Hlavní navigace

Vzkaz Fedu trhům: úroky nakonec vzrostou, dluhopisy neprodáme a reinvestujeme je

22. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V poslední době dostávají trhy čím dál jasnější signály toho, jak by si americká centrální představovala tzv. “exit” ze současné velmi uvolněné měnové politiky.

Jde sice o diskuzi technického ražení, ale ta může mít zásadní implikace pro chování globálních trhů, respektive může dost zásadně ovlivnit ceny aktiv po celém světě. Konec konců, mnozí mají ještě v živé paměti dramatický výprodej aktiv v čele s dluhopisy poté, co se v květnu 2013 o takovém exitu rozhovořil tehdejší šéf Fedu Bernanke.

A jak by tedy “exit Fedu” mohl vypadat? Z poslední komunikace Fedu včetně např. včerejšího zápisu z posledního jednání americké centrální banky vyplývá, že centrální bankéři jsou v zásadě spokojení se současným zpomalováním měnové expanze charakterizované průběžnými nákupy dluhopisů. Ty by přitom měly podle všeho ustat již na podzim tohoto roku. Z posledních výroků rovněž vyplývá, že je platná i předchozí indikace, že eventuální zvyšování oficiální úrokové sazby započne přibližně půl roku poté, co budou ukončeny nákupy dluhopisů (aneb politiky QE).Kardinální otázkou pro trhy přitom není jen to, kdy a jak rychle Fed začne zvyšovat úrokové sazby, ale také co udělá s dluhopisy (za více 4 bilióny dolarů) ve své bilanci. První, nejrestriktivnější volba, že by je začal prodávat, je vyloučena. Zbývají tedy dvě možnosti, buď si Fed dluhopisy nechá ve své bilanci a nechá je zde zmaturovat (čímž “nové peníze” z bilance přirozeně odplynou), anebo je bude reinvestovat (tak jako např. ČNB reinvestuje své devizové rezervy). Převážně holubičí vedení Fedu v poslední době zřetelně indikovalo, že právě tato poslední nejméně restriktivní a k trhům nejohleduplnější volba “exitu” připadá v úvahu.

Sečteno a podtrženo: pokud to makro situace dovolí a půjdou-li oficiální sazby Fedu skutečně příští rok vzhůru, tak jeho bilance by měla setrvat na konstantní úrovni. Jinak řečeno, Fed se jako vždy bude snažit, aby přistání po jeho měnové expanzi bylo co nejméně bolestivé.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).