Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Z nájemce dlužícího za nájem toho moc nedostanete od qwertz - Postavení pronajímatelů a nájemníků bytů je v ČR...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 7. 2017 8:07

    qwertz (neregistrovaný)

    Postavení pronajímatelů a nájemníků bytů je v ČR historicky značně nevyvážené, což ostatně aktuálně potvrdil Evropský soud, který nařídil doplatit rozdíl mezi tržní a regulovaným nájemným. Majitel nemůže svobodně nakládat se svým majetkem (např. zakázat zvířata, kouření, ....) v zásadě všechny "práva" má nájemník, a pronajímatel má na prvním místě jen povinnosti.

    Za této situace je investice do nájemního bydlení riziková nebo skoro hloupá. Jeden neplatič s plnou hubou svých práv vaši investici hravě pošle do záporu a bude zajímavé sledovat, jak všichni ti idioti, co nakoupili byty jako investice a vyšroubovali tak cenu bytů nahoru začnou při zvyšování úrokových sazeb padat do defaultu. Byt je rozhodně lepší prodat než pronajímat. V našem eurosojuzu určitě.

  • 12. 7. 2017 8:57

    Pavel (neregistrovaný)

    Jenže být majitelem bytu v bytovém domě je podobné riziko jako pronajímání bytu - jako společenství vlastníků platíte všechno i za ty majitele bytových jednotek, kteří neplatí, a na vymožení dluhu z nich v podstatě nemáte páku. Až tohle dojde lidem, co si kupují byty, tak už ani ten byt neprodáte.

  • 12. 7. 2017 9:48

    qwertz (neregistrovaný)

    To rozhodně není. Při pronajímaní bytu máte všechna tato rizika současně (včetně rizik z pronájmu).

    Každopádně ta situace sice rozhodně není optimální, ale většina poškozených si za to může z části sama svou vlastní nečinností. Neplatiče je třeba pohnat před soud okamžitě (žádné nebudeme si kazit sousedské vztahy), a pokud orgány SVJ nekonají, je třeba okamžitě vymáhat škodu po nich (nečinný předseda má taky byt, že?). Situace, kdy dluhy neplatičů převyšují cenu bytů už v momentě, kdy poprvé přestali platit společné náklady SVJ je velmi nepravděpodobná. V praxi dochází k dlouhodobé ignoraci a nečinnosti ostatních majitelů bytových jednotek a pak se hrozně diví. Za blbost se platí.

    Připravovaná novelizace legislativy však tento problém řeší, a část hodnoty bytu bude přednostně "rezervována" pro uhrazení dluhů ze společného bydlení.

  • 13. 7. 2017 8:36

    někdo ze SVJ (neregistrovaný)

    Neplatiče pohnat před soud okamžitě.... pokud orgány SVJ nekonají..
    Určitě existují SVJ, které nekonají a se žalobou na dlužníka nekonají, u nás v domě to tak není.
    Hlavní problém je v tom, že SVJ není prioritní věřitel. Pokud někdo neplatí poplatky SVJ a byt je jeho a není zatížený dluhem, tak to je krásné. Hodně lidí má ale byt na hypotéku.
    Takže může snadno nastat situace, že SVJ velmi rychle zareaguje žalobou na neplatiče a.... protože poměr částky co neplatič dluží hypoteční bance a jaká je skutečná cena bytu je nepříznivý, tak... tak zbyde málo. Ale aspoň z toho mála... nene, další prioritní dlužník je stát a neplatič často dluží státu taky.

    Takže SVJ dostane medaili za vzorně včasné vymáhání dluhu, zaplatí náklady na to vymáhání a jinak dostane prd.

    Jo vlastně, ještě jsem zapomněl - ještě dostane dobrou radu od státních úředníků, že má neplatičům odpojit vodu a elektřinu. Vodu, když odpojení vody jednotlivému bytu 99 % domů technicky neumožňuje. A elektřinu, když přesně 0 % SVJ v ČR (dle nějaké statistiky z SČMBD) poskytuje vlastníkům elektřinu do bytů.

  • 14. 7. 2017 10:45

    - (neregistrovaný)

    Kdyby nic jiného, tak dluh už nenarůstá. ale aby na SVJ nic nezbylo, to je velmi málo pravděpodobná varianta. Je nutno si uvědomit, že i při 100% hypotéce ceny bytů obecně rostou, tudíž i po splacení pohledávky banky dost zbude.
    V praxi je to většinou tak, že lidé žijí v představě, tohle je MOJE, vy mě nezajímáte. Jenže ta žaloba a hrozba ztráty bytu je v naprosté většině velmi rychle probere. to co píšeš jsou jen výmluvy. Stejně tak nevěřím pohádce, že by ti nějaký státní úředník radil, aby jsi někomu odpojil vodu, namísto vymáhání dluhu.

    Ale chápu, že výmluvy jsou pohodlnější, nežli něco dělat. Třeba začít tím, že se poradíš s právníkem.

