Hlavní navigace

Názor k článku Z daňového bonusu by měla být sociální dávka. Kdo ji získá, se neví od * - "Daňový bonus je dobrou motivací, protože vyžaduje, aby...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 1. 2016 15:37

    * (neregistrovaný)

    "Daňový bonus je dobrou motivací, protože vyžaduje, aby rodič nejprve měl nějaký příjem a teprve poté mohl získat bonus. Tedy přesně opak sociální dávky, kde jen stačí natáhnout ruku."

    Ano, ale jen do chvíle, kdy
    a) Je "vratka" nastavena do záporných hodnot. Pokud by byla omezena na nulu, toto by bylo výrazně méně motivující k podvodům.

    Záporná vratka znamená, že se zde vyplatí podávat falešná daňová přiznání, kde nelze údaje ověřit. Takže důsledkem je, že český daňový poplatník dotuje podvodníky. Velmi se to rozšířilo na Ostravsku, kde podávali toto Poláci, kde si odpisovali 15 dětí a měli zanedbatelné příjmy. Což se později látalo dalšími papíry, otázka jak úspěšně. Zjevně příliš ne, soudě podle čísel.
    Kdyby bya vratka omezena nulou, tak nejhorší co se může stát je, že pracující člověk, odvádějící u nás daně, zaplatí méně nežli by měl, a to jen podvodem.

    Historická rekapitulace: za minulého režimu, za komunistických vlád, zde byly výrazné odpisy na děti pracujících rodičů. (Kdo neměl děti, platil výrazně více, lidově se tomu říkalo "volovné".) Po změně režimu, tyto odpisy byly pravicovými vládami (téměř) zrušeny, a nahrazeny administrativně a personálně náročným systémem sociálních dávek.
    A Kalousek tomu nasadil se svojí "reformou" korunu, kdy zachoval nevýhody systému jeho předchůdců, a k tomu přidal skvělou možnost dělat podvody. Jediná výhoda byla, že se poměr daňových odpisů mírně zlepšil, ale to šlo udělat prostou úpravou jednoho čísla v zákoně, bez těch podvodů.

    " jako osoba celý život bez příjmů bych se těšil ještě z dalšího bonusu - z důchodu spočítaného z průměrné mzdy."
    To tisíckrát vyvrácený nesmysl, od redaktora měšce, ač očekávání nemám přehnaná, překvapuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).