Hlavní navigace

Vývoj v Evropě zpomaluje český průmysl. Obchodní bilance v přebytku

10. 7. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Domácí průmysl dál pozvolna zpomaluje díky vývoji v Evropě. Nepatrnou pozitivní změnu udržela výroba aut. Obchodní bilance vykazuje vysoké přebytky.

Komentář k trhu

Evropské trhy se včera zmítaly mezi ziskem a ztrátou, pražská burza však reagovala se zpožděním na výprodeje z konce minulého týdne. V pondělní seanci tak PX odevzdal 0,9 %, denní ztráty však snížil na polovinu. Aktivita investorů byla nadprůměrná. Nejhůře si vedla Erste Group, která odevzdala 5,5 %. Za zmínku stojí ještě páteční čísla týkající se počtu vytvořených pracovních míst v USA, jež nenaplnila očekávání analytiků a vyvolala výprodeje amerických trhů. Včera investoři sledovali zejména komentáře ze zasedání ministrů financí. Ode dna se indexy odrazily po vyjádření německého ministra financí, dle kterého španělské banky peníze z ESM potřebovat nebudou. Španělský ministr hospodářství pak oznámil, že konečná podoba pomoci španělským bankám bude známa až do 20. července. Komerční banka –1,9 % (3560 Kč). ČEZ i přes snížení cílové ceny od Deutsche Bank na 780 Kč a Goldman Sachs na 1074 Kč posílil na 705 Kč (+0,9 %). NWR se po výletu k 108 Kč  vrátilo na 104,5 Kč. Telefonica se posunula na 391 Kč.

Průmyslová výroba – květen

Průmyslová výroba v květnu podle očekávání klesla o 2,4 %, když se projevily kalendářní vlivy (-1 pracovní den). Sezónně očištěná produkce klesla o 0,1 % m/m a také meziročně byla o 1 desetinu nižší. Domácí průmysl dál pozvolna zpomaluje díky vývoji v Evropě, letos v květnu poprvé od listopadu 2009 zaznamenal meziroční pokles. Sice nepatrnou ale stále pozitivní změnu si udržela výroba aut (+0,5 % r/r; příspěvek k růstu 0,1 p.b.). Ovšem většina oborů skončila v záporu. Na první pohled pozitivní zprávou je solidní růst nových zakázek (4 %), celek ale výrazně ovlivňují zahraniční zakázky automobilového průmyslu (+20 %). Průmysl zpomaluje a daří se vlastně jenom pro-exportní výrobě aut, naopak u většiny oboru je znatelná opatrnost, což odpovídá předstihovým ukazatelům, jako indexy nákupních manažerů (PMI), které se od dubna drží v pásmu mírného poklesu. Za celý rok by růst průmyslu měl být kolem nuly.

Obchodní bilance – květen

Obchodní bilance v květnu vykázala opět vysoký přebytek 23,1 mld. korun (13,6 mld. Kč květen 2011) a dál se protahuje série rekordních výsledků zahraničního obchodu v letošním roce. Tempo exportů (3 % r/r) zvolnilo, ale vše kompenzovaly dovozy (-1 %), které poprvé od konce roku 2009 poklesly. Dovozy do české ekonomiky ve své struktuře naznačují utažení investiční a spotřebitelské poptávky, klesly dovozy polotovarů (-7 %) a také spotřebního zboží (-6 %). Tomuto vývoji odpovídají poslední čísla z průmyslu, ale i maloobchodních tržeb. Z hlediska oborů nadále rostou exporty aut a strojů (3 %). Ve struktuře se již projevuje dluhová euro-krize, když exporty do eurozóny klesly o 3 %. Zdrojem růstu exportů se naopak stal vývoz na východ, například do Ruska (+63 % r/r). Podle metodiky národního pojetí platební bilance zahraniční obchod vykázal přebytek 4,1 mld. korun.

dan_z_prijmu

Za období leden-květen přebytek obchodní bilance dosáhl 142 mld. korun a meziročně vzrostl o 60 mld a letošní přebytek obchodní bilance se může přiblížit hranici 200 mld. korun (cca 5 % HDP).

Komentář k americkému trhu

Americké trhy se včera sesunuly níže poté, co růst výnosů španělských dluhopisů opět rozjitřil obavy o evropskou situaci. Trhu nepomohlo ani očekávání startu výsledkové sezóny, který včera načala Alcoa. Analytici předpokládají, že zisk společností v indexu S&P 500 poprvé od roku 2009 meziročně poklesne. K růstu se při USD klesajícímu vůči EUR vrátily komodity, například ropa Bent přidala 1,75%, WTi 1,50%, zlato +0,25% a výrazně rostl opět zemní plyn +4,11%. Nicméně v indexu S&P 500 se nejvíce nedařilo právě komoditní sektorům materiálů a energií. Naopak ziskovými byly defenzivní sektory zdravotnictví a telekomunikací. Těsně před koncem obchodování se objevily spekulace o možném bankrotu těžaře uhlí Patriot Coal (PCX) a akcie ztratily přes 70 % své páteční zavírací hodnoty. PCX již dříve ohlašoval problémy s financováním. Indexy závěr: DJI 12,736.29 a –0.28%, S&P 500 1,352.46 a –0.16%, Nasdaq 2,931.77 a  –0,19%. Po konci obchodování reportovala Alcoa  (AA) EPS 6 centů na akcii proti očekávání 5 centům, tržby 5,96 vs. očekávání 5,81 miliardy a potvrdila svoji projekci růstu poptávky po hliníku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem odboru analýz J&T Banky.

Autor je vedoucí obchodního oddělení J&T Banky.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).