovou kontrolu nelze vyloučit.

dan_z_prijmu



Hodně se teď všude mluví a píše o mBank, tak jsem se vás chtěl zeptat na váš názor. Mám účet u Komerční banky a u ní mám to jejich Perfekt konto. Za obyčejnou kartu a účet platím 49 Kč měsíčně a na dalších poplatcích okolo 30 Kč. To se mi zdá hodně, i když jsem s ní docela spokojený. Mám změnit banku? Uvažoval jsem právě o mBank. A. H.


Dalibor Z. Chvátal

Založit účet v mBank si samozřejmě můžete a klidně si její služby vyzkoušejte. Můžete si vyzkoušet služby i jiných bank, než se rozhodnete k radikálnímu řešení pro změnu banky. Bankovní poplatky jsou velmi diskutované téma a sám zastávám názor, že jsou oprávněné, mají-li smysl. Musíte zvážit svoje priority. Komerční banka nabízí ucelené portfolio služeb a k Perfekt kontu máte v ceně i elektronickou kartu Visa. Její součástí je asistenční služba ABA. Cena této asistenční služby hravě překročí roční náklady na vedení účtu v Komerční bance, takže jste-li řidičem, účet bych nerušil. Jdou-li bankovní poplatky do stovek korun měsíčně za běžné služby, je změna banky nejen vhodná, ale téměř nutná, protože jsou i lepší způsoby, jak lze vyhodit peníze. Platíte-li své bance okolo 100 Kč měsíčně, položte si nejprve otázku, zda váš rodinný rozpočet neujídají nepotřebné výdaje v podobě alkoholu, cigaret, pamlsků apod., a teprve potom zvažte, zda změníte svojí banku, ve které máte svoji historii.

Poplatky vaší banky považujete za...

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).