  • 14. 7. 2017 12:09

    někdo ze SVJ (neregistrovaný)

    Můj příspěvek jsi dost blbě pochopil. Já nemám problémy s dlužníky a když je mám, tak je řeším včas. Nejsou to výmluvy, proč nic nedělám. Není žádný důvod, proč bys to tak měl chápat - kromě tvého špatného úsudku.

    - Kolik zbude na SVJ. Je potřeba si uvědomit, že 100% hypoték bývala velké většina. Taktéž je potřeba si uvědomit, že dlužník, který nechá věci zajít tak daleko, že přijde o byt většinou dluží všude možně, včetně státu. A také je potřeba si uvědomit, že ceny bytů sice obecně rostou, ale nemusí to platit vždy a pro každý byt. Zejména, to nemusí platit pro byt dlužníka, který v bytě neřešil různé problémy a ty narostly. A taktéž - a to je asi nejdůležitější - je potřeba si uvědomit, že byt prodává exekutor a ten má nějakou motivaci. A jeho motivace rozhodně není prodat ten byt co nejdráž. Podle toho výsledky exekucí vypadají. Byty prodané 50 % tržní ceny nejsou vůbec výjimkou.
    Kombinace exekutora, který si usnadňuje práci (nebo dokonce sleduje jiný zájem), 100% hypotéky, zanedbaného bytu, a mnoha dalších věřitelů může velmi snadno způsobit, že na SVJ nezbude nic i když podá žalobu hodně brzo. Netvrdím, že je to častá věc, tvrdím ale, že prostě vždy nestačí udělat vše a udělat to včas.

    -Ta rada odpojit dlužníkům vodu a elektřinu nebyla poskytnuta mě, ale již zesnulému dlouholetému předsedovi SČMBD RNDr. Jiřímu Bártovi. A ten to právě uváděl v jednom ze svých článků jako příklad chaosu a nekompetentnosti státu a jeho úředníků k problematice SVJ. Jsem ale dost líný ti hledat ve kterém čísle časopisu SČMBD to vyšlo, to si můžeš dohledat sám. Samozřejmě to neměla být rada odpojit služby NAMÍSTO vymáhání, ale to už je celkem jedno.

  • 14. 7. 2017 12:17

    někdo ze SVJ (neregistrovaný)

    A ještě jsem se zapomněl zeptat, jak jako dluh přestane narůstat tím, že ho SVJ začne vymáhat soudně? To jako od chvíle žaloby začne za dlužníka platit příspěvky stát? Nebo jak?

  • 15. 7. 2017 18:51

    To je ejdno (neregistrovaný)

    Tak tebe je opravdu těžko pochopit. Těžko najít společnou řeč, když nechápeš ani takto jednoduchou věc. A ještě k tomu fantazíruješ, podsouvýáš druhým nesmysly "To jako od chvíle žaloby začne za dlužníka platit příspěvky stát?". Ach jo.

  • 12. 7. 2017 11:27

    P2010 (neregistrovaný)

    Tady ale funguje určitý magnetismus, plno spekulantů svým chováním podobně problematické nájemníky přímo přitahuje.

    Já bych například nešel do nájmu v domě, kde nejsou všechny byty k pronájmu od jednoho společného majitele. Protože tam je většinou snaha řešit problémy ve prospěch všech nájemníků. Nějakému ruskému spekulantovi, co pronajímá jeden byt v novostavbě protože lze do toho ulít peníze, tomu je všechno jedno.

  • 13. 7. 2017 9:04

    někdo ze SVJ (neregistrovaný)

    Nechápu proč byste nešel do takového domu? Pro mě je to ideál, kde bych byl ochoten žít v nájemním bydlení.

    Já chci mít stálé bydlení. Chci si nechat do bytu vyrobit nábytek na míru, chci si přivrtat poličky, kam chci. Chci vytvořit stálé zázemí rodině - aby děti chodily do stejné školy a měly stejné kamarády.
    Tudíž z princi odmítám jít k někomu, kdo pronajímá jeden byt. Protože tam jsem každý rok v nejistotě, jestli mě spekulant nevystěhuje, protože našel lepší objekt spekulace a byt potřebuje prodat. Anebo přišel čas a je potřeba do bytu nastěhovat milenku, nebo dceru.

    Snaha řešit problémy ve prospěch všech nájemníků je veskrze pozitivní věc.

  • 13. 7. 2017 10:07

    někdo ze SVJ (neregistrovaný)

    Pokud někdo pronajímá celý dům, tak to má zjevně jako dlouhodobé podnikání a i když má dcer a milenek kolik chce, tak typicky nebude to podnikání bourat, protože jedna jeho dcera/milenka potřebuje někde bydlet.

    Ještě jsem neslyšel o situaci, že by leasingová firma řekla firmě - musíte nám jedno auto vrátit, dcera pana ředitele nemá teď čím jezdit. Situace, kdy vám někdo půjčuje své auto, protože pro něj zrovna nemá využití - ale za půl roku už má a chce ho zpět, je naopak normální.

  • 17. 7. 2017 8:49

    rc (neregistrovaný)

    Vypadá to, jako byste se v tom vyznal. Už jste někdy něco pronajímal?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).