Hlavní navigace

Názor k článku Z čeho se vám bude počítat důchod? Včasnou kontrolou předejdete nižší penzi od ViR - Toho bych se až tak neobával, pokud bude...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 7. 2020 22:37

    ViR

    Toho bych se až tak neobával, pokud bude existovat průběžný systém a pokud Vy a Vaše vrstevnice porodíte a vychováte nějaké pracující potomky.

    Akorát je otázka jak ten důchod bude vysoký v případě, že na jednu ženu (respektive dva rodiče) bude připadat třeba 1,5 potomka, odvádějícího důchodové pojištění. Ono je to totiž právě na té "Vaší generaci". Ta moje ještě měla více než dvě děti na rodinu.

    Jinak změna průběžného systému na fondový, obávám se, mnoho nevyřeší, alespoň ne pro celou populaci. (Pro vybranou část "majetnějších" by to řešení bylo...). Jádrem pudla je, že na stáří ušetřené peníze v prostředí měny s nuceným oběhem a cílovanou inflací (na 2 %) požere právě ta inflace, a obecně aktuálně nejsou známé spolehlivé a všeobecně dostupné investiční produkty (krom potomstva) které by alespoň uchovaly hodnotu úspor.

    Nicméně i kdyby byla potřebná hodnota v nějakých zázračných fondech uchována a "cílování inflace" zrušeno, je otázka co se stane při výrazném poklesu pracující části populace, zejména zda "Vaše děti" zvládnou vyrobit dostatek všeho potřebného pro mladé i staré a současně zajistit potřebné služby... Pokud ne, logicky zafunguje trh, ceny zboží i služeb se přizpůsobí nabídce a poptávce, a úspory stejně nebudou stačit.

    Takže je to ve Vašic rukách... No, rukách ;-). Prostě jaké si to uděláte, takové to budete mít.

    1. 7. 2020, 22:39 editováno autorem komentáře

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).