Hlavní navigace

Názor k článku Z daňového bonusu by měla být sociální dávka. Kdo ji získá, se neví od JirkaZ - Můj názor je, že daňová správa nemá informace...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 1. 2016 22:59

    JirkaZ (neregistrovaný)

    Můj názor je, že daňová správa nemá informace o tom, jak moc a jestli vůbec dochází v této oblasti k podvodům. Jediné, co opravdu ví, že daňový bonus vyplacený státem rok od roku roste. To může být způsobeno např. tím, že v průběhu času našlo zaměstnání cca 200 tis. lidí, z nichž mnozí mají děti, dále nárůstem částečných úvazků a růstem samotné částky daňového bonusu na jedno dítě, která má v závislosti na počtu dětí v posledních 2 letech progresivní průběh.

    Vzhledem k tomu, že spousta zaměstnanců nepodává daňové přiznání, ale RZD jim dělá zaměstnavatel, má finanční správa velmi omezené možnosti kontroly. Zaměstnavatelé nehlásí na FÚ konkrétní údaje, ale pouze celkovou hodnotu vyplaceného daňového bonusu za rok. Aby zaměstnavatel bonus vyplatil, potřebuje potvrzení od zaměstnavatele druhého rodiče, že daňový bonus nevyplatil.

    Daňový bonus byl zaveden od 01.01.2005 a startoval s částkou 6.000 Kč/dítě. Od roku 2008 stoupl na 10.680,- Kč v souvislosti se zavedením se zavedením tzv. rovné daně(ve skutečnosti lineární).
    A kdo byl v roce 2004 ministrem financí a tedy předkladatelem zákona ? Nějaký Bohuslav Sobotka.

    A pokud nárůst vyplacených bonusů byl skutečně způsoben podvody, proč čekali podvodníci 10 let a teprve potom začali podvádět ?

    Myslím si proto, že bud se chce bojovat s neexistujícími daňovými úniky nebo pravý důvod změn a přesunu do sociálních dávek je úplně jiný.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).