Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Z mobilu voláme draze. Je šance na změnu? od Jarmila - To je jako u internetu. Tak dlouho byl...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 1. 2012 8:44

    Jarmila (neregistrovaný)

    To je jako u internetu. Tak dlouho byl drahý a nekvalitní, až se objevily různé na koleně montované wifi-sítě a wifi-operátoři. Dneska je výběr široký a cena přiměřená. Řada lidí používá Skype a další možnosti, píšou si free SMSky z webu, pak mají mobil jen na příjem SMSek. Kredit za 200,- tak mají na půl roku. Vy v tom vidíte nějaký problém?
    I tady mobilní operátor - aby přilákal zákazníka - nabízí tu a tam něco zdarma. T-Mobile např. nabídnul na rok volání o víkendech zdarma těm, co si prodlouží smlouvu o dva roky. Sice jen do sítě T-Mobile, ale i tak.

  • 24. 1. 2012 9:53

    TomP (neregistrovaný)

    :-D
    To je přesně můj případ, provolám mobilem (vč. SMS) asi 30 Kč měsíčně.
    Jinak volám doma a v kanclu přes VoIP.
    Teď aktuálně řeším, že koupím nějaký chytrý mobil, připojím se permanentně k netu a budu volat přes VoIP i na mobilu. Internetové tarify u operátorů jsou ale docela nepřehledné, nedá se v nich zorientovat, který potřebuju k volání přes net. Konkrétního operátora favorita nemám, může být Vodafone, O2 i T-Mobile.
    Máte tip?

  • 24. 1. 2012 9:54

    TomP (neregistrovaný)

    Nebo bych bral i Ufona.
    Případně přes datový roaming nějakého zahraničního operátora, jestli to jde.

  • 24. 1. 2012 13:22

    Blekota-Mekota (neregistrovaný)

    O Tele-hajzlů (O2=OO... jak příhodné) je v poslední době FUP striktně dodržován. Což znamená a způsobilo, že služby Internet v mobilu (IVM1 i IVM2) jsou nepoužitelné. Internet vám bude fungovat jen do vyčerpání stanoveného mini-pidi-limitu a pak bude rychlost ponížena na 16 kbps. Při této rychlosti nemá cenu pokoušet se browsdat ani bez zobrazování obrázků a se zakázaným JS.

    U "klasického internetu" (V očích Telefonica OuOu) bude uplatněna FUP v podobě rychlosti 32 kbps, prakticky také nepoužitelné. Staré dobré nalogové modemy (dial-up) měly často rychlost neklesající pod 48 kbps. To by byl dnes hukot... mít tak ůžasnou rychlost, o odezvě nemluvě!?

    Prakticky dnes u OuOu funguje až internet od 300 Kč/500 MB (nejsem ochoten zaplatit - po vyčerpání je Internet opět nefunkční), nebo Internet na hodinu/den. Internet na hodinu/den (15/30 Kč) je v podstatě nejdražší forma Internetu, ale OuOu si to zřejmě uvědomuje a proto zde není FUP striktně uplatňován. Shrnu-li to platíš ne málo, ale nejsi vyloženě okraden jak u ostatních služeb (nebo například Vodafone) týkajících se internetu (v současné chvíli, v boucnu se může situace měnit), snadno si ohlídáš účtování a nemusíš předplácet nic co nepotřebuješ.

    Uživatelé služeb ISP (OuOu) upozorňují už dlouho, že je sere a dělá chybu. On na to nedbá a tak jeho služby využíváme čím dál méně. On vydělá méně a klesá mu využití sítě pro datové přenosy a je zřejmě spokojený. Například u mne získá jen 56% objemu mé dřívější útraty, ale mám za to jen to co opravdu nutně potřebuji.

    Důležité je jen nekecat a opravdu se chovat ekonomicky. Jsem připraven přestat používat Internet úplně, pokud cena přesahovat moji představu o přiměřenosti...

    *** Rozšíření úvahy ***

    Například OuOu udělal loni svoji "speciální" nabídku pro předplacenkáře: 3,5 Kč/min hovoru + 1,5 Kč/SMS při nepřerušeném měsíčním dobíjení 200 Kč. Vodafone udělal něco podobného, ale za 300 Kč/měsíc.

    Pokud přestanu používat Internet v mobilu tak podobné nabídky nedokáži využít. Protože, po slevě, prostě každý měsíc dvě stovky neprovolám a operátorovy větší objem peněz (třeba i postupně nastřádaný) nesvěřím. V minulosti, při neoznámené změně platnosti kreditu, mi málem propadlo několik tisíc v kreditu. Kvůli nedůvěře také s operátorem odmítám sepsat smlouvu o poskytování služeb a raději služby předplácím. Nevěřil jsem už Eurotelu a Telefonica je na první pohled méně stabilní ve svých vizích a slovu danému zákazníkům.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).