Hlavní navigace

Využíváte televizní anténu? Podívejte se, kdy vám vypnou signál

18. 11. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Už během tohoto měsíce začnou první vysílače vypínat původní digitální signál DVB-T. Jak je naplánovaný harmonogram změn, kdo si musí koupit nové zařízení a koho se novinky nedotknou?

Druhá televizní digitalizace je v plném proudu (během té první se přecházelo z analogového signálu na digitální). Ovlivní hlavně diváky, kteří televizi sledují přes zemské vysílání prostřednictvím pozemního příjmu a antény. Pokud nemáte televizní přístroj kompatibilní s novým standardem vysílání nebo váháte s pořízením set-top boxu, můžete o televizní vysílání přijít už 27. listopadu, kdy začnou původní digitální signál (DVB-T) vypínat první vysílače.

Podle serveru Televizniweb.cz už došlo k prvnímu vypínání signálu DVB-T ve dvou obcích Plzeňského kraje – Holoubkově a Strašicích. V těchto lokalitách se přešlo na nové vysílání DVB-T2 tzv. „střihem“. Nejprve došlo k ukončení vysílání ve standardu DVB-T a poté, na stejném kanálu, zase ke spuštění vysílání DVB-T2.

Změnu naopak vůbec nemusí řešit lidé, kteří využívají kabelového, satelitního nebo IPTV příjmu.

Slovníček

DVB-T – označení původního digitálního signálu, na který se přecházelo během první vlny digitalizace z analogového signálu.

DVB-T2 – novější a efektivnější vysílací standard zvýší kapacitu vysílacích sítí, takže se objeví i nové neplacené televizní stanice ve vysokém rozlišení.

Rozlišení – u displejů bývá popisováno počtem pixelů (tj. obrazových bodů). První hodnota udává počet pixelů v řádku, druhá počet pixelů ve sloupci. Vynásobením získáte celkový počet obrazových bodů.

SD – standardní rozlišení (standard definition) televizního vysílání.

HD – vysoké rozlišení (high definition) televizního vysílání až s pětinásobně větším počtem obrazových bodů umožňuje ostřejší a věrnější obraz.

IPTV příjem – TV přes IP, tedy televize přijímaná přes internetový protokol (vysílání používá pro svůj přenos vysokorychlostní internetové přípojky) závislá na počítačových a internetových sítích. Lze ji přijímat jen v uzavřené síti jednotlivých poskytovatelů, není tedy veřejně a bezplatně přístupná.

Přechod ze signálu DVB-T na DVB-T2 vychází ze závazku členských zemí EU uvolnit pásmo 700 MHz (dosud využívané pro televizní vysílání) mobilním operátorům pro vysokorychlostní sítě páté generace.

Kdy vám vypnou signál?

Jak už jsme uvedli, vypínání DVB-T začne na konci listopadu. Signál vypne jako první Česká televize na vysílačích Praha-Žižkov a Cukrák. Přechod potrvá do poloviny roku 2020, kdy Česká televize vypne poslední DVB-T vysílač na jižní Moravě.

Soukromé televize, které vysílají v DVB-T multiplexu 2 (Barrandov, Prima a Nova) a v multiplexu 3 (Óčko, Seznam, Šlágr, další stanice TV Barrandov a Prima), začnou signál vypínat 8. ledna 2020 na vysílači Praha-Žižkov a 15. ledna 2020 na vysílači Cukrák v Praze.

Nové vysílání ve standardu DVB-T2 můžete už nyní naladit na tzv. přechodových sítích DVB-T2, které se budou vypínat společně se sítěmi DVB-T.

Kdy vysílače vypnou signál právě vám? Zjistit to můžete na webu Ministerstva průmyslu a obchodu televizezadarmo.cz. V sekci „termíny“ po zadání příslušného kraje najdete termíny vypínání signálu pro veřejnoprávní i soukromé televize u jednotlivých vysílačů pro danou oblast.

Jisté změny mohli diváci pocítit už letos v září, kdy Česká televize (ČT) vypnula programy v HD kvalitě a do konce vypnutí signálu DVB-T je bude vysílat v tzv. SD rozlišení, které využívají komerční televize. Programy ČT v HD kvalitě se dají naladit na tzv. přechodových sítích. Nový signál DVB-T2 přinese u ČT vysílání v tzv. Full HD. Kvalita se v rámci DVB-T2 zlepší také u komerčních televizí, ačkoli nepůjde o HD kvalitu. Tu chtějí komerční televize poskytovat pouze kabelovým, satelitním a IPTV operátorům. V rámci pozemního vysílání tak u komerčních stanic půjde o „něco mezi“, co je nazýváno např. jako „SD+“ nebo „téměř HD“.

Přechodu na nový vysílací standard DVB-T2 se podrobně věnuje náš sesterský server Lupa.cz ve specializované sekci.

Umí vaše televize DVB-T2?

V novém vysílacím standardu DVB-T2 naladíte bezplatně všechny programy, na které jste byli zvyklí. Postupně by měly přibýt také nové stanice, například CNN Prima News.

To ale neznamená, že vás nečekají žádné náklady. Pokud nemáte novější televizi, která je kompatibilní s novým vysílacím formátem DVB-T2 HEVC, musíte do domácnosti pořídit nový přístroj. Buď přímo novou televizi, nebo mnohem levnější set-top box (pro každou televizi zvlášť).

Nevíte-li, který přístroj vybrat, můžete se podívat například na microsite DVBT2overeno.cz, kde najdete seznam ověřených přístrojů, které testovali technici Českých Radiokomunikací a označili je jako kompatibilní s novým standardem vysílání. Máte-li už nějaké zařízení doma, můžete jeho vhodnost ověřit zadáním typu do webového formuláře.


Autor: České radiokomunikace

Zlaté logo, které označuje přístroje kompatibilní s novým vysílacím standardem

Pokud nevíte, zda si váš televizor s novým signálem poradí, můžete to prostě vyzkoušet přes automatické ladění. V případě kompatibility přístroje ten najde programy přechodových sítí, které pokrývají téměř celou ČR. Vysílání ve standardu DVB-T2 má v menu označení T2.

TV anténu měnit nemusíte, ta společná ale vyžaduje úpravu

Máte-li vlastní televizní anténu, novou si kvůli přechodu na nový vysílací standard pořizovat nemusíte. Vysílače, od kterých signál přijímáte, se nemění, takže si vystačíte se stávající anténou, kterou nemusíte ani nijak přetáčet do jiného směru.

skoleni_15_4

U společných televizních antén v panelácích a bytových domech jsou ale nutné úpravy. Konkrétně bude třeba přeladit nebo vyměnit tzv. kanálové vložky, které dostávají signál televizních sítí do kabelových rozvodů v domě. Do těchto úprav se nepouštějte sami, místo toho musí správce nebo majitel domu objednat servisní společnost a nechat úpravy na ní. Seznam certifikovaných techniků najdete na webu Českých Radiokomunikací.

Pamatujte na to, že samotná úprava antény nevyřeší problém se starší televizí, která si s novým signálem bez set-top boxu stejně neporadí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).