Hlavní navigace

Názor k článku Vyzkoušeli jsme: Jak se podává přiznání přes online finanční úřad „Moje daně“? od gabinak - Dobrý den, s tím určitě souhlasím. Zrovna v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 4. 2021 11:09

    gabinak

    Dobrý den, s tím určitě souhlasím. Zrovna v daňovém přiznání není prostor na vytváření nejistot a nepřesností. Mě šlo o to, že ta nápověda je pro nezkušené uživatele dost matoucí. Nechápu, proč v roce 2021 nápověda například nereaguje na vyplněný obsah s tím, že by nabízela to, co je aktuální např. podle roku, za který se přiznání podává a vše ostatní pro danou kolonku by bylo nabídnuto formou aktivních odkazů. Informace by tak byly kompletní, ale přehledné. A přesně jak říkáte, proč nejsou paragrafy prolinkované? Ani já si z hlavy nepamatuji, co přesně který paragraf řeší. Troufám si tvrdit, že to tak má většina poplatníků. A zvlášť s přihlédnutím k faktu, že na EPO navede portál Moje daně, který má být jednoduchý a uživatelsky příjemný, bych čekala, že 1) formulář bude vypadat úplně jinak a na kliknutí zde bude kromě citace zákona dostupná i polidštěná nápověda, např. s nejčastějšími příklady.

    Rozumějte, já s přiznáním problém nemám, léta si ho podávám, léta zde vydávám články s konkrétními návody na vyplnění podle různých modelových příkladů. Ale má-li být nový online finanční úřad takový, jak je prezentován, měly by se dotáhnout i ty formuláře. To testování nebylo pro lidi, kteří daním rozumí. Ti se do nápovědy dívat nemusejí. Já chtěla ten systém vyzkoušet očima někoho, kdo si neví rady a potřebuje při vyplňování vedení. A to vedení formou nápovědy a průvodce, to je děsné :)

    Přeji vše dobré a zdravím, Gábina Hájková

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).